Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia
In saptamana 34 de sarcina bebelusul tau iti poate distinge vocea. Mai mult, potrivit unor cercetari, daca ii fredonezi anumite melodii in timpul sarcinii, dupa nastere va putea recunoaste melodiile respective, si se va putea calma mai usor ascultandu-le.
Cat de mare este bebelusul in saptamana 34 de sarcina
In saptamana 34 bebelusul tau este cat un pepene galben mic, cantarind aproape 2.300 de grame si avand o lungime de 44 de centimetri de la crestet la calcaie. Bebelusul va continua sa ia in greutate cam 250 de grame pe saptamana.
Sarcina la 34 de saptamani: cum creste bebelusul tau
La acest moment, pielea ii este mai fina decat oricand, iar dedesubtul ei continua sa se acumuleze straturi de grasime. Grasimea ajuta bebelusul sa isi regleze temperatura si este si o sursa de calorii in primele ore dupa nastere, pana cand bebelusul se poate hrani. Invelisul alb, grasos care protejeaza pielea (vernix) se ingroasa in aceasta saptamana. La nastere vei vedea probabil resturi de vernix mai ales la nivelul axilelor, in spatele urechilor si pe regiunea inghinala. De asemenea, vernixul ajuta la o mai buna alunecare a bebelusului in momentul nasterii.Tot in saptamana 34, stratul de par subtire (lanugo) care a crescut pana acum pe suprafata corpului copilului a disparut aproape complet.
Acum organele si sistemele din corpul bebelusului tau sunt aproape complet functionale si dezvoltate. Sistemul nervos central comntinua sa se maturizeaza si plamanii la fel. Daca te-ai ingrijorat asupra nasterii premature, poti sa stai oarecum mai linistita acum, deoarece bebelusii nascuti intre 34-37 de saptamani, care nu mai au alte probleme de sanatate, se vor dezvolta normal. Probabil va face o mica vizita la salonul neonatal si s-ar putea sa mai aiba cateva probleme de sanatate pe termen scurt, dar in general va fi bine. Orice nastere inainte de 37 de saptamani este considerata nastere prematura. In Romania unul din 10 bebelusi se nasc prematur si au nevoie de ingrijiri mai speciale.
Bebelusul tau se poate comporta acum ca un nou-nascut - isi inchide si deschide ochii, poate urmari obiecte luminoase, aude si iti recunoaste vocea tie si partenerului, are reflexul de supt bine stabilit si alte cateva reflexe care il ajuta sa supravietuiasca. Unghiile lui au crescut si vei fi surprinsa sa vezi ca la nastere sunt destul de mari. Totusi, nu o sa fie nevoie sa ii faci "manichiura" decat dupa prima luna.
Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 34 de sarcina
Ce trebuie sa stii: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.
Cate luni inseamna 34 de saptamani de sarcina
8 luni si aproximativ doua saptamani de sarcina – atat inseamna in luni 35 de saptamani. Mai sunt doar patru saptamani pana la marele moment.
Ce se intampla in corpul tau in saptamana 34 de sarcina
In aceasta saptamana, daca bebelusul a "coborat" (s-a intors cu capul in jos si e mai aproape de pelvis), burtica ta s-ar putea sa fie vizibil mai lasata. Totodata, intre saptamanile 34 si 36 cantitatea de lichid amniotic este cea mai ridicata, iar dupa acest interval va incepe sa scada, pentru a face loc bebelusului sa se dezvolte si mai mult, ceea ce poate face ca si miscarile lui sa se simta putin diferit decat pana acum.
Simptome frecvente la 34 saptamani de sarcina
In aceasta saptamana, oboseala probabil s-a instalat din nou, desi probabil ca nu cu acceasi intensitate ca in primul trimestru. Oboseala pe care o simti este perfect normala, tinand cont de efortul fizic pe care il depui si noptile agitate in care trebuie sa te duci de zeci de ori la toaleta si te intorci si rasuscesti in pat incercand sa gasesti o pozitie confortabila.
Acum este momentul sa incerci sa te linistesti si sa iti pastrezi energia pentru ziua in care vei naste (si dupa). Daca ai stat jos sau intinsa mult timp, nu te ridica brusc in picioare. Sangele poate sa scada rapid in presiune si poti avea ameteli. Multe femei chiar ajung sa cada in perioada aceasta, din cauza ametelilor.
In general, daca ai cazut in casa, la birou sau intr-un spatiu inchis, este bine sa te intinzi in pat si sa verifici daca iti simti copilul miscand in burtica. Posibile semne care sa te faca sa te ingrijorezi sunt: sangerare vaginala, durere acuta in partea inferioara a abdomenului, contractii ale abdomenului, miscari neobisnuite sau nicio miscare a copilului.
Daca ai aceste simptome este bine sa te prezinti la un control medical insotit de o ecografie. Daca nu ai niciun simptom, dar tot ai impresia ca ceva nu este in regula poti sa te prezinti doar pentru a fi mai linistita.
De asemenea, in aceasta perioada a sarcinii, anumite femei se pot simti mai deprimate. Daca observi acest lucru (sau daca cineva din familie observa acest lucru la tine), nu ezita sa discuti cu un specialist. Anumite medicamente contra depresiei sunt sigure in timpul sarcinii, iar tratarea acestei probleme te va ajuta mult si pe viitor, tinand cont de faptul ca exista un risc de a face depresie si dupa nastere.
Tototdata, in saptamana 34 poti sa ai constipatie la pachet cu hemoroizi, picioare si glezne umflate, urinari si mai frecvente in cazul in care bebelusul a coborat deja, si vedere incetosata (alarmanta doar daca ai si dureri de cap sau o crestere rapida in greutate / umflare generalizata a corpului).
Acum s-ar putea sa ai iarasi (dupa primul trimestru) simptome digestive – flatulenta, constipatie, arsuri in capul pieptului. Cauza acestora este uterul in crestere dar si hormonii de sarcina joaca un rol important.
Flatulenta si gazele intestinale pot fi combatute cu carbune medicinal, dar, si mai efficient, prin activitate fizica, mersul pe jos fiind cel mai indicat.
Constipatia se rezolva printr-o dieta adecvata, bogata in fructe, legume si cereale integrale si o hidratare adecvata.
Pentru a domoli arsurile din capul pieptului (pirozis) este recomandat sa eviti alimentele care iti fac rau, sa mananci des si in cantitate mica.
Probabil ca esti ingrijorata de aparitia vergeturilor. Una din doua gravide va avea vergeturi si, din pacate, nu exista nicio crema care sa impiedice formarea acestora. Cremele sunt insa bune pentru hidratarea pielii si pentru combaterea senzatiilor de usturime si mancarime ale pielii abdomenului. Deci, multe gravide fac vergeturi. Cel mai important este sa nu te ingrasi exagerat in cursul sarcinii si sa ai un stil de viata echilibrat. Vergeturile se estompeaza in primul an dupa nastere.
Ce trebuie sa stii despre operatia de cezariana
In Romania, una din 3 femei naste prin operatie de cezariana. In unele cazuri operatia este programata din timp. In alte cazuri ea este efectuata din cauza unor conditii medicale neprevazute, in regim de urgenta. Multe gravide opteaza de la inceputul sarcinii sa nasca prin operatie cezariana.
Situatii in care este necesara cezariana
Sunt multe situatii in care s-ar putea sa fie nevoie sa faci operatie de cezariana, printre acestea numarandu-se:
- placenta este prea aproape sau blocheaza complet cervixul (placenta previa), si nasterea vaginala poate duce la pierderi mari de sange, periculoase pentru mama si fat;
- scaderea batailor inimii fatului pentru mai multe minute;
- prolabarea cordonului ombilical (cand cordonul ombilical iese afara din vagin si stranguleaza astfel vasele de sange care ajung la copil);
- sangerarea puternica vaginala cauzata de desprinderea prematura a placentei;
- copilul in prezentatie pelviana (cu funduletul in jos si capul in sus) sau transversala;
- copilul prea mare in raport cu bazinul mamei (disproportia cefalo-pelvica);
- diferite afectiuni ale mamei: diabet, preeclampsie, herpes genital activ etc;
- nasterea prelungita, cand femeia nu se poate dilata dincolo de un anumit punct.
De asemenea, tripletii aproape intotdeauna necesita cezariana, in timp ce multe nasteri gemelare se pot face vaginal.
La ce sa te astepti in timpul operatiei?
Operatia de cezariana dureaza in general 45-50 de minute, dar copilul este scos in primele 5-10 minute, restul minutelor fiind alocate cusaturilor la nivelul uterului si abdomenului. In majoritatea interventiilor anestezia este spinala (rahidiana) sau epidurala (peridurala), dar sunt cazuri speciale in care anestezia generala este preferata.
Dupa ce esti anesteziata, se face o incizie pe piele de lungime egala cu distanta de la incheietura mainii pana la varful degetului inelar. In majoritatea operatiilor, incizia se face orizontal, chiar deasupra liniei parului pubian, deoarece se vindeca mai usor, arata mai bine, si provoaca si mai putina durere mamei.
Dupa intrarea in uter cu o taietura putin mai mare decat capul copilului, acesta este apucat cu grija, iar moasa apasa pe uter, copilul fiind scos prin incizia facuta. Cordonul ombilical este prins si taiat, iar copilul este dat asistentei sau medicului care se ocupa de nou-nascuti (neonatolog). Ginecologul elimina apoi placenta, coase uterul, inspecteaza ovarele si trompele, apoi pune la loc diferitele straturi de tesuturi si coase pielea.
Poti primi oxitocina combinata cu o doza de perfuzii pentru a ajuta uterul sa se contracte in vederea opririi sangerarii si, uneori, pentru a preveni infectiile, se administreaza si antibiotice. La nastere prin cezariana se pierde de obicei o cantitate mai mare de sange decat la nasterea naturala.
Recomandari pe aceeasi tema:
9 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre cezariana
Cezariana programata mai devreme, efecte asupra sanatatii bebelusului
Este afectat bebelusul de nasterea prin cezariana?
Analize si investigatii in saptamana 34 de sarcina
Daca ai facut ecografia de trimestru III (de obicei in saptamana 32), si restul analizelor recomandate in acest trimestru, atunci, in general, in saptamana 34 nu mai este necesara o investigatie anume, cu exceptia cazului in care medicul recomanda efectuarea unor ecografii repetate, pentru a urmari anumite particularitati.
Acasa insa, poti face si tu o mica masuratoare, prin numarea miscarilor bebelusului in decurs de o ora. Iata mai exact cum sa procedezi: mananca sau bea ceva, intinde-te apoi pe partea stanga, si concentreaza-te pe miscarile puiului tau. Daca numeri zece in decurs de o ora (sau mai putin), atunci e in parametri normali.
Ce sa faci in saptamana 34 de sarcina
Daca ai inceput deja sa faci diverse pregatiri pentru camera si trusoul bebelusului, atunci continua – iti va fi de mare ajutor sa ai totul sau aproape totul pus la punct pana cand vei naste. Daca nu ai facut nimic pana acum, atunci ar fi momentul sa incepi. Desigur, asta daca nu ai cumva superstitii, sau daca nu ai pe cineva care poate face treburile in locul tau.
Saptamana 33 de sarcina | Saptamana 35 de sarcina