Vergeturile in sarcina si dupa nastere

| | Actualizat: 2024-09-19 14:59:37

Vergeturile sunt ca niste cicatrici si apar frecvent in sarcina, cam peste 80% dintre gravide avand de-a face cu ele. Pielea de pe fese si abdomen este pusa la grea incercare, indiferent de cate kilograme vei lua in sarcina. Cu cat esti mai slabuta si mai ingusta in bazin, cu atat riscul aparitiei vergeturilor este mai mare.

Ce sunt vergeturile?

Vergeturile sunt niste cicatrici. Ele au aspectul unor dungi usor incrustate in suprafata epidermei produse din cauza unei presiuni exercitate asupra pielii (cum e in sarcina intinderea excesiva). Cand se formeaza, ele sunt mai inchise la culoare si bat undeva spre un rosu-violet, pentru ca in timp sa se deschisa la culoare si sa bata spre alb.

Cand apar vergeturile in sarcina?

Vergeturile in sarcina apar in general dupa luna 6 de sarcina, odata cu cresterea semnificativa a greutatii corporale si cu cresterea burticii. Se prezinta sub forma unor dungi rosii care se accentueaza in timpul dusului.

Factori de risc pentru aparitia vergeturilor in sarcina

Nu toate femeile fac vergeturi in timpul sarcinii. Desi nu se stie exact care fac si care nu, inainte ca acestea sa apara, exista cativa factori care se influenteaza aparitia lor:

  • daca iei foarte repede in greutate;
  • daca ai o sarcina multipla;
  • daca ai un fat cu greutate mare in burtica;
  • daca ai lichid amniotic in exces.

Cum tratezi vergeturile?

Cat timp vergeturile sunt rosiatice, inca se mai pot atenua. Important este sa-ti hidratezi foarte bine pielea pe toata perioada sarcinii si dupa nastere, pana cand ajungi la greutatea initiala.

Pe langa masarea si hidratarea pielii, trebuie sa ai grija sa nu ignori nici miscarea fizica. Aceasta iti va fi de folos si in timpul nasterii, nu doar pentru a-ti recapata usor formele dinainte de sarcina.

Exercitiile de fitness sau aerobic pe care le faceai inainte de sarcina nu iti mai sunt la indemana si cu siguranta nu sunt o optiune, dar plimbarile in aer liber sau inotul pot fi doua optiuni pe care trebuie sa le iei in calcul. Orice exercitiu pe care il poti face in siguranta este benefic atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau.

Intinderile reprezinta un tip de miscare usoara pe care o poti face in ultimele saptamani de sarcina. In timpul nasterii, tot corpul tau va fi solicitat, asa ca intinderile facute zilnic vor fi o pregatire potrivita pentru corpul tau inainte de momentul nasterii.

Cum poti preveni vergeturile in sarcina?

Nu exista metode garantate care sa tina vergeturile departe de pielea ta cu o eficienta de 100%. Uneori chiar nu sta in puterile tale profilaxia lor – de exemplu nu prea ai ce sa faci daca ai o sarcina multipla pentru a le preveni.

Important este insa sa nu acumulezi mai multe kilograme in sarcina decat iti recomanda medicul. De asemenea, este la fel de important in profilaxia vergeturilor ca respectivele kilograme sa fie acumulate treptat si nu brusc foarte multe.

Ideal este sa incepi sa-ti hidratezi abundent pielea, pornind de la sani pana la genunchi, incepand din luna a patra de sarcina.

Nu te ingrijora! Se poate intampla sa folosesti lotiunile hidratante cele mai bune si totusi vergeturile sa apara. Aici intervine, fireste, si elasticitatea pielii tale. Nu renunta la creme, continua sa le folosesti seara de seara, chiar si dupa ce ai nascut.

Vor disparea vergeturile dupa nastere?

In mod normal, dupa nastere acestea incep sa se retraga, iar pielea sa revina treptat la normal. Multe mamici raman insa si dupa aceasta cu o parte dintre ele. In ciuda eforturilor bazate pe creme, lotiuni si alte produse cosmetice, unele dintre aceste vergeturi nu dispar deloc.

Daca te deranjeaza foarte tare urmele lasate de sarcina pe pielea de pe abdomenul si fesele tale, atunci poti vorbi cu un medic dermatolog. Exista o multime de optiuni terapeutice ale lor in ziua de azi. Insa toate trebuie realizate dupa nastere pentru ca unele dintre ele ar putea pune in pericol sanatatea fatului.

Exista o metoda medicamentoasa de indepartare a vergeturilor postsarcina. Medicamentele topicale ca tretinoina (Retin-A) sau acidul glicoic pot fi de folos.

Cea mai utilizata este terapia prin laser. Aceasta ajuta la restaurarea elasticitatii pielii si schimba de asemenea pigmentatia pielii, astfel incat sa se asemene cu a restului pielii.

Sursa foto: freepik

Citeste si despre