Terapiile alternative in sarcina sunt de fapt remedii naturale la care apeleaza adesea gravidele pentru ameliorarea simptomelor neplacute ale sarcinii sau pentru tratarea anumitor afectiuni usoare. Cu toate ca natura ne daruieste tratamente naturale extrem de sanatoase si utile, nu toate sunt recomandate in sarcina, unele dintre ele conducand la aparitia complicatiilor. Afla care sunt terapiile alternative la care poti apela, fara probleme, cand esti gravida, si remediile naturiste pe care trebuie sa le eviti cu orice pret in sarcina!
Sarcina este o perioada din viata ta in care trebuie sa fii atenta mai mult ca oricand la tot ce bagi in gura, indiferent ca sunt alimente sau ca este vorba de ceaiuri, medicamente, suplimente alimentare sau remedii naturiste. Chiar daca nu sunt medicamente si nu contin substante chimice, remediile naturiste din plante si terapiile alternative impun multe reguli atunci cand sunt administrate in sarcina.
Remedii naturiste periculoase, de evitat in sarcina
Indiferent ca sunt administrate sub forma de capsule, ceaiuri, infuzii sau uleiuri esentiale (aromaterapie), exista o serie de plante care trebuie evitate pe toata durata sarcinii. Potrivit specialistilor, acestea afecteaza dezvoltarea si sanatatea fatului, atunci cand sunt absorbite in concentratii mari in organism.
Suplimente orale
In cazul in care prietenii sau cei apropiati iti recomanda suplimente orale naturiste pentru tratarea sau ameliorarea diverselor probleme cu care te confrunti, citeste cu atentie prospectul. Daca in compozitia lor se regasesc urmatoarele plante sau ingrediente naturiste, este bine sa te orientezi spre alte terapii alternative:
- arborele vietii (arbor vitae, thuja sau tuia);
- Cohosh albastru;
- cascara;
- Angelica chinezeasca (Dong Quai);
- coaja de radacina de bumbac;
- ginseng;
- ienupar;
- licorice (lemn dulce);
- salvie;
- bujor alb;
- coada soricelului;
- stevie;
- pelin;
- senna.
Ceaiuri
Nici ceaiurile nu sunt o varianta mai sigura in sarcina, daca sunt preparate din unele dintre urmatoarele plante:
- rostopasca;
- sunatoare;
- trifoi rosu;
- coada soricelului;
- ceai negru;
- levantica;
- ienupar;
- stevie creata;
- rozmarin;
- menta;
- frunze de zmeura;
- anason dulce;
- in;
- lemn dulce;
- scortisoara;
- tataneasa;
- smirna;
- chimen;
- obligeana;
- cimbru;
- magheran.
Uleiuri esentiale
In cazul in care te gandesti sa recurgi la o sedinta de aromaterapie pentru a te relaxa si binedispune putin, nu apela niciodata la uleiuri esentiale din urmatoarele plante:
- busuioc;
- salvie;
- cimbru;
- maghiran;
- iasomie;
- rozmarin;
- ienupar;
- trandafir de dulceata.
Toate aceste plante folosite pentru suplimente orale, ceaiuri sau aromaterapie au mai multe contraindicatii sau efecte secundare care le fac sa fie periculoase pentru gravide. Printre principalele riscuri pe care le ridica consumul unor doze mari din aceste plante, se numara:
- provocarea contractiilor uterine;
- declansarea menstruatiei;
Cu toate acestea, unele dintre ele - cimbrul, rozmarinul, chimenul, scortisoara, busuiocul, menta, anasonul - pot fi folosite in siguranta la condimentarea preparatelor alimentare consumate in sarcina. Pericolul apare doar cand sunt administrate in doze foarte mari, atunci cand sunt introduse in capsulele din suplimentele alimentare sau in pungile de ceai, si pe termen lung.
Cantitatea sau concentratia care ajunge in organism este importanta in a decide daca multe dintre ele sunt sau nu periculoase pentru fat.
Remedii naturiste sigure in sarcina
Remediile naturiste se pot dovedi si un ajutor de nadejde in ameliorarea celor mai inconfortabile si neplacute simptome de sarcina. In conditiile in care 99% dintre medicamentele cu care combateai, de obicei, greata sau durerile, sunt interzise in perioada de sarcina, este important sa apelezi la puterile miraculoase ale plantelor.
Indiferent ca le furnizezi organismului sub forma de ceai sau suplimente si ca le administrezi pentru tratarea anumitor afectiuni, urmatoarele plante si remedii naturiste sunt considerate sigure in sarcina:
- tei;
- radacina de ghimbir;
- nalba;
- brusture;
- papadie;
- frunze de izma;
- musetel;
- urzica;
- lamaie;
- macese;
- cozi de macrise etc.
Terapii alternative pentru simptome si probleme frecvente in sarcina
Greata si varsaturile
Exista mai multe terapii alternative sigure care te pot ajuta sa treci mai usor prin perioada de greturi matinale, acupunctura si ceaiul sau produsele naturiste cu radacina de ghimbir fiind printre cele mai eficiente in acest sens. Si aromaterapia cu lavanda, musetel, ulei de citrice ori bratarile cu presopunctura sunt eficiente impotriva senzatiei de greata din prima perioada a sarcinii.
Durerile de spate
In cazul in care durerile de spate iti dau batai de cap, apeleaza la yoga sau la masaj chiropractic pentru a elimina tensiunile acumulate in zona lombara, cauzate de presiunea pe care burtica in crestere o pune asupra coloanei.
Insomniile si problemele cu somnul
Daca suferi de insomnii si nu te poti odihni corespunzator pe timpul noptii, poti incerca cateva terapii alternative simple: sportul (yoga), aromaterapia (ulei de lavanda), tehnici de relaxare, ceaiul de tei etc.
Inducerea travaliului
In cazul in care te apropii de termen, iar travaliul nu da semne sa inceapa, poti stimula declansarea lui cu ajutorul catorva terapii alternative simple. Administrarea de ulei de primula, ceai de frunze de macese negre sau de zmeura ajuta la deschiderea colului si inducerea travaliului. Si acupunctura s-a dovedit a fi eficienta in declansarea travaliului.
Pentru mai multa siguranta, cel mai recomandat este ca, inainte de a incerca orice remediu naturist sau terapie alternativa, sa ceri sfatul medicului obstetrician sau al unui specialist, pentru a te asigura ca nu iti pui in pericol sarcina.
Tu ce remedii naturiste ai incercat in timpul sarcinii si pentru ce probleme? Stiai de existenta unor plante si terapii alternative nesigure pentru gravide? Impartaseste-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!