Importanta calciului in sarcina

| | Actualizat: 2017-05-02 00:00:00

Atunci cand esti insarcinata, copilul care creste in pantecele tale are nevoie de calciu pentru a-si construi oase si dinti puternici. Calciul mai ajuta si la dezvoltarea inimii copilului, a nervilor si muschilor, cat si la mentinerea unui ritm cardiac normal si a abilitatilor de coagulare a sangelui. Calciul poate reduce, de asemenea, riscul de hipertensiune si preeclampsie. Daca nu ai o dieta bogata in calciu in timpul sarcinii, bebelusul il va lua din oasele tale, lucru ce ar putea afecta sanatatea ta mai tarziu.

Iata care sunt efectele aportului de calciu in sarcina si cum ar trebui sa arate dieta perfecta a unei femei insarcinate:

Cat de mult calciu avem nevoie in sarcina?

- Femeile cu varste intre 19 si 50 de ani au nevoie de 1.000 mg calciu pe zi, inainte, in timpul, dar si dupa sarcina;
- Femeile cu varsta de 18 ani sau mai tinere au nevoie de 1.300 mg calciu pe zi, inainte, in timpul si dupa sarcina;
- Foarte multe femei nici nu se apropie insa de aceste numere si uita importanta acestei minerale.

Care sunt alimentetele bogate in calciu?

In fruntea listei stau laptele si celelalte produse lactate, urmand pestele la conserva si cerealele bogate in calciu, sucul, soia si bauturile din orez, dar si painea. Nu toate brandurile sunt confirmate, asa ca verifica intotdeauna etichetele de pe produse. Mai jos sunt cateva dintre alimente pe care ar trebui sa le incluzi in dieta si valorile lor de calciu.

- O cana de iaurt simplu cu grasime redusa: 415 mg;

- 85 g de sardine (in ulei): 325 mg;

- 225 g de iaurt de fructe cu grasime redusa: 313-384 mg;

- Jumatate de cana de tofu cu calciu: 253 mg;

- 85 g somon roz la conserva, cu oases i lichid: 181 mg;

- Jumatate de cana de inghetata de vanilie: 84 mg.

Poate nu te-ai gandit niciodata ca si apa este o sursa calciu, dar apa plata si apa de la robinet contin cantitati variabile de calciu, in timp ce apa minerala contine cel mai mult calciu.

Ar trebui sa iau un suplimente pe baza de calciu?

Daca iei deja vitamine prenatale, primesti cel putin 150 mg de calciu. Poti incerca sa iei separat un supliment pe baza de calciu, atunci cand consideri ca nu ai o dieta bogata in acest element mineral, dar nu uita ca maximul pe care poate sa-l absoarba corpul tau dintr-o data este de 500 mg. Ar putea fi nevoie sa iei un supliment in doze mai mici, de cateva ori pe zi.

Suplimentele pe baza de calciu vin in diferite forme, cele mai comune sub forma de carbonat de calciu sau citrat de calciu. Carbonatul de calciu aduce cea mai mare cantitate de calciu, dar necesita o cantitate mai mare de acid gastric ca sa-l dizolve, asa ca este bine sa il iei in timpul mesei. Citratul de calciu este cel mai usor de absorbit de corp, nu necesita acid gastric suplimentar pentru dizolvare si poate fi luat intre mese. Este o alternativa buna pentru cei care deja iau medicamente care ajuta la reducerea aciditatii stomacului.

Consultarea cu atentie a etichetei suplimentului este la fel de importanta ca alegerea de a lua suplimente. Nu alege suplimente care au in componenta oase, dolomita, corali sau carapace de scoica. Acestea pot contine cantitati mici de plumb, care pot dauna copilului tau.

Este foarte important de asemenea sa nu exageram cu aceste suplimente. Totalul de calciu pe care il iei din alimente, apa si suplimente, nu ar trebui sa depaseasca 2.500 mg sau 3.000 mg daca ai mai putin de 18 ani. Prea mult calciu poate duce la constipatie, cresterea riscului de aparitie a pietrelor la rinichi si poate impiedica absorbtia de fier sau zinc in corpul tau.

Fiecare persoana are corp si nevoi diferite, asa ca inainte de orice decizie pe care ai vrea sa o iei, este bine sa te sfatuiesti cu un medic specialist.

*** Articol scris de dr. Silviu Istoc, medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook.

Citeste si despre