Tatuajele si sarcina

| | Actualizat: 2017-06-20 18:12:51

Tatuajele si sarcina se pot asocia dupa unele pareri, dupa altele nu. Fie ca ai deja tatuaje sau ca ai in vedere sa iti faci, fie ca vrei sa marchezi acest moment fericit din viata ta cu un tatuaj, trebuie sa tii cont de regula de baza – igiena salonului de tatuaje. Ulterior, ai in vedere si aspectele estetice, riscurile si alternativele, cum ar fi tatuajele cu henna. Daca ai deja un tatuaj in zona inferioara a spatelui, informeaza-te daca la spitalul unde vei naste medicii permit epidurala in astfel de caz. Unele spitale nu accepta sa treaca acul prin pielea tatuata.

Gandeste-te si ca unele lucruri pe care le decizi in timpul sarcinii ai putea sa le regreti dupa nastere si ca cel mai indicat este sa ai rabdare pana atunci.

Siguranta tatuajelor in sarcina

Inainte de toate ai in vedere ca majoritatea artistilor refuza sa tatueze gravide, invocand lipsa de calciu si sensibilitatea pielii femeilor insarcinate, chiar daca ei folosesc tusuri vegetale (bio). Motivele pentru care artistii refuza sa tatueze gravide sunt variate, insa mult nu vor sa isi asume vreun risc, in cazuri ca lesin, stres etc.

Principalul motiv de ingrijorare cand doresti un tatuaj este riscul de a face hepatita B sau SIDA, desi riscul este unul minor. Totusi, este recomandat sa astepti pana dupa nastere pentru a-ti face un tatuaj.

Ingrijorarea nu se limiteaza doar la acest aspect, ci si la posibilitatea ca in cazul in care in timpul procedurii vei sangera (fapt care are sanse reale sa se intample), cerneala sa intre in sange si sa ajunga la fat.

Daca totusi decizi sa te tatuezi, pentru a nu risca sa contactezi boli, trebuie sa te asiguri ca salonul de tatuaj este unul in care se poarta mereu manusi in timpul procedurii, ca este dotat cu echipament de sterilizat ustensilele si ca practicianul le sterilizeaza. Podelele si suprafetele trebuie sa fie curate, acele sa fie de unica folosinta, vopseaua si cerneala sa fie sterile si nedesigilate.

Alfa disponibilitatea artistului pentru perioada imediat urmatoare, pentru a-l putea contacta daca ai intrebari sau probleme. In cazul in care vei dori sa faci reclamatii sau vei avea indoieli ulterioare in privinta practicilor acelui salon, testeaza-te de hepatita, SIDA si sifilis inainte de a te tatua.

Nu exista studii care sa dovedeasca clar cum tatuajele ar influenta sanatatea fatului, insa pana in saptamana 16 este indicat sa nu iti faci tatuaje. Riscul de a fi afectata grav de o infectie este mic, insa infectia se poate transmite bebelusului prin alaptare, asa ca este mai bine sa iti faci tatuajul dorit dupa intarcare. 

Riscuri estetice si morale

Pe langa faptul ca sistemul imunitar este slabit in perioada sarcinii, intregul organism este mai sensbil, la fel este si pielea, ceea ce face ca un tatuaj sa fie mai dureros. Avand in vedere ca pe durata sarcinii greutatea gravidei fluctueaza, iar pielea se intinde in zona burticii, a soldurilor, a sanilor si a membrelor. Asadar, un tatuaj in una din aceste zone se va intinde si deforma, ceea ce poate fi neplacut la vedere, dar si dezamagitor pentru tine. Alte aspecte sunt:

• Daca ai tatuaje in zona in care vor aparea vergeturi, atunci modelul tatuajului este din nou in pericol sa se strice.
• Schimbarea pigmentarii pielii in perioada sarcinii poate face ca tatuajele sa devine sterse, lipsite de culoare.
• Slabitul nu va aduce tatuajele in forma lor initiala, asadar vor ramane distorsionate si dupa nastere, ceea ce poate fi privit si ca o irosire de bani.

Din punct de vedere moral, prioritara este siguranta fatului, asadar autoingrijirea gravidei si reducerea riscurilor pentru amandoi sunt cele mai importante. Daca totusi nu poti astepta cele noua luni, poti incerca alternative.

Alternative la tatuajele clasice

De mii de ani, femeile din Egipt, India si alte tari din Orientul Mijlociu au adus noroc (potrivit culturii lor) sarcinii aplicand modele frumoase cu henna pe burticile lor in ultimul trimestru. Legendele spun ca henna le va face nasterea usoara si pe bebelus fericit. Tatuajele cu henna sunt semipermanente, dureaza intre una si patru saptamani, iti permit sa incerci mai multe modele si, poate, ulterior sa te decizi pe care dintre ele il vei tatua permanent.

Daca esti interesata de aceasta alternativa temporara, ai in vedere faptul ca exista mai multe tipuri de henna. Henna naturala, sigura, coloreaza pielea in portocaliu, rosu, maro, scortisoara, caramiziu, ciocolatiu sau cafeniu. Henna naturala si sigura nu trebuie sa fie de culoare neagra, care nu este sigura pentru nimeni, nu numai pentru gravide.

Henna neagra are in compozitie para-fenilendiamina (PPD), care cauzeaza arsuri, basici si alte reactii ce se mentin luni de zile si care sunt foarte greu de diagnosticat si de tratat.

Sa iti faci un tatuaj cu henna poate fi distractiv si nu este permanent, ceea ce iti permite sa marchezi frumos cel mai fericit moment din viata ta, fara riscuri si complicatii.

Citeste si despre