In saptamana 35 de sarcina, bebelusul este cam cat un pepene galben de marime medie.
Cat de mare este bebelusul in saptamana 35 de sarcina?
Saptamana 35 de sarcina reprezinta un moment de crestere rapida pentru bebelusul tau. El e acum mare si nu mai are prea mult spatiu in uter pentru a se misca. Bebelusul cantareste cam 2 kilograme si jumatate si masoara 45 cm.
Fatul continua sa ia rapid in greutate si acumuleaza straturi de grasime pe tot corpul, mai ales in jurul umerilor. Urmatoarele 3 saptamani vor reprezenta perioada cu cea mai rapida crestere in greutate, cam 250 de grame pe saptamana. Aceasta este cea mai rapida rata de crestere a bebelusului. Dupa ce se naste, in prima faza, bebelusul poate pierde pana la 10% din masa corporala, urmand ca apoi sa recupereze crescand cu 170-200 grame pe saptamana.
Pentru ca bebelusul este atat de ingramadit in interiorul uterului, el nu va mai face miscari prea complexe sau ample si s-ar putea ca tu sa le simti mai infundat. Cu toate acestea, numarul loviturilor cu picioarele ar trebui sa fie cam acelasi. Acum deja poti sa distingi cand isi misca mainile sau picioarele, ai simtit coate sau genunchi. Bucura-te de miscarile bebeluslui tau in aceste ultime saptamani cand e in burtica, o sa le simti lipsa dupa nastere.
Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 35 de sarcina
Sarcina la 35 saptamani: cum creste bebelusul tau?
In saptamana 35, rinichii lui sunt complet dezvoltati si ficatul poate functiona bine. Tubul digestiv este apt sa isi faca functia, dar maturizarea completa are loc dupa nastere in primele luni de viata. Din aceasta cauza nou-nascutii pot avea colici suparatoare, care nu raspund la niciun tratament. E bine sa stii ca nou-nascutii alaptati la san au mai rar colici deoarece laptele matern se digera mai usor. Dezvoltarea fizica este aproape completa, asa ca urmatoarele saptamani vor fi dedicate aproape exclusiv acumularii de grasime.
Parul lui poate fi deja de cativa centimetri lungime, vezica lui urinara poate produce circa 500 ml de urina pe zi, iar intestinele contin meconiu - o substanta groasa, maro-verzuie, care este eliminata de obicei in primele 24-48 de ore dupa nastere (primul scaun al bebelusului).
Sistemul nervos are mai multe conexiuni, iar reflexele sunt mai puternice. Plamanii continua sa se dezvolte. In plamani se acumuleaza surfactant care ajuta la prima respiratie a bebelusului.
In saptamana 35 este destul de probabil ca bebelusul sa fie pozitionat cu capul in jos – pozitia pelviana, potrivita pentru o nastere naturala fara probleme.
Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt menite sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.
Cate luni inseamna 35 saptamani de sarcina?
Doar 5 saptamani ramase pana la nastere. O data cu saptamana 35 se incheie si luna a 8-a de sarcina.
Ce se intampla in corpul tau in saptamana 35 de sarcina?
Uterul tau ajunge acum pana aproape de cutia toracica. Daca ai putea privi in interiorul burticii tale, ai observa ca bebelusul ocupa mai mult loc decat lichidul amniotic. Uterul tau inghesuie si celelalte organe si probabil din aceasta cauza trebuie sa mergi atat de des la toaleta, ai arsuri gastrice si disconfort gastrointestinal. Daca nu ai aceste probleme, inseamna ca esti printre putinele norocoase la acest capitol.
Simptome frecvente la 35 de saptamani de sarcina
Totodata, in saptamana 35 poti avea dureri la nivelul soldurilor si pelvisului, si poti suferi de constipatie. Iar un aspect important este cel legat de contractiile Braxton Hicks, care, la 35 saptamani de sarcina, pot aparea mai des decat pana acum. Atunci cand le simti, ai grija sa te odihnesti si sa bei suficienta apa.
In aceasta perioada te poate supara o secretie vaginala mai abundenta. Aceasta secretie este cauzata de modificarile pe care le produce sarcina. Poti apela la medic pentru un examen microscopic al secretie vaginale sau ti se va recomanda un tratament. Dupa nastere vei scapa de acest simptom suparator.
Analize si investigatii in saptamana 35 de sarcina
De acum incolo te vei intalni cu medicul in fiecare saptamana. La un moment dat, intre saptamana 35 si 37, medicul iti va face o cultura vaginala pentru a testa daca bacteria numita Streptococ de grup B.este prezenta. De asemenea, medicul va cauta aceeasi bacterie si in urina.Procedura de recoltare este simpla si nedureroasa. Streptococul de ti B nu este de obicei periculos pentru adulti, dar daca ai bacteria si esti insarcinata o poti transmite la fat in timpul nasterii. Din cauza bacteriei bebelusul poate fi expus la mai multe complicatii medicale, de tipul meningitei, pneumoniei sau infectii ale sangelui.
Pentru ca intre 10 si 30% dintre femeile insarcinate pot purta bacteria fara sa stie, doctorul iti va face un test. Prezenta streptococului este tranzitorie la adulti, de aceea nu ti-a fost facut un test mai devreme in sarcina. Daca esti purtatoare de streptococ de grup B, vei primi tratament cu antibiotice orale in cursul sarcinii si vei primi si antibiotice intravenos in travaliu. Acestea reduc semnificativ riscul de infectare a bebelusului.
Alte analize pe care trebuie sa le faci pana la nastere sunt: hemoleucograma completa si coagulograma, transaminaze (apreciaza functia ficatului), creatinina, uree, acid uric (apreciaza functia renala), sumar de urina si urocultura, glicemie. Nu uita de masurarea tensiunii arteriale. Este foarte importanta mai ales spre sfarsitul sarcinii. Daca tensiunea arteriala depaseste 120/80 mmHg, trebuie sa iti anunti medicul.
Ce sa faci in saptamana 35 de sarcina? Sfaturi pentru tine
Saptamana 35 este un moment oportun sa te gandesti daca vrei sa alaptezi sau nu bebelusul. Alimentatia la san este cea mai buna pentru bebelusi in primul an de viata. Poti apela la un consilier de lactatie care sa te invete cum sa te pregatesti pentru nastere si alaptare. Poate ca ai observat deja ca din sanii tai se scurge un lichid galbui transparent (colostru). Colostrul este prima hrana a bebelusului. Acum vei pierde doar cateva picturi de colostru. Acesta este un semn ca sanii se pregatesc si ei pentru momentul nasterii. Daca te derenjeaza, poti incerca sa folosesti bureti sau tampoane speciale pentru alaptare pe care le gasesti in farmacii.
In saptamana 35 este bine sa revizuiesti simptomele travaliului. Ti se poate parea putin cam devreme, insa circa 11% dintre femeile cu sarcini singulare nasc prematur, astfel ca e mai bine sa fii pregatita. Asadar, iata care sunt semnele travaliului adevarat:
- Ruperea apei (care poate fi ori brusca ori treptata, ca un picurat care nu se mai opreste);
- Contractii dureroase (sunt realmente dureroase, nu se compara cu cele Braxton Hicks si se simt de obicei brusc in spate sau abdomen);
- Contractii regulate (nu se opresc si devin din ce in ce mai dese si mai dureroase).
Doctorul iti spune de obicei dinainte cam cand sa te alarmezi, insa, ca o regula, suna-l atunci cand contractiile apar la 5 minute distanta - in cazul in care esti la prima sarcina; in cazul in care este a doua sarcina (sau mai mult), atunci suna mai devreme, cand contractiile sunt la 10-15 minute distanta, deoarece travaliile tind sa fie mai scurte.
Iar daca ai dubii asupra simptomelor, suna de asemenea medicul – mai bine sa fii sigura decat sa risti.
Planul tau de nastere
Saptamana 35 este de asemenea propice pentru crearea unui plan de nastere. Mai multe detalii si idei gasesti in articolul Planul tau de nastere. Ceea ce este foarte important de tinut minte in legatura cu planul de nastere este faptul ca el nu este batut in cuie. Nici tu si nici medicii nu puteti sti cu siguranta cum o sa decurga nasterea si ce se mai iveste pe parcurs, asa ca fii flexibila la schimbari. Planul reprezinta doar o idee generala despre cum vrei tu sa decurga nasterea, iar intocmirea lui te ajuta sa fii mai relaxata si mai pregatita pentru procesul nasterii.
De asemenea, straduieste-te cat poti de mult sa nu te stresezi. Este bine sa ai totul pus la punct pentru venirea pe lume a bebelusului, insa, daca nu ai timp sa faci tot ce iti propui, decat sa te agiti si sa te stresezi, mai bine taie de pe lista ce nu este absolut necesar si axeaza-te doar pe asigurarea lucrurilor de baza.
Ce trebuie sa contina bagajul pentru maternitate?
Inainte de a intra in travaliu, preferabil din aceasta saptamana, este bine sa iti faci bagajul pentru maternitate, ca sa nu intri in panica si sa impachetezi lucrurile pe fuga atunci cand va trebui sa mergi la spital.
Actele pe care trebuie sa le ai in bagajul pentru maternitate sunt: cartea de identitate / buletin (original si copie), cardul de sanatate, adeverinta de la serviciu, dosarul de analize din timpul sarcinii.
Ce trebuie sa contina bagajul pentru tine:
- Sapun
- Gel de dus si sampon
- Absorbante
- Papuci, preferabil nu din material textil
- Halat calduros, cu buzunare
- 3 camasi de noapte speciale pentru alaptat
- Sosete
- Chiloti (multe perechi), de unica folosinta
- Crema pentru iritatii sani, ragade
- Prosoape
- Periuta si pasta de dinti
- Deodorant (stick sau roll-on, de preferat)
- Hartie igienica
- Servetele umede si servetele uscate
- Telefon mobil si incarcator
- Tampoane de sani
- Apa plata, compot, sucuri neacidulate
- Cana, lingura
- Kit anestezie
- Centura abdominala postnatala
- Balsam buze
- Agrafe/elastic de par
- Pieptan
- Crema de fata
- Crema de corp
- Carte / radio cu casti / reviste
- Portofel
- Ceas
- Aparat foto
- Sutiene de alaptat
- Pahare si farfurii de unica folosinta
Nu uita: alimentele si lichidele din bagaj trebuie sa fie proaspete.
In bagajul de maternitate pentru bebe trebuie sa pui:
- Scutece
- Servetele umede
- Servetele uscate
- Crema pentru funduletul bebelusului pe baza de zinc impotriva eritemului fesier
- Sampon "fara lacrimi" pentru bebelusi
- Gel de dus
- Ulei de corp
- Ser fiziologic
- 2 prosoape
- Scutece din finet
- Hainute din bumbac: body, caciulita, bluzite, pantaloni, sosete, salopeta si botosei
- Haine pentru iesirea din maternitate
- Cosulet sau landou pentru plecarea din spital
Cum pot sa ma pregatesc pentru drumul spre spital?
Cu ceva timp inainte sa intri in travaliu este bine ca tu si partenerul tau sa descoperiti cea mai rapida ruta spre spitalul unde vei naste. Intereseaza-te unde puteti sa parcati, avand in vedere ca veti lasa masina cam 24 de ore acolo. Intreaba-i pe angajatii spitalului pe unde poti intra dupa orele de program. E bine sa vizitezi maternitatea, daca ti se permite, inainte.
Ce trebuie sa fac atunci cand ajung la spital?
Cand ajungi la spital, mergi de obicei la camera de garda. Acolo medicul tau sau alt medic te va intreba date pentru foaia de observatie, iti va cere documentele din sarcina si te va consulta si iti va face, cel mai probabil si o ecografie. In functie de stadiul travaliului, o asistenta te poate duce direct la un salon sau la sala de nasteri.
Activitatea saptamanii 35
Pregateste mancarea pentru saptamana de dupa nastere. Daca inca mai gatesti, incearca sa faci totul in cantitate dubla si sa congelezi jumatate. Tu si cu partenerul tau veti fi epuizati dupa venirea pe lume a bebelusului si nu veti mai avea timp sau putere sa si gatiti, asa ca mancarurile care se inclazesc repede sunt o solutie minunata. O alta idee este sa iti notezi la indemana cateva numere de telefon de la restaurantele din jur care fac "home delivery".
Saptamana 34 de sarcina | Saptamana 36 de sarcina