Probabil ca in sarcina te vei lovi de recomandarea medicului de a lua vitamine prenatale sau vei fi tentata sa ti le alegi chiar tu, la recomandarea prietenelor.
Acestea sunt formule speciale de vitamine care au rolul de a remedia orice deficit nutritional aparut pe parcursul sarcinii. Afla care sunt cele mai importante vitamine pentru sarcina si de ce, precum si cum trebuie ele administrate!
Cele mai importante vitamine pentru sanatatea sarcinii
Acid folic, fier si calciu - cele mai importante in timpul sarcinii!
Aportul de acid folic reduce considerabil riscul nasterii unui copil cu malformatii congenitale grave ale creierului si ale defectelor de tub neural.
Acesta se dezvolta in primele 28 de zile dupa conceptie, inainte ca multe femei sa realizeze ca sunt insarcinate. Deoarece aproape jumatate din sarcini sunt neplanificate, se recomanda ca tuturor femeilor aflate la varsta procrearii sa li se administreze 400 micrograme de acid folic zilnic. Studiile au demonstrat ca administrarea unei doze mai mari de acid folic (pana la 4000 micrograme) cel putin o luna inainte si o luna in timpul primului trimestru ar fi benefice.
Exista si surse naturale de acid folic: vegetale cu frunze verzi, nuci, fasole si citrice. Este de asemenea gasit si in cerealele imbogatite, consumate la micul dejun si in anumite suplimente vitaminice.
Consumul de calciu in timpul sarcinii, poate preveni reducerea densitatii osoase a mamei pe masura ce fatul foloseste mineralele pentru dezvoltarea osoasa.
Fierul ajuta ca sangele matern si fetal sa transporte mai bine oxigenul.
Chiar daca suplimentele vitaminice zilnice nu substituie o dieta sanatoasa, majoritatea femeilor au nevoie de suplimente pentru asigurarea unei cantitati adecvate din aceste minerale.
Acid docosahexaenoic (DHA)
Acizii grasi Omega 3 DHA sunt esentiali pentru dezvoltarea fatului inca din primele stadii ale dezvoltarii lui. Studiile au demonstrat ca bebelusii nascuti din mame care au luat pe timpul sarcinii acesti acizi au o putere de concentrare si atentie mai crescuta decat cei care nu primesc acest supliment. De asemenea, specialistii au demonstrat ca suplimentele cu DHA combat depresia postnatala a mamicilor. Cu toate cu sunt extrem de importante, ele sunt luate de foarte putine femei in sarcina.
Coenzima Q10
Preeclampsia este o complicatie serioasa a sarcinii care apare la 16% dintre sarcini. Atunci cand aceasta este depistata nu exista alt remediu decat nasterea sau avortul. Adaugarea coenzimei Q10 in dieta obisnuita sau suplimentarea ei cu ajutorul capsulelor in sarcina ajuta la scaderea riscului de aparitie a acestei complicatii cu pana la 44%.
Probiotice
Medicii sustin ca adaugarea probioticelor pe lista de vitamine prenatale la gravide are un impact extrem de benefic asupra evolutiei sarcinii. Ele reduc incidenta diabetului gestational de la 34% la 13%. De asemenea, si-a demonstrat eficacitatea si in reducerea riscului de nastere prematura.
Colina
Colina este incadrata in complexul de vitamine B fiind regasita adesea sub denumirea de vitamina B8 si are functii esentiale in organism in special la nivelul ficatului. Suplimentarea aportului de colina in timpul sarcinii are efecte pozitive semnificative, pentru ca ajuta la reducerea semnificativa a riscului de malformatii congenitale ale maduzei spinarii.
Radacina de ghimbir
Aceasta planta a fost asociata cu tratarea starii de greata sau a varsaturilor in sarcina. Daca este asociata si cu vitamina B6, aceasta radacina este si mai benefica.
Inositol
Inositolul isi aduce semnificativ contributia in combaterea defectelor de tub neural la bebelusi. Si acidul folic are acest rol esential, dar s-a demonstrat ca acesta ajuta la prevenirea a doar 70% dintre cazuri. Se pare ca inositolul are un efect mai mare, de aceea este o vitamina cruciala de luat in perioada gestationala.
Care sunt dozele recomandate de vitamine prenatale?
Vitaminele prenatale nu sunt toate la fel si au dozaje diferite din diferite vitamien si minerale.. Este bine sa se caute un produs care contine aproximativ:
• 4000-5000 UI (unitati internationale) de vitamina A;
• 800-1000 UI (1 mg) acid folic;
• 400 UI de vitamina D;
• 200–300 mg de calciu;
• 30 mg fier;
• 70 mg de vitamina C;
• 10 mg vitamina E;
• 1,5 mg de tiamina (vitamina B1);
• 1,6 mg de riboflavina (vitamina B2);
• 2,6 mg de piridoxina (vitamina B6);
• 17 mg de niacinamida (vitamina PP sau B3);
• 2,2 mcg de vitamina B12;
• 15 mg zinc.
Nu lua vitamine prenatale fara prescriptie medicala!
Desi se pot achizitiona din farmacii fara niciun fel de prescriptie medicala, ele trebuie administrate in combinatia si dozajul recomandat de medic. Nu toate gravidele au nevoie de aceleasi vitamine si minerale si in niciun caz in aceeasi cantitate.
Combinatia suplimentelor (de exemplu a acidului folic luat separat, dar combinat cu alte multivitamine) poate creste riscul supradozajului (daca multivitaminele contin si ele o cantitate de acid folic). Daca se depaseste doza zilnica recomandata dintr-un anumit mineral sau vitamina exista mai multe pericole la care te expui atat tu, cat si fatul.
De aceea este nevoie de aviz medical si de recomandare personalizata. Cantitatea si doza zilnica recomandata, precum si tipurile de vitamine si minerale sunt alese in functie de:
• carentele din organismul gravidei;
• dieta obisnuita;
• starea generala de sanatate etc.