Dispneea sau "lipsa de aer" este un simptom obisnuit al sarcinii. Totusi, gravidele isi pun intrebarea daca nu cumva respiratia greoaie si intretaiata pe care o manifesta nu are cauze mult mai profunde si nu sugereaza anumite probleme ale sarcinii. Intelege mai bine dispneea si afla daca este cazul sau nu sa iti faci griji!
Dispneea reprezinta tulburarea ritmului, frecventei si amplitudinii miscarilor respiratorii normale. Spunem ca o persoana sufera de dispnee cand are o criza de "lipsa de aer" sau o respiratie ingreunata, dificila.
De ce apare senzatia de "lipsa de aer" la inceputul sarcinii?
In cazul gravidelor, dispneea poate aparea chiar de la inceputul sarcinii, dar nu se manifesta in toata definitia ei, ci ca taieri ale respiratiei, fara o frecventa anume.
Au o durata extrem de scurta de timp, respiratia revenind ulterior la normal.
Aparitia fatului in burtica mamei schimba complet organismul si nevoile pe care gravida le avea pana la momentul conceptiei.
Una dintre schimbari apare la nivelul oxigenului pe care aceasta il consuma: de cand sarcina se instaleaza, nevoia de oxigen creste, pentru a ajunge si la fatul care se dezvolta in uter. Consumul unei parti din oxigen de catre fat, din totalul inhalat de mama, ii poate crea femeii gravide astfel de mici "goluri" in respiratie, care ii dau senzatia ca, pentru un moment, nu mai are aer.
Odata cu instalarea sarcinii in organismul femeii, apar schimbari si la nivel cardiovascular: volumul de sange si debitul cardiac schimbandu-se radical.
Debitul cardiac incepe sa se schimbe chiar din primul trimestru de sarcina, iar aceasta se resimte si in respiratia mamicii. Volumul si fluxul de sange, tensiunea arteriala precum si rata batailor inimii sufera modificari inca din primele saptamani de sarcina. Se constata o usoara crestere a acestora, acutizandu-se apoi in trimestrul al treilea.
Cauzele dispneei in ultima parte a sarcinii
Pe masura ce fatul se dezvolta, respiratia devine din ce in ce mai greoaie, oboaseala se instaleaza mai usor, iar viitorul bebe consuma din ce in ce mai mult oxigen.
Iata cateva modificari care duc la aparitia respiratiei greoaie intr-o sarcina avansata:
- presiunea exercitata asupra diafragmei (si deplasarea ei cu aproximativ 3 cm) de catre uterul in continua expansiune;
- cresterea nivelului de hormoni, in special progesteronul, care are ca efect respiratia intretaiata, creand nevoia mamei de a respira adanc;
- relaxarea bronhiilor si a plamanilor, datorita nivelului crescut de hormoni, ingreuneaza respiratia.
Cum sa ameliorezi simptomele?
Dispneea este normala in sarcina si este determinata de modificarile care apar in organism. In general, in saptamana 34 de sarcina acestea vor disparea odata cu schimbarea pozitiei bebelusului si coborarea lui in pelvis.
Pana atunci, incearca sa folosesti mai multe perne atunci cand dormi, pentru a-ti sprijini capul si spatele. Te vor ajuta sa respiri mai usor si sa nu pui si mai multa presiune pe diafragma, respectiv pe plamani!
In ultimul trimestru de sarcina se recomanda odihna prelungita si evitarea extenuarii.
Daca simti ca respiratia devine din ce in ce mai greoaie, ridica-ti mainile deasupra capului si respira adanc de cateva ori.
Se recomanda realizarea exercitiilor de respiratie pe toata perioada sarcinii, atat pentru a-i asigura fatului oxigenul necsar dezvoltarii optime, dar si pentru a facilita traversarea crizelor de dispnee si pregatirea nasterii, cand respiratia este solicitata la maximum.