Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia
Incepand cu saptamana a 11-a de sarcina si pana la nastere, copilul nu se mai numeste embrion, ci fat. S-a terminat acum, in mare, formarea tuturor organelor si sistemelor bebelusului. Din acest moment organele vor creste si isi vor definitiva functia, astfel incat, la sfarsitul celor noua luni de sarcina, bebelusul sa poate face fata cu brio mediului extrauterin.
Daca iti este teama de un posibil avort spontan, gandeste-te ca, acum, odata ce medicul a observat bataile inimii bebelusului, acest risc scade la doar 3%, iar in urmatoarea luna se va reduce si mai mult.
Cat de mare este bebelusul in saptamana 11 de sarcina
Copilul tau este de marimea unei smochine, masurand circa 5 centimetri si cantarind cam 7 grame. Va creste spectaculos si va lua mult in greutate in urmatoarele luni; la termen, cand tu vei naste, copilul va masura in jur de 50 cm si va cantari in jur de 3.000 grame!
Sarcina la 11 saptamani: cum creste bebelusul tau
Daca ai putea sa vezi in interiorul uterului tau, ai observa ca micutul tau are in continuare capul destul de mare in comparatie cu trunchiul. Fata capata din ce in ce mai mult aspectul umanoid, ochii si urechile sunt la locul lor, buzele si nasul sunt formate. Gatul este bine conturat. Pielea lui este inca transparenta si se pot vedea prin ea multe vase de sange.
Mainile si picioarele au acum cate trei segmente. Degetele de la maini si de la picioare s-au separat si in curand fatul va fi capabil sa inchida si sa deschida pumnul. Deja loveste si se intinde, iar miscarile lui sunt atat de fluide, incat pare un balet in apa. Aceste miscari vor creste in intensitate pe masura ce corpul lui se dezvolta, iar functiile lui devin din ce in ce mai bine definite.
Unele dintre oase incep sa se intareasca si alveolele dentare micute incep sa apara sub gingii. Organele reproductive se dezvolta intr-un ritm accelerat. La sfarsitul saptamanii 11, mugurii genitali externi (minusculi deocamdata) se transforma fie in penis, fie in clitoris si labii mari, care pot fi recunoscute la un examen ecografic facut de un specialist cu ajutorul unui aparat performant.
Pe masura ce se dezvolta diafragmul, micutul din burtica ta poate incepe sa sughita. Fetii sughita in mod frecvent. Sughitul fetal este considerat de specialisti ca un exercitiu de repetare a respiratiei. Dupa 20 de saptamani, vei putea simti si tu sughitul micutului ca niste impulsiuni ritmice care pot dura de la cateva secunde pana la cateva minute.
Din acest moment pana in saptamana 20 (jumatatea sarcinii), copilul va creste in greutate de 30 de ori si isi va tripla lungimea.
Pentru a face fata acestei cresteri rapide, vasele de sange din placenta se maresc si se inmultesc pentru a furniza elementele nutritive de care are nevoie copilul. Continua sa iei vitaminele prenatale si sa mananci sanatos. Bebelusul tau va avea nevoie de suport nutritiv important in lunile ce urmeaza.
Nota bene: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit - chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.
Cate luni inseamna 11 saptamani de sarcina
La 11 saptamani esti insarcinata in doua luni si cam doua saptamani.
Ce se intampla in corpul tau in saptamana a 11-a de sarcina
La acest moment s-ar putea sa nu se vada ca esti insarcinata, mai ales daca esti la prima sarcina. Daca ai mai avut o sarcina dusa pana la termen, sau daca ai gemeni ori tripleti, atunci s-ar putea ca burtica ta sa se vada de pe acum.
Insa, daca in ce priveste abdomenul pot lipsi schimbarile vizibile in aceasta saptamana, la nivelul sanilor ar trebui sa te astepti sa apara modificari, in special legate de marime. Daca deja observi ca pieptul tau a crescut, atunci ar fi indicat sa iti iei un sutien special, chiar si unul pentru alaptare, care se va adapta mai usor inclusiv la cresterea viitoare in volum a sanilor.
Simptome frecvente la 11 saptamani de sarcina
Greata si varsaturile vor disparea in curand. Nu te ingrijora daca greata iti taie pofta de mancare pentru multe alimente sanatoase sau daca nu ai luat prea mult in greutate (majoritatea femeilor iau intre 1 si 2,5 kilograme in timpul primului trimestru). Apetitul tau va reveni la normal si vei incepe sa iei cam 500 de grame pe saptamana in urmatoarea perioada.
Multe femei descopera acum ca parul si unghiile cresc mai repede. Parul devine mai gros si mai des si capata un aspect mai sanatos. Pielea straluceste si ea! Aceste modificari sunt puse pe seama estrogenului, un hormon care creste cantitativ foarte mult in cursul sarcinii.
Estrogenul prelungeste durata de viata a firului de par, astfel ca, pe timpul sarcinii, parul cade mai putin. Din pacate, dupa nastere, cand estrogenul scade marcant, multe fire de par vor cadea. Aceste modificari nu apar la toate gravidele. La unele femei insarcinate parul se poate subtia si rari, si poate aparea acneea.
Alimente sigure si nesigure in sarcina
Probabil stii deja cat de importanta este alimentatia in timpul sarcinii. Este adevarat ca unele alimente au un risc potential asupra bebelusului tau, dar marea majoritate sunt sigure si riscul de dezvoltare a complicatiilor de sarcina legate de alimente este foarte mic.
Ce alimente trebuie evitate in sarcina?
Exista cateva alimente de evitat in timpul sarcinii: fructele de mare, maioneza, afumaturile, carnurile crude, anumite tipuri de branzeturi. Fructele de mare crude, cum ar fi scoicile, pot contine bacterii care pot fi periculoase pentru bebelusul tau. La fel si sushi.
In plus, unele tipuri de peste, precum tonul, pot contine o cantitate mare de mercur, un metal care, in doze mari, este daunator dezvoltarii creierului fetal. Astfel, este recomandat ca femeile insarcinate sa se limiteze la mai putin de 160 de grame (cam o portie) pe saptamana de albacore, ton alb sau friptura de ton.
Unii experti recomanda limitarea consumului saptamanal de ton la mai putin de 100 - 160 de grame, indiferent de specia consumata.
Se recomanda de asemenea evitarea completa a carnii de rechin, a pestelui sabie, a macroului regal si a carnii de tilefish (denumit si snapper auriu sau alb) deoarece acesti pesti au si ei un continut crescut de mercur.
Alte alimente ce trebuie evitate sunt laptele nepasteurizat sau branza cottage, pateul, carnea cruda nepreparata, carnea in sange (care nu e bine patrunsa), produsele lactate, salamurile si alimentele ce contin ou crud (sosul pentru salata Caesar, maioneza, crema de prajituri) deoarece pot contine bacterii daunatoare.
Ce bauturi ar trebui sa evit?
Alcoolul este interzis in timpul sarcinii. El trece rapid din vasele tale de sange in cele ale copilului tau, efectul unui singur pahar de alcool pe zi putand fi devastator pentru acesta. Nicio cantitate de alcool nu poate fi considerata sigura in sarcina, asa ca este mai bine sa fie evitat complet.
Alte bauturi ce sunt interzise sunt sucul sau laptele nepasteurizat si lichiorul de oua. Exista un risc crescut ca aceste bauturi sa contina bacterii care va pot face rau tie sau bebelusului tau.
Cafeaua poate fi consumata cu moderatie in sarcina.
Exista cateva studii care demonstreaza ca gravidele care consuma mai multe cesti de cafea pe zi au risc crescut de nastere prematura.
Dupa multi ani de controverse, majoritatea cercetatorilor cred acum ca, desi cafeina traverseaza placenta, cantitati moderate (mai putin de 300 ml pe zi) nu dauneaza copilului tau.
Cum evitam infectiile alimentare?
- Spala din abundenta toate fructele si legumele. Ai grija in special la salate.
- Gateste toata carnea si produsele de pui pana cand sunt bine facute (nu mai au culoarea roz). Foloseste un termometru pentru carne: daca pregatesti hrana la 71 grade C, aceasta temperatura ar trebui sa fie suficienta pentru a omori majoritatea bacteriilor.
- Spala-te frecvent pe maini cand pregatesti carnea si ai grija sa cureti orice suprafata ce vine in contact cu carnea cruda sau cu ouale, inainte de a o folosi din nou.
- Nu lasa resturile de mancare afara pentru mai mult de 2 ore si pastreaza-le in frigider.
- Asigura-te ca frigiderul tau este setat intre 1,5 si 4,5 grade C si congelatorul la -17,5 grade C sau mai jos, pentru a preveni alterarea hranei congelate.
Analize si investigatii in saptamana a 11-a de sarcina
In primul trimestru sunt importante evaluarea pentru anomalii fetale cromozomiale, bitestul si examinarea ecografica pentru translucenta nucala. In functie de medic si laborator, poti face aceste teste intre 11 si 14 saptamani.
Ce sa faci in saptamana 11 de sarcina
In aceasta saptamana, intalneste-te cu alte mame - inclusiv cu a ta. Femeile care sunt acum mame pot oferi un sfat bun, un umar confortabil pe care sa te plangi si poti avea cu ele un schimb de experienta. Mama ta ar putea sa fie cel mai bun sprijin al tau. Multe femei se apropie mai mult de mamele lor in timpul sarcinii. Daca nu stii de unde sa incepi, intreb-o pe mama ta sau pe alte femei care sunt cele mai frumoase si, respectiv, cele mai putin frumoase amintiri din timpul sarcinii.
Incepand cu saptamana 11 de sarcina si pana la nastere, copilul nu se mai numeste embrion, ci fat. S-a terminat acum, in mare, formarea tuturor organelor si sistemelor bebelusului. Din acest moment organele vor creste si isi vor definitiva functia, astfel incat, la sfarsitul celor noua luni de sarcina, bebelusul sa poate face fata cu brio mediului extrauterin.
Daca iti este teama de un posibil avort spontan, gandeste-te ca, acum, odata ce medicul a observat bataile inimii bebelusului, acest risc scade la doar 3%, iar in urmatoarea luna se va reduce si mai mult.
Cat de mare este bebelusul in saptamana 11 de sarcina
Copilul tau este de marimea unei smochine, masurand circa 5 centimetri si cantarind cam 7 grame. Va creste spectaculos si va lua mult in greutate in urmatoarele luni; la termen, cand tu vei naste, copilul va masura in jur de 50 cm si va cantari in jur de 3.000 grame!
Sarcina la 11 saptamani: cum creste bebelusul tau
Daca ai putea sa vezi in interiorul uterului tau, ai observa ca micutul tau are in continuare capul destul de mare in comparatie cu trunchiul. Fata capata din ce in ce mai mult aspectul umanoid, ochii si urechile sunt la locul lor, buzele si nasul sunt formate. Gatul este bine conturat. Pielea lui este inca transparenta si se pot vedea prin ea multe vase de sange.
Mainile si picioarele au acum cate trei segmente. Degetele de la maini si de la picioare s-au separat si in curand fatul va fi capabil sa inchida si sa deschida pumnul. Deja loveste si se intinde, iar miscarile lui sunt atat de fluide, incat pare un balet in apa. Aceste miscari vor creste in intensitate pe masura ce corpul lui se dezvolta, iar functiile lui devin din ce in ce mai bine definite.
Unele dintre oase incep sa se intareasca si alveolele dentare micute incep sa apara sub gingii. Organele reproductive se dezvolta intr-un ritm accelerat. La sfarsitul saptamanii 11, mugurii genitali externi (minusculi deocamdata) se transforma fie in penis, fie in clitoris si labii mari, care pot fi recunoscute la un examen ecografic facut de un specialist cu ajutorul unui aparat performant.
Pe masura ce se dezvolta diafragmul, micutul din burtica ta poate incepe sa sughita. Fetii sughita in mod frecvent. Sughitul fetal este considerat de specialisti ca un exercitiu de repetare a respiratiei. Dupa 20 de saptamani, vei putea simti si tu sughitul micutului ca niste impulsiuni ritmice care pot dura de la cateva secunde pana la cateva minute.
Din acest moment pana in saptamana 20 (jumatatea sarcinii), copilul va creste in greutate de 30 de ori si isi va tripla lungimea.
Pentru a face fata acestei cresteri rapide, vasele de sange din placenta se maresc si se inmultesc pentru a furniza elementele nutritive de care are nevoie copilul. Continua sa iei vitaminele prenatale si sa mananci sanatos. Bebelusul tau va avea nevoie de suport nutritiv important in lunile ce urmeaza.
Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 11 de sarcina
Nota bene: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit - chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.
Cate luni inseamna 11 saptamani de sarcina
La 11 saptamani esti insarcinata in trei luni.
Ce se intampla in corpul tau in saptamana 11 de sarcina
La acest moment s-ar putea sa nu se vada ca esti insarcinata, mai ales daca esti la prima sarcina. Daca ai mai avut o sarcina dusa pana la termen, sau daca ai gemeni ori tripleti, atunci s-ar putea ca burtica ta sa se vada de pe acum.
Insa, daca in ce priveste abdomenul pot lipsi schimbarile vizibile in aceasta saptamana, la nivelul sanilor ar trebui sa te astepti sa apara modificari, in special legate de marime. Daca deja observi ca pieptul tau a crescut, atunci ar fi indicat sa iti iei un sutien special, chiar si unul pentru alaptare, care se va adapta mai usor inclusiv la cresterea viitoare in volum a sanilor.
Simptome frecvente la 11 saptamani de sarcina
Greata si varsaturile vor disparea in curand. Nu te ingrijora daca greata iti taie pofta de mancare pentru multe alimente sanatoase sau daca nu ai luat prea mult in greutate (majoritatea femeilor iau intre 1 si 2,5 kilograme in timpul primului trimestru). Apetitul tau va reveni la normal si vei incepe sa iei cam 500 de grame pe saptamana in urmatoarea perioada.
Multe femei descopera acum ca parul si unghiile cresc mai repede. Parul devine mai gros si mai des si capata un aspect mai sanatos. Pielea straluceste si ea! Aceste modificari sunt puse pe seama estrogenului, un hormon care creste cantitativ foarte mult in cursul sarcinii.
Estrogenul prelungeste durata de viata a firului de par, astfel ca, pe timpul sarcinii, parul cade mai putin. Din pacate, dupa nastere, cand estrogenul scade marcant, multe fire de par vor cadea. Aceste modificari nu apar la toate gravidele. La unele femei insarcinate parul se poate subtia si rari, si poate aparea acneea.
Alimente sigure si nesigure in sarcina
Probabil stii deja cat de importanta este alimentatia in timpul sarcinii. Este adevarat ca unele alimente au un risc potential asupra bebelusului tau, dar marea majoritate sunt sigure si riscul de dezvoltare a complicatiilor de sarcina legate de alimente este foarte mic.
Ce alimente trebuie evitate in sarcina?
Exista cateva alimente de evitat in timpul sarcinii: fructele de mare, maioneza, afumaturile, carnurile crude, anumite tipuri de branzeturi. Fructele de mare crude, cum ar fi scoicile, pot contine bacterii care pot fi periculoase pentru bebelusul tau. La fel si sushi.
In plus, unele tipuri de peste, precum tonul, pot contine o cantitate mare de mercur, un metal care, in doze mari, este daunator dezvoltarii creierului fetal. Astfel, este recomandat ca femeile insarcinate sa se limiteze la mai putin de 160 de grame (cam o portie) pe saptamana de albacore, ton alb sau friptura de ton.
Unii experti recomanda limitarea consumului saptamanal de ton la mai putin de 100 - 160 de grame, indiferent de specia consumata.
Se recomanda de asemenea evitarea completa a carnii de rechin, a pestelui sabie, a macroului regal si a carnii de tilefish (denumit si snapper auriu sau alb) deoarece acesti pesti au si ei un continut crescut de mercur.
Alte alimente ce trebuie evitate sunt laptele nepasteurizat sau branza cottage, pateul, carnea cruda nepreparata, carnea in sange (care nu e bine patrunsa), produsele lactate, salamurile si alimentele ce contin ou crud (sosul pentru salata Caesar, maioneza, crema de prajituri) deoarece pot contine bacterii daunatoare.
Ce bauturi ar trebui sa evit?
Alcoolul este interzis in timpul sarcinii. El trece rapid din vasele tale de sange in cele ale copilului tau, efectul unui singur pahar de alcool pe zi putand fi devastator pentru acesta. Nicio cantitate de alcool nu poate fi considerata sigura in sarcina, asa ca este mai bine sa fie evitat complet.
Alte bauturi ce sunt interzise sunt sucul sau laptele nepasteurizat si lichiorul de oua. Exista un risc crescut ca aceste bauturi sa contina bacterii care va pot face rau tie sau bebelusului tau.
Cafeaua poate fi consumata cu moderatie in sarcina.
Exista cateva studii care demonstreaza ca gravidele care consuma mai multe cesti de cafea pe zi au risc crescut de nastere prematura.
Dupa multi ani de controverse, majoritatea cercetatorilor cred acum ca, desi cafeina traverseaza placenta, cantitati moderate (mai putin de 300 ml pe zi) nu dauneaza copilului tau.
Cum evitam infectiile alimentare?
- Spala din abundenta toate fructele si legumele. Ai grija in special la salate.
- Gateste toata carnea si produsele de pui pana cand sunt bine facute (nu mai au culoarea roz). Foloseste un termometru pentru carne: daca pregatesti hrana la 71 grade C, aceasta temperatura ar trebui sa fie suficienta pentru a omori majoritatea bacteriilor;
- Spala-te frecvent pe maini cand pregatesti carnea si ai grija sa cureti orice suprafata ce vine in contact cu carnea cruda sau cu ouale, inainte de a o folosi din nou;
- Nu lasa resturile de mancare afara pentru mai mult de 2 ore si pastreaza-le in frigider;
- Asigura-te ca frigiderul tau este setat intre 1,5 si 4,5 grade C si congelatorul la -17,5 grade C sau mai jos, pentru a preveni alterarea hranei congelate.
Analize si investigatii in saptamana 11 de sarcina
In primul trimestru sunt importante evaluarea pentru anomalii fetale cromozomiale, bitestul si examinarea ecografica pentru translucenta nucala. In functie de medic si laborator, poti face aceste teste intre 11 si 14 saptamani.
Ce sa faci in saptamana 11 de sarcina
Impartaseste-ti experienta
In aceasta saptamana, intalneste-te cu alte mame - inclusiv cu a ta. Femeile care sunt acum mame pot oferi un sfat bun, un umar confortabil pe care sa te plangi si poti avea cu ele un schimb de experienta.
Mama ta ar putea sa fie cel mai bun sprijin al tau. Multe femei se apropie mai mult de mamele lor in timpul sarcinii. Daca nu stii de unde sa incepi, intreb-o pe mama ta sau pe alte femei care sunt cele mai frumoase si, respectiv, cele mai putin frumoase amintiri din timpul sarcinii.
Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 11 de sarcina
Saptamana 10 de sarcina | Saptamana 12 de sarcina