Astepti primul copil si ai inceput sa observi deja schimbarile, multe dintre ele neplacute, pe care sarcina le are asupra corpului tau. Te uiti in oglinga si vezi doar picioare umflate, o burta imensa, o fata buhaita, solduri imense si o multime de semne inestetice pe piele care mai au putin si te aduc in pragul depresiei.
Inainte de a lasa tristetea sa te cuprinda, iti aduci aminte ca dupa nastere, vei scapa de toate aceste neplaceri si vei reveni la forma de odinioara. Din pacate, exista moduri in care sarcina iti schimba corpul pentru totdeauna!
Buricul
Buricul sufera transformari in momentul in care burtica incepe sa creasca in sarcina. Principalele schimbari sunt de ordin estetic: fie devine foarte proeminent, fie se aplatizeaza, in urma intinderii pielii. Mai pot aparea si senzatii de mancarime, durere sau diverse iritatii.
Daca de disconfortul pruritului sau durerilor scapi dupa terminarea sarcinii, exista posibilitatea ca forma buricului sa sufere modificari permanente. La majoritatea gravidelor, buricul revine la forma initiala dupa nastere, insa exista si mamici care au marturisit ca nu si-au mai "recuperat" niciodata buricul de dinainte de sarcina.
Citeste si:
Creierul
Abilitatile tale cerebrale pot fi puse la cateva incercari grele in perioada sarcinii, mai ales daca te confrunti cu asa-numita amnezie temporara, cauzata de oboseala, stres, griji si de emotiile pe care le experimentezi in aceasta perioada. Se pare insa ca sarcina nu isi pune amprenta doar la nivelul functiilor cerebrale, ci are un impact si in structura acestuia.
Un studiu publicat in2012, in revista PLoS ONE, a dezvaluit ca in timpul sarcinii celule din fat pot migra catre creierul mamelor. Mai mult decat atat, celulele se pare ca raman in creierul mamelor pentru totdeauna. Nu s-a descoperit daca acest efect neobisnuit afecteaza cumva creierul acestora su daca au o utilitate in functionarea cerebrala. Poate fi insa o explicatie pentru faptul ca mamicile sunt atat de dependente emotional de copii si ca cei mici sunt in permanenta in mintea lor, si la propriu si la figurat.
Talpa piciorului
Una dintre cele mai evidente modificari permanente pe care sarcina o provoaca in corpul tau se remarca la nivelul talpilor. Multe gravide constata ca, dupa sarcina, nu mai pot purta cu aceeasi comoditate incaltarile de odinioara, in ciuda faptului ca picioarele li s-au dezumflat si ca circulatia si volumului sangelui din corp au revenit la normal.
Specialistii au descoperit ca exista situatii in care talpa gravidelor sufera o crestere in dimensiune de cel putin jumatate de numar la pantof. Schimbarea apare inca din timpul sarcinii, dar gravidele o sesizeaza abia dupa nastere, cand constata ca, desi picioarele nu mai sunt umflate, nu reusesc sa se incalte in vechea incaltaminte. In astfel de cazuri, este indicat ca gravidele sa isi cumpere incaltari adaptate noii marimi cu care s-au ales dupa sarcina.
Sanii
Perioada sarcinii este cel mai bun "tratament" de marire a sanilor. Inca din primul trimestru, sanii tai incep sa se mareasca, pe fondul schimbarilor hormonale care au loc in organism. Dimensiunea lor tinde sa creasca si mai mult dupa nastere, in cazul in care alaptezi.
Dupa intarcarea copilului, exista posibilitatea ca sanii sa se lase, sa isi pastreze dimensiunile capatate dupa nastere sau chiar sa se mai mareasca putin. Cert este faptul ca nu vei mai avea niciodata aceeasi forma a sanilor ca in perioada de dinainte de sarcina.
Pielea
Pielea este unul dintre organele corpului care sufera cele mai multe modificari in sarcina. De la inceputul si pana la sfarsitul sarcinii, poti experimenta o sumedenie se schimbari in aspectul si textura pielii, asociate celor mai frecvente afectiuni din aceasta perioada: acnee, linea negra, cloasma gravidica, vergeturi, varice etc. Multe dintre ele dispar de la sine, dupa nastere, insa exista situatii in care acestea persista pentru totdeauna, vergeturile si varicele fiind printre cele mai frecvente, dar si inestetice dintre ele.
Si cicatricele pot deveni semne permanente, in cazul in care ai nascut prin cezariana sau ti s-a facut epiziotomie in timpul nasterii naturale. Cicatricea de la epiziotomie nu iese in evienta, dar cea de la cezariana va reprezenta toata viata un semn inestetic pe piele. Vestea buna este ca, in ziua de astazi, medicina a evoluat. Exista tehnici si tehnologii care nu mai lasa urme atat de mari si vizibile pe piele dupa cezariana ca in trecut, cand taietura aproape ca traversa intregul abdomen inferior.
Soldurile
Exista si modificari permanente care pot avea la nivelul soldurilor, in special dupa o nastere naturala. Specialistii sustin ca este normal ca soldurile sa se lateasca putin in timpul nasterii vaginale, din moment ce copilul, de dimensiuni nu tocmai mici, este expulzat prin canalul de nastere situat exact intre ele.
Insa in cele mai multe cazuri, soldurile revin, in timp, la forma initiala. Exista insa mamici care au remarcat ca au ramas cu soldurile putin mai late, desi trecusera foarte multi ani de la nastere. Cu toate acestea, ele au declarat ca diferenta nu este deranjanta, intrucat nu este vizibila cu ochiul liber, ci sesizabila doar la o masuratoare atenta cu centimetrul.
Burta
In absenta unor masuri rapide si eficiente de dieta si sport, abdomenul tau nu va mai poate avea aspectul ferm si tonifiat de altadata. Chiar daca, la scurt timp dupa nastere, burtica incepe sa scada in dimensiune, nu va mai reveni niciodata la forma de odinioara. Aspectul acesteia va fi proeminent, usor flasc, iar pielea usor lasata, creandu-se un aspect destul de inestetic.
Din acest motiv, este important ca, dupa perioada de recuperare de dupa nastere, sa incepi un program intens de antrenamente sportive concentrate pe recapatarea tonusului muschilor si pe pierderea kilogramelor in plus.
Tu ce modificari permanente ai sesizat dupa nastere la corpul tau? Ai luat vreo masura in privinta lor sau au ramas la nivelul de "amintire din perioada sarcinii"? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!