Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia
In saptamana 2 de sarcina au avut loc ovulatia si fecundatia (intalnirea dintre ovocitul tau si spermatozoidul partenerului) la nivelul trompelor. A rezultat un ghem de celule care se inmultesc rapid si care, timp de 4-7 zile, calatoresc din trompe spre uter, unde se implanteaza la sfarsitul saptamanii 3.
Astfel, in saptamana 3 de sarcina, evenimentul principal este implantarea blastocistului, ghemul de celule din care se va dezvolta viitorul tau bebe, la nivelul uterului, de unde va primi pe tot parcursul sarcinii hrana necesara ca sa creasca mare.Daca faci cumva o ecografie in saptamana 3, s-ar putea ca medicul sa nu detecteze existenta blastocistului, si nu doar pentru ca este in miscare, ci si pentru ca este mai mic decat un bob de sare. In saptamana a 4-a insa, medicul ar putea vedea la ecografie uterul ingrosat, ceea ce este un semn ca ovulul fertilizat a ajuns unde trebuia.
Daca, din diverese motive, implantarea nu are loc, sarcina se pierde, iar tu vei avea o menstruatie normala. Daca implantarea se face in alta parte decat la nivelul uterului, atunci poate aparea sarcina ectopica (sau extrauterina).
Implantarea presupune patrunderea si "cuibarirea" blastocistului in stratul intern al uterului, care s-a ingrosat (este vorba despre mucoasa uterina sau endometru). Acest strat este foarte bine vascularizat, sub influenta hormonilor estrogen si progesteron, si poate oferi toate substantele nutritive de care bebelusul tau in curs de dezvoltare are nevoie.
La momentul implantarii, multe femei pot avea o mica sangerare, cunoscuta ca sangerarea de implantare. Dupa implantare, o parte din blastocist se va transforma in viitoarea placenta, care incepe sa secrete un hormon hCG (gonadotropina corionica umana), iar o parte in viitorul embrion.
Hormonul hCG comanda ovarelor sa nu mai elibereze ovule si sa secrete cantitati mari de progesteron si estrogen care impiedica uterul sa elimine mucoasa – impreuna cu micul ei pasager, stimuleaza cresterea placentei si ajuta la "prinderea" si dezvoltarea sarcinii. Nivelurile hCG cresc mult in timpul sarcinii, cantitatea sa din sange dublandu-se la fiecare 48 de ore. Acest hormon este specific sarcinii si este detectat de testele de sarcina cand atinge un anumit nivel in organism.
Sarcina la 3 saptamani: cum creste bebelusul tau
Bebelusul in devenire are acum 46 de cromozomi - 23 de la tine si 23 de la partenerul tau, iar acesti cromozomi ajuta la determinarea sexului si a aspectelor fizice, de personalitate si cognitive.
In ce priveste sexul copilului, mama ofera intotdeauna un cromozom X, in timp ce tatal poate oferi fie un cromozom X, fie unul Y. Daca spermatozoidul care fertilizeaza ovulul poarta un cromozom X atunci copilul va fi o fetita (cu doi cromozomi X). Daca spermatozoidul poarta cromozom Y, atunci copilul va fi baiat (XY).
In saptamana cu numarul 3, in jurul micului tau embrion se acumuleaza fluid amniotic, in cavitatea ce sa va numi sac amniotic. In acest fluid va pluti micutul tau in saptamanile si lunile care vor urma pana la nastere.
In primele saptamani de sarcina, puiul tau se hraneste cu oxigen si substante nutritive printr-un sistem circulator primitiv care pune in legatura directa organismul lui cu vasele tale de sange din peretele uterin, placenta nefiind inca suficient dezvoltata acum. Asa ca tot ce consumi tu poate ajunge la el.
Consumul de alcool, fumatul, consumul anumitor medicamente pot afecta dezvoltarea embrionului in aceasta perioada. Tine minte ca in primele 12 saptamani de sarcina se formeaza toate organele si sistemele din corpul bebelusului tau si ca e foarte important acum sa iei acid folic si sa ai un regim de viata sanatos.
Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 3 de sarcina
Nu uita: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit, chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.
Ce se intampla in corpul tau in saptamana a 3-a de sarcina
La acest moment s-ar putea sa nici nu banuiesti ca esti insarcinata! Burtica se va vedea abia in jurul saptamanii 12.
Este posibil insa ca de la sfarsitul acestei saptamani sa incepi sa ai cateva simptome nespecifice de sarcina, dar s-ar putea sa nu le dai importanta, deoarece seamana cu simptomele tipice de dinaintea menstruatiei. Ceea ce ar putea sa iti atraga, totusi, atentia este asa numita sangerare de implantare, o scurgere rozaliu-maronie, de cantitate scazuta. Aceasta sangerare este produsa de patrunderea ovulului fecundat in mucoasa uterina care este bogat vascularizata.
In orice caz, sangerarea este foarte usoara cantitativ si majoritatea femeilor nu o observa. Daca apare o sangerare mai abundenta sau ai dureri persistente in abdomenul inferior, trebuie sa te adresezi medicului.
Testul de sarcina
Probabil ca in aceasta perioada vei dori sa faci un test de sarcina. Testele de sarcina pentru acasa detecteaza prezenta hormonului hCG (gonadotropina corionica umana sau, in engleza, human chorionic gonadotrophin) in urina. hCG este un hormon specific de sarcina. De obicei, testele de sarcina de la farmacie ar trebui sa detecteze hCG-ul din urina chiar din prima zi de intarziere a ciclului menstrual.
Insa, nu toate testele de sarcina sunt la fel. Unele dintre ele pot detecta prezenta sarcinii mai devreme decat altele. Testele mai precise pot detecta un nivel mai scazut de hCG, descoperind mai devreme sarcina. Altele detecteaza sarcina dupa cateva zile de la intarzierea ciclului menstrual, la concentratii mai mari ale hCG.
La marea majoritate a testelor de sarcina, testul este considerat pozitiv cand apar doua liniute colorate pe mini-ecranul testului, indiferent de intensitatea celei de a doua liniute (liniuta de sarcina). Citeste bine instructiunile producatorului inainte de a face un test.
Daca totusi la primul test obtii un rezultat negativ, poate fi si pentru ca hCG-ul nu a ajuns inca la nivelul la care sa poata fi detectat, chiar daca ti-a intarziat menstruatia cu o zi, asa ca poti sa mai astepti cateva zile si sa repeti testul.
Daca sunt utilizate in mod corect, testele de sarcina sunt precise in 97% dintre cazuri. Greseli se pot intampla totusi. Spre exemplu, un rezultat negativ poate sa apara daca corpul tau nu produce suficient hCG. Totodata, exista si foarte rare exceptii cand testul arata pozitiv, dar nu esti insarcinata - la femeile care urmeaza tratament pentru fertilitate sau care au anumite tumori.
Pentru ca rezultatele testului sa fie cat mai precise, iata cateva indicatii:
- Citeste si urmeaza instructiunile din prospectul producatorului.
- Daca nu faci testul de dimineata (urina de dimineata este cea mai concentrata) incearca sa nu urinezi cu patru ore inainte de a face testul.
- Nu bea prea multe lichide in incercarea de a produce mai multa urina pentru ca ele pot dilua urina, facand hCG-ul mai putin detectabil si astfel testul sa iasa negativ chiar daca esti gravida.
- Daca iei anumite medicamente, inclusiv pentru fertilitate, citeste prospectul inainte de a face testul pentru a vedea daca medicamentele pe care le iei pot afecta rezultatul (in principiu, medicamentele obisnuite de tipul paracetamolului nu ar trebui sa afecteze rezultatul, dar este mai bine sa verifici).
Despre gemeni
In cazul in care ovarele tale elibereaza doua ovule in acelasi timp, care sunt fertilizate de doi spermatozoizi diferiti, atunci ia nastere o sarcina gemelara cu gemeni fraternali. In aceasta situaie fiecare geaman are propria placenta si propriul sac amniotic si nu vor fi foarte asemanatori.
In cazul in care un ovul fertilizat se divide, rezulta gemeni identici (impart acelasi material genetic). Gemenii identici vor avea intotdeauna acelasi sex, aceeasi grupa sanguina, aceeasi culoare a parului si a ochilor si, in general, vor semana foarte mult (adesea vor fi confundati de catre cei din jur).
Simptome frecvente la 3 saptamani de sarcina
Unele femei pot resimti simptomele de sarcina chiar inainte ca testul sa se pozitiveze. Multe din aceste simptome sunt asemanatoare cu cele de dinaintea menstruatiei, dar unele femei, care isi cunosc bine corpul, isi pot da seama ca ceva este diferit.
Aceste simptome precoce includ:
- Cresterea tensiunii sanilor. Multe femei spun ca tensiunea pe care o simt la nivelul sanilor este mai mare decat cea pe care o simt inainte de venirea mestruatiei.
- Oboseala. Cresterea nivelului progesteronului, un hormon atat de benefic sarcinii (termenul progesteron provine din latina: "pro"= pentru, "gestatio"=sarcina) si efortul pe care organismul tau incepe sa-l faca pentru a da viata sunt responsabile pentru oboseala pe care o resimti in primele saptamani de sarcina.
- Urinarea frecventa. Curand dupa ce ai ramas insarcinata vei descoperi ca simti nevoia de a merge la toaleta cu o frecventa alarmanta. Acest lucru se intampla si datorita cresterii vascularizatiei la nivelul pelvisului.
- Dezvoltarea mirosului. Multe femei insarcinate in primele saptamani descopera ca sunt hipersensibile la diferite mirosuri. Acesta poate fi un efect secundar al cresterii rapide a nivelului de estrogen din organismul tau.
- Aversiunea pentru alimente. Aversiunea pentru alimente este chiar mai comuna decat poftele, in timpul sarcinii. Poti simti deodata ca anumite alimente care iti placeau iti provoaca acum repulsie totala.
- Greturi si varsaturi. Greturile matinale nu apar de obicei in primele saptamani de sarcina, dar unele femei au senzatia de greata mai devreme decat altele.
- Temperatura bazala a corpului tau ramane ridicata: daca ti-ai monitorizat temperatura si aceasta ramane crescuta dupa ovulatie, probabil esti insarcinata.
- Hemoragia sau sangerarea. Unele femei observa o mica scurgere asemanatoare celei menstruale in preajma momentului cand ar fi trebuit sa vina de fapt menstruatia (daca ai dureri impreuna cu sangerare sau hemoragie, suna-ti medicul imediat deoarece acesta poate fi un semn de sarcina ectopica sau de avort spontan).
Ca si recomandare, oricat de tentata ai fi efectuarea unui test de sarcina, acum, in saptamana 3, ar fi mai bine sa te abtii. Marea majoritate nu ofera rezultate concludente decat dupa cateva zile de la momentul in care ar fi trebuit sa apara menstruatia, asa ca efectuarea unui test acum inseamna doar pierdere de timp si de bani.
Daca pentru tine este foarte important sa stii de pe acum daca esti gravida, poti merge la un laborator de analize, unde poti face o dozare a hCG-ului din sange, care este mult mai precisa decat dozarea din urina.
Recomandari pentru saptamana 3 de sarcina
Ia acid folic sau vitamine prenatale care contin si acid folic. Acidul folic este o vitamina care ajuta la dezvoltarea corespunzatoare a sistemului nervos al bebelusului. E bine sa iei acid folic din momentul in care te decizi ca vrei sa ai un copil. Nu are efecte secundare!
Mentine un stil de viata sanatos, mananca sanatos, nu fuma si nu consuma alcool, droguri sau medicamente neprescrise de doctor.
Cumpara un test de sarcina (sau mai multe). Il vei avea astfel pregatit pentru saptamana viitoare si il vei putea folosi daca nu apare menstruatia.
Majoritatea testelor pentru acasa pot detecta cu acuratete sarcina in saptamana de dupa perioada normala de menstruatie - la 2 saptamani dupa ovulatie.
Cumpara o cutie cu mai multe teste astfel incat sa-l poti repeta. Pentru cele mai bune rezultate, fa testul dimineata.
Nu in ultimul rand, in aceasta perioada te poti interesa pentru a alege un medic ginecolog la care sa mergi pentru un prim consult. Alegerea medicului este foarte importanta nu doar pentru starea ta fizica, ci si pentru cea psihica. Un doctor bun, care te asculta si care este bland iti poate oferi multa liniste, de care ai mare nevoie in aceasta perioada delicata.
Saptamana 2 de sarcina | Saptamana 4 de sarcina