Importanta acidului folic si a acizilor grasi Omega, in timpul sarcinii. Tu iei aceste suplimente?

| | Actualizat: 2024-10-25 11:10:25

A fost publicat un studiu recent care subliniaza inca o data importanta unei alimentatii adecvate in timpul sarcinii. Modul in care mananca o femeie insarcinata va avea in mod inevitabil un impact asupra sanatatii copilului sau pe tot parcursul vietii sale. Studiul european de zece ani, coordonat de Universitatea din Granada, confirma faptul ca o alimentatie buna in timpul sarcinii si alaptarii favorizeaza dezvoltarea psihomotorie si cognitiva optima a copiilor.

Cercetarea a fost efectuata pe mai mult de 300 de femei. Jumatate dintre acestea au primit suplimente de acid folic, omega-3 si omega-6 in timpul sarcinii, incepand cu 20 de saptamani de gestatie, iar apoi copiii au fost urmariti de la nastere pana la varsta de noua ani.

Copiii mamelor cu niveluri nutritionale mai ridicate de omega-6 au avut o acuitate vizuala si o maturare retiniana mai bune la varsta de 4 ani. La niveluri medii de omega-3, copiii se aflau in cele mai inalte percentile de inteligenta la 6,5 ani, in timp ce acidul folic a influentat viteza de rezolvare a problemelor la varsta de 8 ani.

Dincolo de influentarea vitezei de rezolvare a problemelor, acidul folic este un ajutor indispensabil in timpul sarcinii. Acesta previne defectele grave ale tubului neural, cum ar fi spina bifida sau anencefalia, printre alte malformatii congenitale.

Recomandarea este sa iei acid folic incepand cu trei luni inainte de sarcina si sa continui timp de cel putin trei luni dupa, desi in unele cazuri se recomanda sa il iei pe toata durata sarcinii. Suplimentele sunt disponibile, dar aceasta vitamina poate fi obtinuta si din alimente precum legumele cu frunze verzi, broccoli, leguminoase, cereale integrale, nuci si ficat.

Omega 3 se gaseste in principal in pestele gras, dar exista si alternative la peste pentru omega 3, cum ar fi produsele lactate imbogatite, semintele de in, nucile, semintele de canepa si semintele de dovleac.

Din cauza concentratiei ridicate de mercur din majoritatea pestilor grasi cunoscuti ca pesti albastri, cum ar fi tonul rosu, imparatul, pestele spada etc., nu se recomanda consumul a mai mult de doua portii pe saptamana din acesti pesti in timpul sarcinii. Cu toate acestea, exista si alti pesti care pot fi consumati in timpul sarcinii, cum ar fi tonul albacore, somonul, sardinele etc.

Omega 6 este un tip de acid care se gaseste in anumite alimente precum nucile, cerealele, painea integrala si majoritatea uleiurilor vegetale.

Sursa: bebesymas.com

Sursa foto: freepik

 

Citeste si despre