Atunci cand ramai insarcinata un lucru e cert: nu vei mai avea menstruatie pe parcursul celor noua luni! Dar acelasi lucru este valabil si pentru secretia vaginala? La ce scurgeri vaginale trebuie sa te astepti in sarcina si cand trebuie sa iti faci griji?
Unele schimbari din timpul sarcinii sunt evidente si usor de inteles. Hormonii isi fac de cap mai ceva ca la razboi, iar toate urmarile se reflecta in organismul tau, dar si la suprafata corpului. Unele dintre lucrurile care sufera modificari in perioada gestatiei sunt scurgerile vaginale.
Secretiile vaginale fiziologice
Trebuie sa stii ca pe parcursul intregii sarcini, vei constata cantitati mult mai mari din secretia vaginala obisnuita pe care toate femeile o au, numita leucoree.
Este acea secretie albicioasa sau transparenta, fara miros pregnant, cu o consistenta ca a albusului de ou care se manifesta la femei de la pubertate pana la menopauza.
In timpul sarcinii, aceasta scurgere vaginala este ceva mai abundenta, fiind mai pronuntata in ultimul trimestru. Cantitatea creste in aceasta perioada din cauza productiei mari de estrogeni si din cauza circulatiei sangvine foarte bune din zona vaginala.
Spre sfarsitul sarcinii aceasta secretie este mai abundenta si este posibil sa constati diferente de textura si culoare, care sunt normale: este posibil sa fie mai ingrosata (putandu-se secreta si sub forma unor mici cheaguri) si mai albicioasa la culoare decat de obicei. Este posibil ca in ultimele zile ale sarcinii sa expulzezi chiar dopul de mucus, acest efect anuntand si ca e timpul sa nasti.
Ce poti face?
Respecta regulile de igiena corespunzatoare:
- spala constant zona (dar fara sapunuri si deodorante);
- foloseste absorbante (si nu tampoane interne);
- poarta lenjerie numai din bumbac;
- daca simti ca ai dureri sau arsuri in zona, odata cu producerea secretiei sau daca observi o schimbare a texturii (devine apoasa), a culorii (galbena sua verzuie) sau a mirosului, mergi la un control medical ginecologic, pentru a nu fi vorba de vreo infectie.
Petele de sange
Sangerarea vaginala in timpul sarcinii este un semnal de alarma care ar trebui sa te conduca direct in cabinetul medicului, pentru mai multa siguranta. Totusi, exista cazuri in care apar mici pete de sange sau o sangerare usoara si care nu sunt periculoase.
In primul trimestru, cam in a treia saptamana (perioada calculata incepand cu prima zi a ultimei menstre), poate aparea o usoara sangerare care arata ca ovulul fecundat s-a implantat pe peretele uterin (endometru).
Mai pot aparea mici pete dupa un contact sexual, atunci cand penetrarea a fost putin mai adanca si a atins colul uterin.
In urma unui examen ginecologic pot aparea mici pete de sange, din aceleasi motive ca in cazul actului sexual.
Cand trebuie sa iti faci griji?
Micile pete sau sangerari vaginale sunt uneori normale si mai putin periculoase in prima parte a sarcinii, dar exista situatii in care se impune consultul medical: daca sangerarea este insotita de dureri abdominale severe poate fi un semn de avort spontan. De asemenea, daca este abundenta si se prelungeste pe mai multe zile, trebuie sa mergi la medic.
Orice sangerare vaginala aparuta tarziu in sarcina (trimestrul al doilea si al treilea), trebuie semnalata medicului, pentru ca pericolul ca ceva sa nu fie in regula este extrem de mare.
Lichidul amniotic
La sfarsitul celor 9 luni de sarcina, atunci cand se rupe apa gravidei, incepe sa curga lichid amniotic: acesta are textura apoasa, nu are culoare si nici miros. Aceasta scurgere apare, si este normal sa fie asa, abia in saptamana 37 de sarcina si este semnul ca bebe urmeaza se faca cunostinta cu tine fata in fata. Mai devreme de aceasta data, pierderea lichidului amniotic reprezinta un pericol, putand indica o nastere prematura sau o afectiune.
Orice surgere a lichidului amniotic inainte de sfarsitul celui de-al treilea trimestru de sarcina de sarcina trebuie verificata la medic, pentru ca tu si bebe sa fiti in siguranta.