Sarcina transforma o femeie atat fizic, cat si emotional si va lasa urme adanci in suflet, dar si pe pielea viitoarei mame. Vergeturile sunt, probabil, una dintre cele mai arzatoare probleme de ordin fizic ale femeilor insarcinate. Desi trebuie sa le iubesti, pentru ca fac parte din tine si sunt dovada miracolului pe care l-ai facut posibil, nu inseamna, insa, ca trebuie sa le lasi sa isi faca de cap sau sa nu faci nimic pentru a incerca sa le previi.
Numarul si adancimea vergeturilor dupa sarcina difera de la femeie la femeie, in functie de corp si de ingrijirea din timpul celor 9 luni. Aparitia lor este fireasca, pentru ca pielea de pe abdomen, solduri si picioare se intinde la maximum in timpul sarcini, insa prevenirea lor nu este o misiune imposibila.
Dincolo de factorul genetic (multe dintre noi au probabil mame care, parca in mod miraculos, nu au nicio vergetura dupa nastere), felul in care ai grija de pielea ta in sarcina este foarte important.
De ce apar vergeturile
Vergeturile sunt rezultatul craparii si cicatrizarii fibrelor dn tesutul conjunctiv al pielii. Acestea apar in general in urma unei cresteri bruste in greutate si in sarcina, cand pielea se intinde foarte mult, iar fibrele amintite se rup. Exista insa si persoane care nu se aleg cu vergeturi dupa sarcina, insa nu s-a gasit inca explicatia pentru aceste deosebiri.
Lipsa de elasticitate a pielii favorizeaza aparitia vergeturilor, iar aceasta poate fi combatuta cu o hidratre corespunzatoare, atat pe interior, cat si la exterior; astfel nu asiguri doar elasticitatea pielii, ci eviti sau diminuezi si mancarimile specifice intinderii pielii si, implicit, scarpinatul care duce la leziuni ale tesutului conjunctiv.
Ingrijirea pielii in sarcina, pas cu pas
Pentru a diminua riscul aparitiei vergeturilor sau pentru a ajuta pielea sa le faca fata cat mai bine, trebuie sa urmezi un ritual de ingrijre simplu.
Pasul 1: Dus si baie cu produse potrivite
Daca nu alegi corect sapunul sau gelul de dus, poti agresa stratul hidrolipidic al pielii. Uleiurile de dus s-ar putea sa fie mai potrivite in timpul sarcinii, mai ales daca aveti pielea uscata si vreti sa preveniti deshidratarea.
Pasul 2: Exfolirea
Acesta este un procedeu foarte important pentru a ajuta pielea sa se regenereze. Nu renuntati la el in timpul sarcinii, pentru ca este modul cel mai eficient de a indeparta celulele moarte de piele si, totodata, pregateste terenul pentru produsele hidratante de ingrijire. Apelati la exfolianti naturali, cu granule cat mai fine, din comert sau preparati chiar acasa.
Pasul 3: Dubla hidratare
Folositi doua lotiuni de corp puternic hidratante, complementare: una pe baza de apa, una pe baza de ulei. Chiar daca suna ciudat, nu exista "supradoza" de hidratare.