Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia
Saptamana 12 de sarcina marcheaza sfarsitul primului trimestru.
Cat de mare este bebelusul in saptamana 12 de sarcina?
Bebelusul tau este aproximativ cat o pruna.
La 12 saptamani de sarcina, fatul a ajuns la 5,5 centimetri in lungime si cantareste cam 14 grame.
Sarcina la 12 saptamani: cum creste bebelusul tau?
Organele majore sunt in mare parte formate si unele incep sa isi exerseze functia. In aceasta saptamana fata copilului tau capata contur, pe masura ce barbia si nasul devin mai nete. Capul este inca mare in comparatie cu restul corpului. In aceasta perioada se dezvolta si unghiile.
Ochii, ce se formeaza initial pe partile laterale ale capului, incep sa se apropie unul de celalalt la nivelul fetei si urechile sunt aproape in pozitia finala, pe partile laterale ale capului. La un examen ecografic se pot vedea cristalinele fatului.
Intestinele bebelusului, care au crescut pana acum aproape de insertia cordonului ombilical, in afara abdomenului fetal, migreaza inspre cavitatea abdominala, unde le este locul.
Rinichii incep sa secrete urina ce se acumuleaza in vezica urinara. Din vezica urinara, urina este eliminata prin uretra in cavitatea amniotica, unde ia parte la formarea lichidului amniotic. Celulele nervoase incep sa se multiplice rapid si incep sa formeze sinapsele (legaturi neuronale la nivelul creierului).
Asadar, bebelusul are la acest moment aproape toate organele esentiale formate, urmand ca de acum inainte principalele modificari sa fie legate de dezvoltarea lor.
Cea mai insemnata modificare in dezvoltarea bebelusului tau din aceasta saptamana o reprezinta reflexele. Micutul tau invata acum sa stranga pumnul si sa-l deschida, stie sa-si indoaie degetele, poate face cu gurita miscari care imita suptul, iar muschii oculari se incordeaza. Bebelusul tau tresare daca tu ii dai un imbold prin burtica, doar ca tu nu il poti simti inca.
Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 12 de sarcina?
Nu uita: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit - chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.
Cate luni inseamna 12 saptamani de sarcina?
La 12 saptamani, te apropii de finalul celei de-a 3-a luna de sarcina.
Ce se intampla in corpul tau in saptamana 12 de sarcina?
In saptamana a 12-a uterul a crescut suficient cat sa depaseasca oasele pelvisului, iar medicul tau poate simti acum fundul uterului la nivelul etajului abdominal inferior. Din aceasta cauza, presiunea asupra vezicii urinare nu mai este atat de mare ca in primele doua luni, cand uterul avea loc in pelvis, astfel ca s-ar putea sa nu mai ai nevoie atat de des la toaleta. Urinarile frecvente vor reveni insa in trimestrul al treilea, cand fatul se va mari considerabil.
Desi probabil nu ai nevoie inca de haine speciale pentru gravide, vei observa fara dubiu ca talia ta s-a ingrosat si ca te simti mai confortabil in haine mai largi, mai putin restrictive.
Adunand greutatea fatului, a placentei, a lichidului amniotic, a volumului sangvin crescut produs de organism, a lichidelor acumulate in tesuturi, a uterului si sanilor mariti, obtii un castig in greutate de aproximativ 900 de grame pana la sfarsitul saptamanii 12.
Simptome frecvente la 12 saptamani de sarcina
Simptomele pe care femeile insarcinate le au de obicei in primul trimestru, precum greata si varsaturile, scad in intensitate daca ai sarcina singulara (daca ai gemeni, s-ar putea sa mai dureze pana vei simti o imbunatatire).
In locul lor ar putea aparea insa dureri de cap si ameteli. Durerile de cap pot fi cauzate de schimbari hormonale, de scaderi ale glicemiei, de eventuale stari de stres sau privari de somn. Ametelile apar din pricina modificarilor la nivelul tensiunii arteriale si, din nou, a schimbarilor hormonale. Poti ajuta la prevenirea ametelilor daca mananci regulat si consumi suficienta apa. Cand simti totusi ameteli, ai grija sa te asezi undeva sau chiar sa te intinzi pana trec, iar daca ai vreun episod mai sever, anunta neaparat medicul.
Totodata, in saptamana a 12-a s-ar putea sa observi o amplificare a scurgerilor vaginale transparente, insa trebuie sa stii ca acestea sunt normale (au rolul de a proteja vaginul de infectii). Doar daca scurgerile devin galbene, verzui, roz sau maro trebuie neaparat sa mergi la doctor (pot fi un semn de infectie sau de travaliu prematur).
In ceea ce priveste petele de sange aparute in aceasta saptamana, ele pot fi atat un semn de alarmare, cat si un lucru normal (spre exemplu pot aparea daca ai avut raporturi sexuale), insa trebuie din nou sa anunti medicul.
Poti avea de asemenea epigastralgii ( dureri la nivelul epigastrului) si arsuri - senzatii de arsura ce incep de la nivelul epigastrului (zona substernala) si merg spre esofagul inferior.
Este recomandat sa mananci mai des, cu inghitituri mici, cantitati reduse, si sa eviti alimentele ce iti accentuaza durerea cum ar fi prajelile, condimentele sau alimentele grase.
Analize si investigatii in saptamana 12 de sarcina
Intre 11 si 14 saptamani poti face testul de screening de trimestrul I pentru anomalii cromozomiale. Acest test presupune recoltarea de sange de la mama si evaluarea a doua substante, precum si o ecografie pentru determinarea translucentei nucale (zona din spatele capului fatului plina cu lichid). Datele obtinute precizeaza gradul de risc al fatului pentru anumite anomalii genetice si pot ghida mama spre a face biopsie de vilozitati coriale sau amniocenteza. Biopsia de vilozitati coriale poate fi facuta in aceasta perioada, insa amniocenteza se face putin mai tarziu.
Ecografia de evaluare a translucentei nucale
Intre 11 si 14 saptamani este momentul potrivit pentru ecografia de evaluare amanuntita a fatului (este cunoscuta ca morfologia de prim trimestru). La aceasta ecografie, medicul poate depista anomalii de dezvoltare ale fatului. Se vad acum foarte bine membrele superioare si inferioare cu segmentele lor, mainile cu degetele, capul si structurile sale, plexurile coroide, orbitele, cristalinul, osul nazal, se evalueaza cordul, diafragmul, se evidentiaza stomacul si vezica urinara, se poate evalua coloana vertebrala a fatului.
Aceasta ecografie este efectuata in special pentru obtinerea dimensiunii translucentei nucale (regiunea plina cu lichid de la ceafa fatului). Acesta masuratoare se coreleaza cu analize specifice in cadrul testului de screening de prim trimestru pentru anomalii cromozomiale si estimeaza un risc de probleme genetice ale fatului (exemplu: risc de sindrom Down). Astfel, se efectueaza ceea ce este cunoscut drept bitest sau dublu test in sarcina.
Daca rezultatele bitestului ridica probleme, medicul tau ginecolog ti-ar putea recomanda efectuarea unei amniocenteze.
Recomandari pe aceeasi tema:
Cat de mare este bebelusul in comparatie cu un fruct?
Importanta monitorizarii sarcinii
Ce sa faci in saptamana 12 de sarcina? Sfaturi pentru tine
Gratie faptului ca sarcina este putin mai sigura de-acum, incheierea primului trimestru poate fi un moment foarte potrivit pentru a impartasi bucuria cu prietenii tai si cu membrii familiei (daca nu ai facut-o deja).
Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 12 de sarcina
Planuieste bugetul pentru bebelus: discuta cu partenerul tau in aceasta saptamana despre cum va veti descurca cu aceste noi cheltuieli - haine, alimente, scutece, jucarii si alte echipamente care se pot adauga repede. Gandeste-te cum vei ajusta bugetul tau pentru a face loc necesitatilor bebelusului. Exerseaza facand unele modificari de buget de pe acum si incepe sa faci economii.
Saptamana 11 de sarcina | Saptamana 13 de sarcina