Solutii pentru neplacerile frecvente in sarcina

| | Actualizat: 2014-11-14 13:41:20

Starea de somnolenta continua, balonareaconstipatiamodificarile sanilor sau migrenele sunt doar cateva din neplacerile frecvente in sarcina. In timp ce unele gravidute abia resimt un oarecare disconfort pe parcursul celor 9 luni magice, o buna parte din viitoarele mamici acuza o serie de manifestari fiziologice care le afecteaza ritmul cotidian obisnuit. Iata care sunt modalitatile prin care sa reduci neplacerile specifice perioadei de graviditate.

Urmatoarele sugestii sunt recomandari generale care privesc redobandirea confortului in timpul sarcinii, insa nu inlocuiesc parerea avizata a medicului obstretician care iti indruma pasii in calatoria maternitatii.

Tulburarile de somn

Daca la inceputul primului trimestru starile de somnolenta continue erau un mare impediment in calea realizarii sarcinilor zilnice, spre sfarsitul sarcinii vei gasi tot mai greu o pozitie confortabila in care sa te odihnesti.

Pentru insomnie, este absolut necesar sa excluzi varianta somniferelor, pentru a nu pune in pericol dezvoltarea bebelusului. In schimb, incearca sa bei o cana de lapte caldut inainte de culcare, bucura-te de un dus fierbinte in fiecare seara si foloseste cateva perne de sprijin pentru confort sporit. Aseaza-te pe o parte (de preferat, stanga) si pune-ti o perna sub cap, abdomen, la spate si intre genunchi. In acest fel, muschii tai vor ramane relaxati toata noaptea, iar tu vei putea sa-ti refaci fortele in voie.

Greata si varsaturile

Stomacul deranjat este una dintre cele mai comune neplaceri in timpul sarcinii. Schimbarile hormonale sunt responsabile cu greata si varsaturile din primul trimestru, pana cand organismul se obisnuieste cu productia crescuta de hormoni.

Solutiile recomandate de specialisti sunt sa inlocuiesti mesele rare si copioase cu gustari o data la 2-3 ore. Mananca incet si mesteca mancarea complet. Dimineata, consuma alimente uscate, precum cereale, paine prajita sau biscuiti.

Nu ingera cantitati mari de lichid dintr-odata. Incearca sa bei sucuri reci, in special de mere si de grapefruit. Evita felurile de mancare prajite, condimentate si grase.

Modificarile sanilor

Sanii tai isi vor modifica dimensiunea si forma pe masura ce glandele mamare se dilata, iar tesutul gras creste. Prin urmare, iti vei simti pieptul mai ferm si mai sensibil la atingere. Sfarcurile se vor inchide la culoare, iar un lichid gros numit colostru este posibil sa se scurga. Toate aceste schimbari sunt perfect normale.

Alege un sutien care sa iti ofere sustinerea potrivita, confectionat din bumbac sau alte fibre 100% naturale. Cumpara un model nou daca volumul sanilor se mareste considerabil si poarta acest accesoriu intim atat ziua, cat si noaptea. Aseaza o batista la baza fiecarei cupe sau foloseste tampoane speciale pe care le gasesti in farmacie. Spala-ti sanii cu apa calduta, fara sa folosesti sapun sau alte produse de igiena care usuca pielea.

Urinarea frecventa

Uterul in continua expansiune si bebelusul in plina dezvoltare depun o presiune suplimentara asupra vezicii urinare, motiv pentru care vei simti nevoia sa folosesti mai des toaleta.

Evita lenjeria intima stramta, pantalonii sau dresurile foarte mulate pe trup. In cazul in care simti intepaturi sau arsuri atunci cand urinezi, ar putea fi vorba despre o infectie urinara pe care o poti trata cu ajutorul medicului tau.

Migrenele

Migrenele sunt cauzate de tensiunea sanguina, constipatia sau, in cel mai rau caz, preeclampsia. Ele pot aparea in orice stadiu al sarcinii si este necesara o investigatie medicala atenta pentru a se depista cauza lor exacta.

Pentru ameliorarea simptomelor, aplica un pachet de gheata pe frunte sau in spatele gatului. Odihneste-te suficient si ia cate o pauza stand intinsa pe pat, intr-o incapere cu lumina semi-difuza. Intreaba-ti medicul despre medicamentele recomandate in timpul sarcinii pentru aceasta problema.

Sangerarile si inflamarea gingiilor

Accelerarea fluxului sanguin si cantitatea suplimentara de hormoni pot cauza sangerari si inflamarea gingiilor. Din acest motiv, este recomandat sa acorzi o atentie sporita igienei orale. Spala-ti dantura de trei ori pe zi si foloseste ata dentara cel putin o data pe saptamana.

Constipatia

Hormonii, vitaminele si suplimentele de fier pot cauza constipatia. Presiunea asupra rectului si a uterului specifica sarcinii este un alt factor favorizant.

Consuma mai multe fibre (cereale, fructe proaspete, legume), bea aproximativ 6-8 pahare de apa plata zilnic si 1-2 pahare de suc de prune.

Citeste si despre