Schimbari surprinzatoare in timpul sarcinii

| | Actualizat: 2016-03-09 13:54:21

Schimbarile care apar in timpul sarcinii sunt numeroase si au loc atat in plan emotional, cat si fizic. Cu toate ca te-ai informat temeinic cu privire la simptomele comune din sarcina si cam stii la ce sa te astepti de la corpul tau in cele noua luni, exista cateva experiente care te pot lua prin surprindere. Instinctul de cuib si pierderea memoriei sunt doar doua dintre schimbarile inedite care pot aparea in aceasta perioada! Descopera si altele!

Instinct de cuib

Instinctul de cuib este o experienta interesanta pe care ai putea-o experimenta in sarcina. Se caracterizeaza prin nevoia instinctiva de a aranja sau pregati caminul pentru venirea pe lume a bebelusului. Te trezesti din senin ca vrei sa renovezi camera copilului, sa o amenajezi intr-un fel anume, sa faci foarte des curatenie pentru a crea un mediu sanatos in care sa fie adus bebelusul de la maternitate.

Instinctul de cuib are atat cauze emotionale, cat si fizice. Fluctuatiile hormonale care au loc in organism sunt principalele responsabile pentru declansarea acestei trairi aparte. Desi poate aparea inca de la inceputul sarcinii, instinctul de cuib se declanseaza mai des cu cateva saptamani inainte de nastere, cat mai aproape de momentul declansarii travaliului.

Multi specialisti il considera un semn care anunta ca se apropie travaliul si nasterea. Fiecare gravida experimenteaza diferit aceasta chemare intrinseca specifica maternitatii. Unele se pot trezi ca vor sa decoreze sau redecoreze brusc camera copilului. Altele se reapuca sa impacheteze si organizeze dulapul cu hainute pentru bebe, pe cand altele devin obsedate de ideea de curatenie si urmeaza ritualul de menaj zilnic, pana la nasterea copilului.

Aceste porniri pot aparea oricand, brusc si din senin, chiar si la ore neasteptate din noapte. Activitatile in care te-ai putea angaja atunci cand esti dominata de acest instinct nu sunt, in general, periculoase pentru tine si fat. Insa este important sa tii cont de cateva reguli atunci cand zugravesti sau faci menajul. Foloseste produse de curatenie fara substante toxice. Protejeaza-te cu manusi si stai departe de vopsele industriale sau alte materiale de constructie, care, odata ce sunt inhalate, pot periclita sanatatea fatului.  

Emotii si sentimente

Sarcina este o perioada presarata cu emotii si sentimente puternice, majoritatea lor fiind cauzata tot de fluctuatii hormonale. In timp ce unele dintre ele te vor face sa devii euforica si vor avea un efect pozitiv asupra dispozitiei tale, altele vor fi coplesitoare si stresante. Fiecare etapa de sarcina este asociata cu aparitia unor trairi specifice.

Anxietatea si senzatia de frica sunt asociate in special primului trimestru, cand esti coplesita de tot felul de temeri si griji. De asemenea, schimbarile hormonale te vor face sa ai schimbari bruste de dispozitie, sa plangi din senin, fara motiv etc.

La jumatatea sarcinii, te cuprinde o serie de emotii placute si interesante. Simptomele neplacute de la inceput dispar si ai ocazia sa te bucuri cu adevarat de sarcina. Treci prin multe momente de bucurie si euforie, cauzate de secretia hormonilor fericirii - serotonina, endorfine.

Spre sfarsitul sarcinii, trairile de teama si anxietate reapar, din cauza apropierii momentului nasterii, dar nu sunt la fel de intense precum la inceput. Pe de alta parte, esti nerabdatoare si entuziasmata de faptul ca peste scurt timp iti vei tine, pentru prima oara, bebelusul in brate. Apropierea marelui moment ti-ar putea crea niste sentimente de neliniste si griji.  

Memorie si putere de concentrare

Un simptom ceva mai neobisnuit in sarcina, dar totodata destul de des intalnit, este pierderea memoriei si a concentrarii. Chiar daca erai o persoana cu o memorie buna inainte de sarcina, atunci cand esti gravida, poti incepe sa uiti lucruri si informatii dintre cele mai marunte.

Afectarea abilitatii de a retine informatii este temporara, iar medicii sustin ca, dupa nastere, cand hormonii se echilibreaza in organism, memoria revine la "forma" de odinioara. Se pare ca schimbarile hormonale, stresul si problemele de somn sunt printre principalele cauze ale efectului amnezic la o gravida.

Dificultatile de concentrare sunt si ele frecvente in sarcina. Apar pe fondul simptomelor neplacute si inconfortabile, dar si al stresului sau emotiilor coplesitoare, care te invadeaza in toata aceasta perioada.

Modificari fizice: sani, bazin, picioare, piele

Schimbarile fizice sunt cele mai numeroase in timpul sarcinii, dar si cele mai vizibile si dificil de suportat de multe dintre gravide. Dincolo de cresterea in volum a burticii, mai exista cateva modificari fizice care te-ar putea lua prin surprindere.

Primele modificari pe care le-ai putea observa la corpul tau, inca de dinainte de a primi confirmarea ca esti insarcinata, sunt la nivelul sanilor. Pe langa faptul ca devin mai sensibili si durerosi la atingere, acestia incep sa creasca in volum inca din primul trimestru.

Pana la sfarsitul celor noua luni, sanii vor continua sa se mareasca, deoarece se umplu cu lapte si se pregatesc de alaptare. Fluctuatiile hormonale care au loc pe tot parcursul sarcinii lasa cateva "amprente" nu tocmai placute pe piele. Este vorba de cateva afectiuni frecvente ale pielii, care sunt specifice sarcinii, dar care ti-ar putea da ceva batai de cap.

Cele mai des intalnite sunt:

  • cloasma gravidica (masca gravidelor - pete galben-maronii-cenusii pe fata, de diferite forme);
  • stralucirea pielii (considerata de gravide un avantaj, stralucirea caracteristica sarcinii este cauzata de retentia de apa din organism si de cresterea fluxului sanguin);
  • vene varicoase (varicele sau venele Spider reprezinta unul dintre simptomele neplacute si inestetice ale sarcinii, care poate persista si dupa nastere);
  • vergeturi (ca urmare a cresterii volumului burticii; isi fac aparitia in special in zona abdominala).

Umflarea picioarelor este un simptom comun in sarcina. Insa cresterea usoara a labei piciorului este un efect destul de surprinzator. Este posibil ca, dupa nastere, sa fii nevoita sa iti cumperi pantofi mai mari cu cel putin jumatate de numar.

Pentru tine cum a fost experienta sarcinii? Cu ce simptome sau schimbari mai neobisnuite te-ai confruntat? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre