Pregorexia: cand dorinta de a fi slaba in timpul sarcinii devine obsesie

| | Actualizat: 2020-12-02 14:06:19

Se estimeaza ca o crestere sanatoasa in greutate in timpul sarcinii este de aproximativ 11-16 kilograme, in funcție de fiecare femeie. Exista femei care se ingrasa puțin in timpul sarcinii, iar acest lucru nu ar fi o problema daca acestea au o dieta sanatoasa. Probleme pot aparea daca dorinta de a fi slaba in timpul sarcinii devine o obsesie.

Pregorexia, cunoscuta si sub numele de anorexie a sarcinii, apare atunci cand nu se creste in greutate in timpul sarcinii, iar aceasta este o dorinta a mamei, care nu se alimenteaza corect. In aceste situatii se pune in pericol sanatatea bebelusului si poate provoca chiar decesul.

Presiunea sociala pentru cultul corpului (influențata de unele femei celebre) a ajuns o obsesie si pentru femeile insarcinate, care nu isi pot asuma transformarea imaginii lor in timpul sarcinii si sunt ingrozite de cresterea in greutate.

Potrivit studiilor efectuate in Regatul Unit, 7,6% dintre femeile insarcinate prezentau simptome in concordanța cu tulburarile alimentare si 23,4% erau foarte ingrijorate de greutatea lor.

Regimul alimentar in timpul sarcinii este contraindicat, deoarece atunci cand mananci puține grasimi acestea sunt rapid arse, consumate, si se genereaza asa-numitele corpuri cetonice, care pot ajunge la fat, fiind toxice, si pot afecta sistemul nervos al bebelusului.

Este clar ca o femeie insarcinata nu are nevoie sa manance pentru doi, deoarece propriul sau metabolism ii permite sa extraga mai multe calorii din alimente si sa conserve acea energie suplimentara fara a fi nevoie sa manance mai mult, dar este foarte important ca acestea sa nu tina diete in timpul sarcinii ori sa recurga la o alimentatie insuficienta.

Consecințe grave ale unei diete slabe

Pregorexia are consecințe grave pentru femeia insarcinata si, mai presus de toate, grave pentru copil. Mama poate dezvolta anemie, decalcifiere osoasa, producție scazuta de lapte in timpul postpartum si caderea parului, printre altele.

Consecințele asupra fatului pot fi, de asemenea, foarte grave. In primul trimestru, daca femeia insarcinata nu ia suplimente de vitamine, creste riscul de tulburari ale tubului neural, cum ar fi spina bifida. De asemenea, creste rata avortului spontan.

In timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru creste riscul nasterii premature, intarzierii cresterii intrauterine, intarzierii mintale sau a paraliziei cerebrale, a malformațiilor osoase, digestive sau cardiovasculare. In cazuri foarte grave, poate aparea moartea intrauterina.

 

Citeste si despre