Inca din decembrie 2020, cand vaccinurile au devenit disponibile pentru populatie, medicii din intreaga lume au incurajat femeile insarcinate sa se vaccineze impotriva Covid-19 pentru a se proteja nu numai pe ele, ci si pe bebelusii lor.
Potrivit unui studiu publicat in ResearchTrusted Source s-a dovedit ca persoanele insarcinate au un risc mai mare de a dezvolta boli grave si complicatii din cauza Covid-19, prin comparatie cu persoanele care nu sunt insarcinate. Totodata, gravidele nevaccinate sunt predispuse la nasteri premature si au mai multe nasteri cu probleme decat restul, se arata in articolul publicat in ResearchTrusted Source.
Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din New York (NYU) s-a descoperit un alt beneficiu al vaccinarii: nou-nascutii ai caror mame au s-au vaccinat cu serul produs de Pfizer-BioNTech sau de Moderna Covid-19 au avut niveluri ridicate de anticorpi.
"Cea mai buna veste este ca atunci cand o femeie insarcinata se vaccineaza, nou-nascutul are anticorpi protectori impotriva Covid-19. Administrarea vaccinului anti-Covid este un castig atat pentru mama cat si pentru copil", a declarat pentru Healthline Dr. Sheryl Ross, medic ginecolog la Providence Saint John's Health Center din Santa Monica, California.
Vaccinurile anti-Covid-19, sigure pentru gravide
Un nou raport al Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) a stabilit ca vaccinurile anti-Covid-19 sunt sigure pentru a fi administrate in timpul sarcinii. Potrivit studiului publicat in Trusted Source, care a inclus rezultatele obtinute de la datele colectate de la peste 40.000 de femei insarcinate, nu s-a gasit nicio legatura asociata intre vaccinuri si nasterea prematura sau greutatea mica a bebelusilor la nastere.
Dovezile sustin si mai mult siguranta si eficacitatea vaccinarii in cazul persoanelor insarcinate, mai ales ca fetii pot fi puternic afectati de daca mama este infectata cu Covid in timpul sarcinii timpurii sau pot intampina probleme la nastere.
Cum ii protejeaza vaccinarea pe nou-nascuti
Raportul din 2021 realizat de NYU a masurat nivelurile de anticorpi de la 36 de nou-nascuti ai caror mame au s-au vaccinat cu unul dinter serurule ARN mesager (Pfizer sau Moderna).
Cercetatorii au constatat ca toti nou-nascutii aveau niveluri ridicate de anticorpi. Bebelusii nascuti din mame care fusesera vaccinate cu 13 saptamani inainte de nastere, aveau anticorpi mai multi prin comparatie cu cei ai caror mame se vaccinasera cu 20 de saptamani inainte de nastere.
"Imunitatea este transmisa la fat prin cordonul ombilical", a declarat Dr. Daniel Roshan, ginecolog obstetrician si profesor la Universitatea din New York City.
Insa, potrivit cercetatorilor, sunt necesare mai multe date pentru a intelege pe deplin, care este nivelul de protectie de care bebelusii beneficiaza daca mamele acestora se vaccineaza in timpul sarcinii.
Cu toate acestea, rezultatele obtinute pana in prezent atesta importanta vaccinarii in cazul gravidelor. Cercetatorii au concluzionat ca rezultatele obtinute se adauga la lista tot mai mare de motive pentru ca persoanele insarcinate sa fie vaccinate impotriva Covid-19.
Foto: pexels.com