Poti dona sange in timpul sarcinii?

| | Actualizat: 2024-04-24 20:48:49

Nu esti eligibila pentru a dona sange in timpul sarcinii, deoarece ar putea fi periculos pentru tine si pentru copil, potrivit Crucii Rosii Americane. De asemenea, grupul recomanda sa astepti cel putin sase saptamani dupa nastere inainte de a dona. Produci mult mai mult sange cand esti insarcinata: cantitatea de sange din corpul tau creste cu aproape 50% pana in cel de-al treilea trimestru de sarcina. Dar tu si copilul tau in crestere aveti nevoie de acel sange pentru sanatate si nutritie.

O posibila exceptie: daca medicul tau crede ca ai putea avea nevoie de o transfuzie de sange pentru o sarcina sau o nastere cu risc ridicat, ti se poate cere sa iti pastrezi sange pentru tine in caz ca ai nevoie. Acest lucru poate fi recomandat daca vei avea o cezariana planificata, daca ai placenta previa, dezlipire de placenta sau tensiune arteriala ridicata.

De ce nu poti dona sange in timpul sarcinii?

Atunci cand donezi sange, organismul tau pierde o parte din fierul de care are nevoie pentru a produce noi celule sanguine si pentru a le inlocui pe cele pe care le-ati pierdut in timpul donarii de sange. O scadere a numarului de globule rosii ar putea duce la anemie, care este deja mai frecventa in timpul sarcinii. Daca anemia este suficient de severa, ar putea creste riscul de nastere prematura, de restrictie de crestere intrauterina sau de anemie la bebelusul tau.

Unele femei doneaza sange inainte de a sti ca sunt insarcinate. Este putin probabil ca acest lucru sa cauzeze probleme cu sarcina, dar daca ai ingrijorari, verifica cu medicul tau. Este posibil ca el sa vrea sa va verifice analizele de laborator pentru a se asigura ca nu esti anemica.

Chiar si dupa ce nasti, este posibil sa nu poti dona trombocite - partea din sangele tau care ajuta sa se coaguleze sangele dupa o rana. Faptul ca ai fost expusa la sangele bebelusului in timpul sarcinii poate face ca organismul tau sa produca anticorpi impotriva antigenelor leucocitare umane (HLA), proteine care ajuta la reglarea sistemului tau imunitar. Acesti anticorpi pot provoca o reactie foarte rara, dar grava, la o persoana care primeste sangele tau.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre