Cum se schimba corpul tau in fiecare saptamana de sarcina (Partea 4)

| | Actualizat: 2015-09-22 14:35:03

Spune-ne in ce saptamana de sarcina esti, ca sa-ti spunem ce se intampla in organismul si pantecul tau in aceste momente!

In fiecare saptamana de sarcina, au loc modificari spectaculoase in organismul tau: hormonii incep sa isi faca de cap, corpul isi schimba forma si dimensiunea, frumusetea ta capata o stralucire aparte, bebe prinde viata si isi face comod loc in uter, iar burtica creste constant, chiar daca la inceput, nici nu observi acest lucru.

Saptamana 33

Te apropii cu pasi repezi de sfarsitul sarcinii, iar in aceasta saptamana, poti manifesta cateva dureri asemanatoare contractiilor ce te pot ingrijora. Nu sunt contractii adevarate, insa reprezinta semnul ca organismul tau incepe sa se pregateasca pentru travaliu si nastere. Acestea se mai numesc si contractii false sau Braxton Hicks.

Si bebelusul se misca mai mult si este mai agitat prin burtica in aceasta perioada, motiv pentru care poti resimti dureri pelvine asemanatoare contractiilor.

Pana la aceasta varsta gestationala, volumul sangelui din organism a crescut cu 40% fata de perioada de dinainte de sarcina, intrucat si nevoile nutritionale ale bebelusului sunt mai mari si dezvoltarea lui mai rapida.

In aceasta saptamana, copilul masoara in jur de 43 de cm. Este si momentul din care fatul incepe sa-si modifice treptat pozitia si sa se intoarca cu capul in jos, pregatindu-se pentru momentul nasterii.

Saptamana 34

Incepi sa iei din ce in ce mai mult in greutate, motiv pentru care te simti mai obosita, te misti cu dificultate, dormi putin si rasufli mai greu. In timpul repozitionarii copilului cu capul in jos, este posibil sa poti resimti un usor disconfort din cauza presiunii pe care fatul o exercita asupra organelor.

Burtica este tot mai evidenta si dimensiunea ei acumuleaza tot mai multi centimetri de la o saptamana la alta. Uterul este situat la aproximativ 13 cm deasupra buricului, ceea ce inseamna ca pune presiune pe diafragma si ca poti manifesta dificultati de respiratie.

Contractiile Braxton Hicks continua sa isi faca simtite prezenta (rare si foarte scurte, de cel mult 30 de secunde).

Pe masura ce hormonii din placenta pregatesc sanii pentru alaptare, vei simti o sensibilitate mai crescuta la nivelul bustului. Este perioada in care iti vor da tarcoale si primele temeri legate de momentul nasterii, mai ales ca, de acum, travaliul poate incepe oricand.

Organele copilului sunt complet dezvoltate, cu exceptia plamanilor.

Saptamana 35

Incepand cu a 35-a saptamana de sarcina, poti manifesta scurgeri vaginale mai intense, cu posibile urme rozalii. Este semnul ca incepi sa pierzi din dopul gelatinos care a protejat uterul in sarcina, insa nu inseamna ca o sa si nasti acum.

Foarte multe gravide pierd dopul gelatinos cu saptamani inainte de declansarea travaliului. Cu toate acestea, este bine sa fii pregatita sa mergi la spital in orice moment.

Saptamana 36

Ai intrat pe ultima suta de metri inainte de nastere. Esti, oficial, in ultima luna de sarcina, iar simptomele de oboseala, somnolenta si dificultatile de respiratie sau de mers incep sa iti dea batai de cap.

Toate aceste manifestari aparute pe fondul cresterii burticii si al ingrasarii, completate cu contractiile Braxton Hicks, care devin de in ce in ce mai frecvente si mai intense, te pot extenua.

Cu o alimentatie corecta, bogata in vitamine si minerale, si cu odihna suficienta vei face fata cu brio acestor ultime saptamani de sarcina. Copilul ar trebui sa fie deja pozitionat cu capul in jos si pregatit in orice moment sa vina pe lume.

Saptamana 37

Chiar daca sexul este ultima activitate pe care o ai in minte in aceasta etapa de sarcina, se poate dovedi util in grabirea declansarii travaliului si a nasterii.

In plus, furtunile hormonale care se dau acum in organismul tau te pot ajuta sa ai parte de experiente sexuale mai mult decat placute, in ciuda burticii incomode si a oboselii accentuate.

Este saptamana in care medicii declara, oficial, sarcina incheiata, ceea ce inseamna ca bebelusul este complet dezvoltat si ca se poate naste in siguranta. Nu inseamna ca il vei si aduce pe lume acum, in conditiile in care medicii estimeaza ca doar 5% dintre gravide nasc la aceasta varsta gestationala.

Saptamana 38

Din acest moment, te poti astepta oricand sa ti se rupa apa (pierzi definitiv dopul gelatinos) si sa intri in travaliu. Singurul lucru pe care il poti face in aceasta saptamana este sa te inarmezi cu multa rabdare.

Trebuie sa stii insa ca nu toate gravidele experimenteaza momentul "ruperii apei" odata cu intrarea in travaliu, de aceea, nu este cel mai bun semn pe care trebuie sa il urmaresti. Frecventa contractiilor si intensitatea lor reprezinta cele mai bune indicii.

Daca acestea apar din ce in ce mai des, chiar si la intervale de 5 minute, sunt intense si dureaza in jur de un minut fiecare, este timpul sa-ti iei bagajul de maternitate si sa mergi la spital.

Saptamana 39

Daca ai ajuns pana in saptamana 39 fara ca travaliul sa se declanseze, resimti din plin oboseala provocata de burtica tot mai mare, care apasa pe toate organele. Deplasarile sunt din ce in ce mai scurte si obositoare si cu greu iti mai gasesti o pozitie confortabila in care sa te odihnesti noaptea.

In ciuda tuturor dificultatilor pe care le intampini, te poti consola cu gandul ca mai este foarte putin pana iti vei tine bebelusul in brate. Travaliul ar trebui sa inceapa foarte curand, iar daca nu se declanseaza in mod natural, prezinta-te la medic, pentru evaluarea situatiei si realizarea unui plan de urgenta: inducerea travaliului, o eventuala cezariana, in functie de pozitia fatului, starea ta de sanatate etc.

Chiar daca incepe travaliul, nu inseamna ca vei si naste imediat. In momentul in care ajungi la spital, te afli, cel mai probabil, in cea de-a doua faza a travaliului (2 din 3), in care dilatatia masoara undeva intre 3 si 7 cm, insuficient insa pentru a naste natural copilul.

Saptamana 40

Este ultima saptamana pana la incheierea termenului de sarcina, iar daca inca nu ai intrat in travaliu, cel mai probabil o vei face de acum. Contractiile aparute in aceasta saptamana nu mai pot fi considerate false, asa ca daca resimti dureri pelvine intense, disconfort la nivelul zonei lombare si o usoara presiune in zona vaginala, prezinta-te la spital.

De acum, soarta sarcinii tale este in mainile medicilor, care vor decide ce masura este mai indicata pentru a aduce bebelusul pe lume.

Este posibil sa fii monitorizata si sa astepti pana la o dilatare completa a colului (10 cm) sau sa ti se impuna o cezariana de urgenta, in cazul in care asteptarea ti-ar putea periclita sanatatea sau ar putea afecta in vreun fel fatul. Cel mai probabil, vei naste natural.

Ghid al principalelor modificari din cele 42 de saptamani in care vei purta bebelusul in burtica


Cum se schimba corpul tau in fiecare saptamana de sarcina (Partea 1)

Cum se schimba corpul tau in fiecare saptamana de sarcina (Partea 2)

Cum se schimba corpul tau in fiecare saptamana de sarcina (Partea 3)

Cum se schimba corpul tau in sarcina, saptamana de saptamana

Citeste si despre