Limfomul Hodgkin in sarcina

| | Actualizat: 2011-10-10 22:04:27

Limfomul Hodgkin este un tip de cancer al sistemului limfatic al organismului. Este o tumoare maligna care are un grad de vindecare foarte mare si apare cu precadere la persoanele tinere, chiar si in timpul sarcinii.

Prin limfom se intelege o tumoare maligna care afecteaza tesutul limfatic. Boala apare cu precadere la persoane foarte tinere (25-30 de ani) si la cele peste 55 de ani. In prima faza a bolii se pot depista primii noduli limfatici in zona gatului, pieptului sau axilelor. Le recunosti pentru ca la palpare sunt ca niste formatiuni solide de marimea unui bob de mazare.


Se intampla extrem de frecvent ca femeile sa ramana insarcinate in timp ce manifesta acest tip de limfom.

Nu este o situatie iesita din comun si nici una in care respectivele femei sa se panicheze, pentru ca, desi tratamentul este mult mai dificil de administrat intr-o asemenea stare, acest tip de cancer este vindecabil (90% dintre cazuri sunt vindecate).

Care sunt cauzele aparitiei limfomului Hodgkin?


  • varsta este unul dintre factorii favorizanti ai acestui tip de cancer;
  • istoricul medical - daca cineva din familie a suferit de o asemenea problema (in general rude de gradul 1);
  • mononucleoza (boala sarutului).


S-au facut teste pentru a se stabili daca sarcina reprezinta un factor de risc al declansarii acestei boli, insa rezultatele au evidentiat faptul ca schimbarile hormonale din timpul sarcinii nu influenteaza in nici un fel aparitia bolii.

Simptome particulare ale limfomului Hogkin la femeia insarcinata

Este adevarat ca simptomatologia de mai jos se poate regasi in tabloul clinic al mai multor boli, dar pentru mai multa siguranta (mai ales in sarcina), este bine sa mergi la medic daca prezinti urmatoarele semne:

  • ganglioni palpabili la nivelul pieptului, axilelor, gatului sau chiar inghinal;
  • febra oscilanta (in diverse episoade, mai mare de 38 de grade);
  • astenie si apatie (lipsa de energie si stari depresive);
  • transpiratia abundenta, mai ales pe timpul noptii;
  • pete pe piele (asemanatoare vanatailor);
  • scadere brusca in greutate (fara o explicatie certa);
  • mancarime la nivelul tegumentelor.


Metode de diagnosticare

Pe baza simptomelor prezentate, medicul poate dispune realizarea mai multor investigatii, mai degraba paraclinice:

  • discutia cu medicul (anamneza) si examenul fizic general vor fi primul pas in stabilirea diagnosticului;
  • hemograma (recoltarea sangelui pentru a se furniza date privind orientarea terapeutica a bolii);
  • biopsia ganglionilor limfatici;
  • determinarea nivelurilor de citokine (molecule proteice secretate de celulele sistemului limfoid);
  • imunofenotipare (metoda de diagnosticare a tipurilor specifice de leucemie si limfoame).


Optiuni terapeutice ale limfomului Hodgkin pe parcursul sarcinii


Desi radiotoerapia si chimioterapia sunt cele mai indicate forme de tratare ale acestui tip de cancer, acestea nu sunt foarte recomandate la femeile insarcinate (mai ales in prima parte a sarcinii), riscul crescut de aparitie a malformatiilor congenitale la copii facand imposibila administrarea acestei forme terapeutice.

Primul trimestru de sarcina

Una dintre temerile femeilor insarcinate atunci cand afla diagnosticul este avortul terapeutic care s-ar putea impune mai ales atunci cand cancerul este depistat in primul trimestru. Specialistii sustin ca acesta nu este necesar, atata timp cat mama prezinta o stare de sanatate buna si viata nu ii este amenintata de cancer.

Totusi, daca limfomul este avansat sau apar complicatii asociate cu alte afectiuni, iar nasterea unui copil normal din toate punctele de vedere este pusa la indoiala, medicii pot solicita avortul terapeutic.

Monitorizare vigilenta a bolii si a evolutiei sarcinii

In prima parte a sarcinii, medicii vor fi precauti in privinta administrarii oricarei forme de tratament si vor incerca sa tina boala sub control. Fatul este inca in stadiul de dezvoltare, iar administrarea terapiei ar putea avea repercusiuni asupra lui.

De obicei, se recomanda monitorizarea atenta a gravidei, pentru a se depista eventualele schimbari, iar daca limfomul este tinut sub control sau temporizat, medicii vor recomanda gravidei sa duca sarcina la un termen propice pentru a naste (chiar si prematur), in momentul in care se considera ca fatul este apt sa traiasca in mediul extern, dupa care se administreaza tratamentul la mama.

Radioterapie

Exista situatii in care radioterapia se poate administra chiar si in prima parte a sarcinii, desi sunt extrem de rare. In general, medicii nu risca in acest sens, dar exista o particularitate a bolii care permite administrarea radioterapiei in sarcina: ca limfomul sa fie unul superficial, pozitionat deasupra diafragmei.

Trimestrul al doilea de sarcina

Stabilirea unei metode de tratament cand boala este depistata in a doua parte a sarcinii este mult mai usor de facut.

Fatul este in mare parte dezvoltat, nu mai prezinta riscurile din primele 3 luni si se poate astepta chiar sa mai creasca pentru a putea fi nascut, evitandu-se potentialele complicatii ale administrarii tratamentului.

Daca in urma investigatiilor se constata ca tratamentul este absolut necesar in aceasta etapa a sarcinii, radioterapia si chimioterapia sunt primele vizate de medici pentru a trata limfomul Hogkin. S-a demonstrat ca anumite combinatii folosite in chimioterapie sunt inofensive in urma aplicarii lor in ultima parte a sarcinii.

Citeste si despre