Infectiile urinare, un risc pentru sarcina?

| | Actualizat: 2011-10-10 22:02:01
Intrebare:

- Am de 4 ani probleme cu o infectie care nu vrea sa ma lase in pace si anume infectie urinara. Cel putin o data pe luna am aceasta infectie si tot timpul recidiveaza. Nici un doctor pana acum nu a reusit sa depisteze cauza recidivarilor. Acum sunt casatorita de aproape un an si ne gandim pe viitor sa concepem un copil. Intrebarile mele ar fi: Ce se va intampla daca aceste recidivari nu se vor opri?(nimeni nu a vrut sa-mi raspunda la aceasta intrebare). Afecteaza bebelusul daca raman acum insarcinata,in situatia in care sunt?

Raspuns:
 

Tinand cont de frecventa infectiilor urinare, in primul rand va recomand un consult la medicul de familie pentru a investiga si identifica eventualele cauze ale unei imunitati afectate cat si modalitatile de a creste eficienta sistemului imun.

Apoi trebuie efectuata o urocultura pentru a ataca infectia urinara cu un antibiotic specific si tintit. Pe perioada tratamentului va recomand abstinenta de la contactele sexuale. Infectiile urinare la femeie sunt mai frecvente si datorita relatiilor de vecinatate dintre orificiul anal si orificiul uretral, cat si dintre acesta din urma si vagin.

Erori ale igienei personale (fie ca este vorba de spalaturi intra-vaginale efectuate mai des de 2 ori pe saptamana, fie ca este vorba de modul de efectuare al toaletei perineale dupa defecatie), ori o stare de constipatie cronica; constituie factori favorizanti ai infectiei urinare recurente.

E colii este o bacterie care se gaseste in mod curent la nivelul tractului digestiv inferior si se propaga cu usurinta la nivelul tractului urinar mai ales ca la sexul feminin uretra este de dimensiuni reduse (ca lungime), fiind un germene frecvent implicat in astfel de infectii.

Contactele sexuale, cat si alte situatii favirozeaza o migratie relativ facila a acestei bacterii la nivel vulvo-vaginal, respectiv uretral. Ceea ce va recomand pe langa evaluarea ce ar trebui efectuata de medicul de familie, asigurarea unei diete echilibrate care sa determine un tranzit intestinal normal, masuri adecvate in igiena personala, cat si o evaluare nefrlogica (exista defecte ale traiectului urinar care favorizeaza staza urinara si implicit infectiile recurente).

Prima intentie terapeutica in caz de infectie urinara ramane cura hidrica, consumul a minim 3 litri de lichid pe zi. Sper ca indicatiile pe care vi le-am furnizat sa va ajute sa intelegeti complexitatea situatiei si importanta unei bune colaborari cu medicul curant.


Dr. Ciprian Pop-Began
- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu


Detalii specialist

Citeste si despre