Imediat ce incep zilele insorite si calde, apar si nesuferitele insecte. Muste, tantari enervanti, tot felul de insecte dau navala in casa si in mod obisnuit le-ai anihila imediat cu un spray. Dar daca esti insarcinata, s-ar putea sa eziti in a infasca spray-ul anti-insecte, din teama de a nu face rau bebelusului tau.
Iata ce trebuie sa stii despre cat de sigur este sa folosesti spray-uri impotriva insectelor atunci cand astepti un bebe:
Spray anti insecte si sarcina
Majoritatea insecticidelor disponibile pe piata in ziua de astazi contin un produs chimic cunoscut sub denumirea de DEET, sau Diethyl 3 metil benzamid, care este extrem de eficient in anihilarea mustelor, tantarilor, puricilor, gazelor si gandacilor; initial, au existat mai multe voci care si-au exprimat ingrijorarea privind siguranta viitoarelor mamici si a copiilor lor atunci cand folosesc spray-ul anti-insecte ce contine aceasta substanta chimica.
Un studiu recent, efectuat in Thailanda, a dezvaluit insa ca nu exista efecte serioase asupra femeilor insarcinate, care sa fie cauzate de insecticidele DEET. Conform studiului, chiar daca 5% sau 10% din spray este absorbit de organism, nu influenteaza dezvoltarea sau rata de supravietuire a fetusului. Totusi, este important sa stii cateva recomandari de baza atunci cand folosesti un spray anti-insecte in timpul sarcinii, in mod deosebit daca te afli in cel de-al doilea, sau al treilea trimestru.
Expunerea minima in timpul sarcinii
Pentru a putea folosi in siguranta spray-urile anti insecte atunci cand astepti un bebelus, trebuie sa tii cont de urmatoarele:
- Acopera-ti pielea, poarta rochii lungi sau pantaloni si bluze cu maneca lunga, atunci cand folosesti spray anti-insecte;
- Daca folosesti o crema anti-insecte, incearca sa iti acoperi cat mai mult corpul si sa o aplici pe imbracaminte, pentru a evita iritatiile;
- Nu folosi niciodata spray-ul sau lotiunile anti-insecte in exces; o cantitate mai mica este suficienta pentru ca produsul sa isi face efectul, faptul ca folosesti mai mult nu inseamna ca vei fi protejata impotriva insectelor mai bine;
- Nu aplica produse anti-insecte pe pielea iritata, cu leziuni, sau taieturi pentru ca iti poate provoca alergii si iti poate irita pielea;
- Spala-te pe maini temeinic, cu apa si sapun, dupa fiecare utilizare a produsului, pentru a elimina riscul ingerarii;
- Daca dai cu spray anti-insecte in camera, este bine sa te muti intr-o zona bine ventilata imediat dupa, pentru a evita posibile episoade de sufocare sau dificultati de respiratie.
Alternative pentru insecticide
Expunerea la compusii chimici din insecticide este foarte mica si nu iti va cauza, tie sau bebelusului tau, dar, daca tot nu esti convinsa, sau daca esti adepta preventiei, ca sa nu iti para rau mai tarziu, poti folosi cateva alternative sigure pentru a tine insectele la distanta:
Foloseste insecticide care contin permethrin in loc de DEET.
Foloseste alternative naturale, cum este uleiul de citronella, pe care sa il aplici pe corp, sau arde lumanari si betisoare cu citronella pentru a alunga insectele.
Este adevarat ca atunci cand folosesti insecticide, ele pot intra in corpul tau atunci cand le respiri, ajungand in sange; atunci cand esti insarcinata, compusii chimici din insecticide pot ajunge pana la fat, dar nu prezinta o expunere semnificativa.
Nu te ingrijora daca deja ai folosit astfel de produse anti-insecte in perioada sarcinii, nici un studiu de specialitate efectuat pana acum, nu a putut demonstra ca insecticidele prezinta un impact serios asupra sanatatii femeilor insarcinate si a bebelusilor lor.