Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia
Incepand din saptamana 18 de sarcina putea sa fie nevoie sa schimbi felul in care dormi, respectiv sa dormi pe o parte in loc de pe spate. Asta deoarece bebelusul tau se mareste suficient de mult incat sa apese pe vene mari din abdomen, ceea ce poate cauza ameteli sau tensiune arteriala mica.
Cat de mare este bebelusul in saptamana 18 de sarcina
In saptamana 18 de sarcina bebelusul tau este cat un ardei gras! Din cap pana-n picioare, fatul masoara aproximativ 14 centimetri si cantareste circa 200 de grame.
Sarcina la 18 saptamani: cum creste bebelusul tau
La 18 saptamani bebelusul tau sughite, casca, suge, inghite. Buricele degetelor, atat de la maini cat si de la picioare, sunt complet formate, cu tot cu amprente. Parul si sprancenele se indesesc, iar un lucru foarte interesant este acela ca in maxilare sunt deja formati nu doar dintii de lapte, ci si mugurii dintilor definitivi.
Totodata, in aceasta saptamana de sarcina oasele copilului sunt in plin proces de intarire, proces denumit "osificare". Primele care se osifica sunt oasele membrelor inferioare si cele de la nivelul urechii interne. Copilul va putea auzi de acum sunete puternice, mai ales dupa dezvoltarea nervilor auditivi care conecteaza creierul cu urechea.
Fatul iti poate auzi bataile inimii, miscarile aerului prin intestine sau chiar sangele care circula prin cordonul ombilical. El se poate speria si misca brusc la auzul zgomotelor puternice. Imediat dupa nastere, nou-nascutului ii vor lipsi aceste sunete si cei mai multi se vor linisti daca aud zgomote similare celor din uter!
Bebe este ocupat cu miscarea bratelor si picioruselor, miscari pe care vei incepe sa le simti si tu din aceasta saptamana, cel mai probabil.
Copilul poate inghiti acum zilnic o portie generoasa de lichid amniotic, pe care il recircula, mentinandu-i astfel cantitatea constanta. Cantitatea de lichid amniotic creste odata cu cresterea fatului.
Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 18 de sarcina?
Prin pielea subtire incep sa i se vada vasele de sange, iar urechile ii sunt in pozitia finala. Sub piele incepe sa se acumuleze grasime care are un rol protector. In jurul nervilor incepe sa se formeze un strat de mielina, o teaca ce protejeaza nervii, proces ce va continua si in primul an din viata.
Daca ai o fetita, in aceasta perioada uterul si trompele uterine s-au format deja si sunt la locul lor. Daca ai un baietel, organele genitale sunt vizibile, dar s-ar putea sa nu le poti identifica la ecografie.
Cate luni inseamna 18 saptamani de sarcina?
La 18 saptamani intri in luna a 5-a de de sarcina. Mai e putin si ajungi la jumatatea drumului.
Ce se intampla in corpul tau in saptamana 18de sarcina
Abdomenul tau de femeie insarcinata creste rapid, insa, daca ai 18 saptam ani si burtica nu se vede inca prea clar, cel mai probabil nu ai de ce te speria, cata vreme esti sub supravegherea unui medic. Tine cont de faptul ca fiecare corp este diferit. Totusi, daca ai o nedumerire mare cu privire la acest aspect, poti incerca si o a doua opinie a unui medic specialist.
Cresterea in greutate
In acest trimestru ar trebui sa iei in greutate intre 5 si 7 kg (intre 12 si 16 kg pe parcursul intregii sarcini), daca ai inceput sarcina la o greutate normala.
Iei in greutate cam 500 de grame pe saptamana. De obicei, castigul ponderal difera de la saptamana la saptamana, putand varia intre 300 si 600 de grame.
Daca la inceputul sarcinii ai avut un exces ponderal sau ai fost subponderala, medicul iti va recomanda sa cresti in greutate mai putin, respectiv mai mult. Si o sarcina gemelara poate sa influenteze cresterea in greutate.
Cum pot sa tin in frau acumularea de kilograme?
O rezolvare ar fi sa mananci mai multe legume si fructe, cereale integrale si produse lactate dietetice, si sa eviti mancarurile de tip fast-food sau chips-urile pentru ca sunt calorii "goale" - adica nu iti aduc substante nutritive, ci doar te ingrasa.
Un alt mod, care poate fi si complementar cu primul, ar fi acela de a face exercitii zilnic, precum mersul pe jos, inotul, care sunt activitati recomandate. Pentru multe femei insarcinate acestea sunt, insa, destul de greu de realizat. Gravidele care au sarcini cu risc nu trebuie sa faca exercitii fizice pana cand nu au permisiunea medicului curant.
Ia in calcul ca dupa nastere s-ar putea sa fii ingrijorata de surplusul de greutate chiar si daca vei reusi sa dai jos majoritatea kilogramelor, si asta deoarece corpul tau nu va mai fi la fel cum a fost inainte. Nu te stresa insa! Daca ai o dieta corecta si faci sport intr-un mod consecvent, iti vei recapata forma.
Ce poti face daca te ingrasi prea mult?
- Mananca in fiecare zi micul dejun. Nu iti va mai fi foame in jurul orelor 10-11.
- Gaseste o persoana care sa mearga cu tine la plimbare sau la inot, o persoana cu atitudine pozitiva, care sa te impulsioneze.
- Gaseste o alternativa gustoasa pentru mancarurile grase. Exemplu: iaurt degresat inghetat in locul inghetatei, un covrig in locul unei gogosi, popcorn in locul chips-urilor de cartofi.
- Daca ai deja o rutina de exercitii fizice pe care o tii si sarcina se dezvolta normal, poti sa continui sa faci sport ca si in primul trimestru de sarcina - cu cateva mici modificari din cauza burticii care creste. Ce poti sa faci: mentine un nivel moderat al dificultatii exercitiilor fizice, evita sariturile, miscarile bruste, schimbarile bruste de pozitie si statul intinsa pe spate.
- Daca nu ai o rutina si pana acum ai fost mai mult sedentara, incearca exercitii fizice usoare, cam 15 minute pe zi, de cateva ori pe saptamana. Mersul pe jos este un exercitiu foarte bun. Multe femei prefera inotul si exercitiile tip yoga in perioada in care sunt insarcinate.
- Este recomandat sa incerci exercitiile Kegel care intaresc muschii pelvieni. Ele ajuta la prevenirea incontinentei urinare in timpul si dupa sarcina si te pot ajuta in faza a doua a nasterii. Tot ce trebuie sa faci este sa iti contractezi muschii din zona intima ca si cum ai incerca sa nu urinezi sau sa intrerupi jetul de urina cand urinezi. Relaxeaza-ti muschii abdominali si ai picioarelor si nu-ti tine respiratia. Incordeaza muschii timp de 8-10 secunde, in seturi de cate 10 repetari, si fa cate 3 sau 4 seturi pe zi.
Ce poti face daca nu reusesti sa iei suficient in greutate?
- Mananca micul-dejun in fiecare zi. Adauga unt de arahide sau branza feliei de paine prajita, pentru a mari aportul de proteine.
- Adauga avocado, nuci sau seminte la salate, in timpul pranzului, pentru a mari aportul de proteine si grasimi.
- Consuma gustari intre mese.
- Mananca iaurt, fructe uscate, sucuri din fructe inghetate.
- Mananca fructe proaspete: grapefruit, papaya, portocala si piersica, ce sunt bogate in vitamina C si beta caroten.
- Inlocuieste sucurile acidulate cu sucuri naturale, bogate in vitamina C sau beta caroten - un antioxidant. Sucul de grapefruit, portocala sau nectarul de papaya au mult beta caroten.
Simptome frecvente la 18 saptamani de sarcina
Printre simptomele saptamanii 18 se numara:
Dureri de spate, care apar din pricina presiunii pe care o genereaza bebelusul in interiorul tau. Din cauza lor vei fi insa mai predispusa la caderi prin dezechilibru. Cauta sa iti mentii postura dreapta, atat cand stai jos, cat si cand stai in picioare. Tine umerii trasi spre spate si pieptul in fata, muschii abdomenului si ai sezutului incordati. Daca medicul iti da voie, fa exercitii pentru intarirea muschilor spatelui; acestia au mult de suferit in timpul sarcinii.
Maini si/sau picioare umflate – nu ai de ce sa iti faci griji decat daca umflarea este brusca sau severa, caz in care trebuie sa suni medicul.
Crampe la picioare – daca apar, acestea sunt un semn de deshidratare, deci trebuie sa consumi mai multe lichide (in special apa).
Vene varicoase – determinate de presiunea in plus pusa pe sistemul tau circulator. Pentru a le contracara, stai cat mai des intinsa, cu picioarele mai sus decat restul corpului, evita incaltamintea si hainele stramte, schimba frecvent pozitia in care stai si fa exercitii fizice cat mai des, dar nu mai des de cat iti da medicul voie.
Sangerari nazale – care pot aparea tot din pricina extra-presiunii din corpul tau. In cazul in care iti curge sange din nas tine apasat pe nara respectiva timp de 5-10 minute.
Pielea de pe abdomen se va intinde odata cu cresterea uterului si a sanilor, putand genera vergeturi. Din pacate, nu exista creme care sa garanteze ca impiedica aparitia acestora insa, in multe cazuri cremele actioneaza pentru hidratarea pielii, oferindu-i elasticitate si scazand riscul vergeturilor.
Totodata, pe masura ce burtica creste si pielea se intinde, s-ar putea sa apara si mancarimile de piele. Pentru a nu-ti crea disconfort, foloseste o crema hidratanta.
Analize si investigatii in saptamana 18 de sarcina
Daca nu ai facut inca ecografia morfologica de trimestru doi al sarcinii probabil ca vei face una in curand. Ecografia ajuta medicul sa verifice felul in care se dezvolta bebelusul tau, sa descopere eventuale defecte din nastere, sa verifice placenta si cordonul ombilical.
In timpul examenului s-ar putea sa vezi bebelusul cum se misca sau cum isi suge degetul. Ia-l si pe partenerul tau la ecografie si cereti un print sau un filmulet pentru primul album foto al bebelusului.
Recomandari pe aceeasi tema:
Cat de mare este bebelusul in comparatie cu un fruct?
Importanta monitorizarii sarcinii
Ce sa faci in saptamana 18 de sarcina
In jurul acestei saptamani poti citi cat mai multe despre cresterea si ingrijirea nou-nascutului. Este atat un moment destul de sigur in ce priveste sarcina (cu risc mai scazut de avort spontan), cat si unul inca relaxat raportat la marimea burticii.
Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 18 de sarcina
Nu citi insa de pe acum tot ce trebuie sa faci in urmatoarele 5-6 luni deoarece s-ar putea sa te simti coplesita de atata informatie. Concentreaza-te in schimb doar pe primele 1-2 luni, iar, pe masura ce bebelusul creste, informeaza-te la fiecare luna ce trebuie sa faci in perioada respectiva. Poti merge, de asemenea, la diferite cursuri care vizeaza ingrijirea nou-nascutilor.
Saptamana 17 de sarcina | Saptamana 19 de sarcina