Conform unor studii de amploare efectuate recent, copiii ai caror mame au folosit excesiv telefonul mobil pe perioada sarcinii au dezvoltat ulterior probleme comportamentale.
Studiul a fost efectuat pe aproximativ 13.000 de femei insarcinate, in Danemarca, de catre UCLA si cercetatori din Danemarca.
Oamenii de stiinta au relatat faptul ca mamele care au folosit telefonul mobil au sanse cu 54 % mai mari sa nasca copii care vor avea probleme comportamentale si ca procentajul creste direct proportional cu timpul expunerii la telefonul mobil.
Studiul a monitorizat si timpul la care au fost expusi copiii dupa nastere la telefonul mobil. Dupa 7 ani de la nasterea copiilor mamele au fost rugate sa completeze un chestionar in care sa descrie starea de sanatate si comportamentul acestora, precum si cat timp pe zi folosesc ele si copiii lor telefonul mobil.
Concluzia oamenilor de stiinta a fost urmatoarea: copiii expusi prenatal si postnatal la radiatiile telefonului mobil au cu 80 % mai multe sanse sa sufere din cauza unor tulburari comportamentale.
Micutii au cu 25% mai multe sanse sa dezvolte probleme emotionale, cu 34% mai multe sanse sa aiba dificultati in a avea prieteni, cu 35% mai multe sanse sa fie hiperactivi si aproape cu 50% mai multe sanse sa aiba probleme cu conduita.
Rezultatele studiului i-au luat prin surprindere chiar si pe oamenii de stiinta care l-au realizat. Acestia au declarat ca, desi mai sunt necesare multe alte studii in acest domeniu pana sa se poata dovedi ceva cert, este bine ca femeile insarcinate sa isi limiteze convorbirile la telefon si sa nu ii lase pe copiii sub 7 ani sa foloseasca telefonul mobil.