STUDIU! Antidepresivele luate de gravide nu au efecte adverse asupra fatului sau sarcinii

| | Actualizat: 2022-10-23 23:09:00

Gravidele si femeile care-si doresc copii si consuma antidepresive nu trebuie sa-si faca griji cu privire la efectele pe care medicamentele le pot avea asupra sarcinii sau fatului.

Potrivit unui studiu efectuat in SUA pe un esantion de peste 145.000 de femei si copiii acestora, pe parcursul a 14 ani, antidepresivele nu au avut efecte adverse asupra sarcinii sau fatului, scrie CNN.

“Rezultatele studiilor anterioare pe acest subiect au prezentat rezultate contradictorii. Datorita esantionului mare si atent ales, credem ca studiul nostru ofera o claritate care ar putea ajuta pacientii si furnizorii sa ia decizii de tratament in timpul sarcinii”, a declarat autoarea studiului Elizabeth Suarez, de la Centrul pentru Farmacoepidemiologie si Stiinte de Tratament de la Institutul Rutgers. Studiul a fost publicat in jurnalul JAMA Internal Medicine.

Potrivit rezultatelor studiului, utilizarea antidepresivelor in timpul sarcinii nu a fost asociata cu autism, tulburari de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD), tulburari de comportament, tulburari de dezvoltare a vorbirii, limbaj, tulburari de invatare si coordonare sau dizabilitati intelectuale.

„(…) Femeile si profesionistii din domeniul sanatatii sunt adesea ingrijorati de antidepresivele in timpul sarcinii si, uneori, decid sa opreasca brusc aceste medicamente de indata ce afla de sarcina”, a declarat Carmine Pariante, profesor de psihiatrie biologica la Institutul de Psihiatrie, Psihologie si Neuroscience de la King’s College din Londra.

Carmine Pariante a mai adaugat ca femeilor care iau antidepresive ar trebui sa li se spuna ca riscul in sarcina „nu este atat de mare pe cat se credea anterior”.

„Trebuie sa incetam sa le facem de rusine pentru ca fac ceea ce este necesar pentru a avea grija de ele insele. Bebelusii sanatosi au nevoie de mame sanatoase.”, a declarat pentru CNN dr. Tiffany Moore Simas, membru al Comitetului pentru Ghid de practica clinica in obstetrica pentru Colegiul American de Obstetricieni si Ginecologi.

Studiile anterioare nu sunt concludente

Acest nou studiu vine ca o raza de speranta pentru mamele care consuma antidepresive. Asta, deoarece studiile mai vechi nu erau concludente sau suficiente pentru a arata daca au sau nu efecte adverse. 

Pe de alta parte, s-a dovedit ca intreruperea tratamentului de catre mama poate duce la nasteri premature si mortalitate infantila in caul bebelusilor.

Un numar foarte mic de antidepresive este asociat cu risc crescut de malformatii congenitale, prin urmare femeile insarcinate sau care doresc sa ramana insarcinate trebuie sa discute cu medicul despre aceste medicamente si sa schimbe medicatia, daca este necesar, dar sa nu o intrerupa.  

FOTO: freepik.com

Citeste si despre