Cum se schimba corpul tau in fiecare saptamana de sarcina (Partea 1)

| | Actualizat: 2015-11-03 17:46:07

Spune-ne in ce saptamana de sarcina esti, ca sa-ti spunem ce se intampla in organismul si pantecul tau in aceste momente!

In fiecare saptamana de sarcina, au loc modificari spectaculoase in organismul tau: hormonii incep sa isi faca de cap, corpul isi schimba forma si dimensiunea, frumusetea ta capata o stralucire aparte, bebe prinde viata si isi face comod loc in uter, iar burtica creste constant, chiar daca la inceput, nici nu observi acest lucru.

 

Saptamana 1

Desi este considerata prima saptamana de sarcina, inca nu se poate spune ca esti gravida. Embrionul inca nu s-a format, dar medicii estimeaza data probabila a nasterii si pornesc numaratoarea saptamanilor de sarcina incepand cu prima zi a ultimei menstruatii.

Saptamana 2

Nici in a doua saptamana nu esti insarcinata, insa poti fi sigura ca de acum, organismul tau incepe sa se adapteze noilor schimbari ce vor urma. Menstruatia inceteaza, iar peretii uterului incep sa se ingroase si sa fie brazdati cu noi vase de sange. Imediat dupa fertilizare, ovarele maresc productia de progesteron, hormonul care pregateste uterul pentru a fi gazda zigotului (ovulului fertilizat) si apoi a fatului timp de aproximativ 38 de saptamani, cat mai dureaza sarcina.

Saptamana 3

Felicitari! In a treia saptamana de sarcina, se poate spune ca esti gravida, dar inca nu iti dai seama. Este momentul in care organismul produce hormonul sarcinii (gonadotropina corionica umana), care este detectat in testele de sarcina facute acasa.

Are loc nidatia sau implantatia embrionului in peretii uterului, de unde se dezvolta in fat, pe parcursul sarcinii. Este si perioada in care experimentezi primele semne de sarcina: o sangerare usoara, diferita de cea de la menstruatie, atat la nuanta cat si la cantitate, insotita de usoare dureri pelvine, care reprezinta simptome ale nidatiei.

Nu sunt ingrijoratoare. In cazul in care sangerarea este abundenta si manifesti dureri taioase si severe in zona abdominala inferioara, mergi la medic. Poate fi semnul unui avort spontan sau al unei sarcini ectopice.

Saptamana 4

Intre saptamana 3 si 4, cu siguranta vei face un test pentru a-ti confirma suspiciunile legate de sarcina, alimentate in special de sensibilitatea aparuta la nivelul sanilor, de durerile de cap si de greturile matinale, adica de primele semne de sarcina. Nu sunt singurele manifestari care iti dau de banuit ca ai ramas gravida: schimbarile gustului si mirosului sau usoarele ameteli isi pot face aparitia in aceasta saptamana, pe fondul schimbarilor hormonale care au loc in organism in debutul sarcinii.

Saptamana 5

Dupa confirmarea sarcinii si la medic, in urma unor analize de sange, asteapta-te la o parada a simptomelor de sarcina in aceasta saptamana. Furtunile hormonale care se dau in organism se joaca frecvent cu starea ta de spirit. Poti experimenta schimbari bruste de dispozitie - de la plans la ras, de la ras la furie etc., emotii intense, dar va continua si seria simptomelor de greata matinala, dureri de cap, usoara oboseala etc.

Saptamana 6

Se spune ca pana in saptamana a sasea, exista un risc crescut de avort spontan. Daca ai ajuns pana aici si totul e in ordine, scapi putin de anxietatea provocata de acest pericol, dar nu si de manifestarile neplacute, care continua sa iti dea starea de spirit peste cap.

Oboseala, greturile, varsaturile, sanii durerosi, constipatia, ametelile si schimbarile de dispozitie sunt printre cele mai frecvente simptome pe care le poti indura in aceasta saptamana de sarcina.

Saptamana 7

Te uiti curioasa in oglinda sa vezi daca burtica a crescut, insa este destul de devreme pentru aceasta schimbare. Desi burtica nu a luat dimensiuni, poti simti o usoara senzatie de "ingrasare", vizibila in special in zona abdominala si a soldurilor. Si aspectul pielii incepe sa se schimbe.

Daca esti norocoasa, apare asa numita stralucire de sarcina, insa poti identifica si urmele unor afectiuni ale pielii frecvente in aceasta perioada: acnee, rozacee, pete rosii sau vene varicoase, toate puse pe seama fluctuatiilor nivelurilor hormonale.

Saptamana 8

Pe langa semnele sarcinii timpurii, care continua si in aceasta saptamana, este posibil sa te confrunti si cu un nou simptom: poftele alimentare, care pot fi pacalitoare si te pot face sa mananci mai mult decat ai nevoie.

Potrivit nutritionistilor, aportul caloric al gravidei din aceasta perioada nu ar trebui sa fie cu mai mult de 300 de calorii in plus fata de cel obisnuit. Cresterea apetitului te poate face sa cazi in capcana in care pica adesea gravidele: sa mananci cat poti, ca doar o faci pentru doua persoane.

Fii precauta si echilibrata in organizarea meniului zilnic, pentru a evita ingrasarea excesiva si riscul complicatiilor in sarcina.

Saptamana 9

Incepand cu a noua saptamana de sarcina, furtunile hormonale incep sa se mai calmeze si simptomele neplacute sa se mai amelioreze, dar nu dispar complet.

Volumul de sange din organism incepe sa creasca, pentru a ajuta fatul sa se dezvolte corespunzator, iar tu ai putea resimti mai acut doua dintre simptomele specifice acestei perioade: ametelile si urinarile frecvente.

De asemenea, nu te speria daca observi ca venele din zona nasului sau de pe membrele inferioare si superioare tind sa fie mai proeminente. Simptomul este provocat de cresterea volumului de sange din organism.

Saptamana 10

Stralucirea tenului tinde sa fie mai evidenta in aceasta perioada, datorita cresterii nivelurilor de progesteron si a hormonului sarcinii, care maresc productia de uleiuri in glandele situate la nivelul fetei. Este si perioada in care sanii tind sa-si mareasca dimensiunea, pe fondul cresterii secretiilor de progesteron si estrogen din organism, astfel ca, te vei bucura de un decolteu generos si foarte frumos de acum si pana la sfarsitul sarcinii.

Saptamana 11

Mai ai putin si termini primul trimestru de sarcina si te pregatesti de intrarea in cea mai frumoasa perioada de gravida.

In a 11-a saptamana, burtica ta s-ar putea sa fi crescut putin, efectul putand aparea si pe fondul unei usoare balonari pe care o poti resimti. In aceasta perioada, simptomele de sarcina incep sa se domoleasca, iar uterul tau are marimea unui grepfruit.

Ghid al principalelor modificari din cele 42 de saptamani in care vei purta bebelusul in burtica

Cum se schimba corpul tau in fiecare saptamana de sarcina (Partea 2)

Cum se schimba corpul tau in fiecare saptamana de sarcina (Partea 3)

Cum se schimba corpul tau in fiecare saptamana de sarcina (Partea 4)

Cum se schimba corpul tau in sarcina, saptamana de saptamana

Citeste si despre