Gravidele care nu au facut varicela sau nu au fost vaccinate impotriva virusului varicelo-zosterian, trebuie sa evite contactul cu persoanele expuse sau posibil infectate. Se instaureaza o 'carantina' a viitoarei mamici, in sensul ca aceasta trebuie sa evite contactul cu persoana posibil infectata pentru cel putin 3 sapatamani.
Daca in tot acest timp, persoana respectiva nu a dezvoltat boala, aceasta nu mai prezinta un pericol pentru viitoarea mamica.
Este destul de greu ca gravida sa evite contactarea virusului, datorita faptului ca boala este contagioasa inainte de eruptia cutanata specifica, astfel ca persoana in cauza nici macar nu stie ca are boala.
Se recomanda in acest context, evitarea marilor aglomeratii (mall-uri, cinematografe, supremarket-uri, policlinici medicale, mijloale de transport in comun, etc), mai ales in contextul unor epidemii de varicela (spre sfarsitul iernii si inceputul primaverii).
Viitoarele mamici trebuie sa stie ca este important sa se fereasca si de persoanele care au herpes-zoster, chiar daca au varicela in copilarie, deoarece contactul cu aceste persoane, poate determian reactivarea virusului din organism (care ramane cantonat la nivelul anumitor structuri nervoase-ganglionii nervosi). In acest caz pot sa reapara forme usoare de varicela sau herpes-zoster.
Orice mamica care are acasa copii, nu este vaccinata impotriva varicelei si care doreste inca un copil, trebuie sa vaccineze toti copiii din familie in jurul varstei de 12 luni (lucru recomandat si in cazul copiiilor care frecventeaza crese sau gradinite).
Datorita faptului ca vaccinul contine un virus viu atenuat exista o sansa extrem de mica ca acesta sa fie transmis de la persoana vaccinata la o alta persoana (au fost raportate 3 cazuri la un numar de 21 de miloane vaccinari). Acesta lucru nu poate fi considerat un risc real si nu contraindica vaccinarea populatiei cu risc.
Herpes-zosterul la gravida
Herpes-zosterul este destul de rar la femeile insarcinate. Afectiunea apare in majoritatea cazurilor la adultii imunodeprimati, la batrani si la persoanele cu boli asociate grave (neoplasme, tratamente citostatice, HIV-SIDA, etc).
Chiar daca boala apare la gravida, aceasta este de cele mai multe ori usoara si nu afecteaza dezvolatrea normala a fatului (datorita faptului ca virusul ramane cantonat la nivelul ganglionilor nervosi si a filetelor nervoase corespunzatoare si nu trece in sange pentru a putea fi transmis la fat).