STUDIU! Nu esti multumita de corpul tau in timpul sarcinii? Dupa nastere creste probabilitatea aparitiei depresiei postpartum

| | Actualizat: 2022-07-29 10:33:00

Stima de sine si perceptia pe care o avem despre noi insine joaca un rol fundamental in modul in care facem fata situatiilor la care suntem expusi.

Pentru femei, o situatie deosebit de sensibila si importanta este maternitatea. Aducerea pe lume a unei persoane aduce atat de multe schimbari fizice si mentale incat poate fi considerata una dintre cele mai mari provocari cu care se poate confrunta o femeie.

In timpul sarcinii, femeile se confrunta atat cu schimbari fizice (crestere in greutate, modificari ale pigmentatiei pielii, hiperflexibilitatea articulatiilor, modificari ale sistemului cardiovascular, digestiv si respirator), cat si cu schimbari psihologice (risc de stima de sine scazuta, demotivare, anxietate, stres). Toate aceste schimbari pot deveni factori declansatori ai deteriorarii imaginii de sine.

Un studiu realizat de un grup interdisciplinar format din asistente medicale, moase si obstetricieni de la Spitalul Punta de Europa din Algeciras, a descoperit o relatie directa intre nemultumirea pe care o putem avea fata de corpul nostru in timpul sarcinii si postpartum si sansele de a suferi de depresie postpartum. 

Studiul a fost realizat pe un esantion de 450 de femei din doua spitale din Andaluzia, cu varsta medie de 32 de ani. Acestea au raspuns la un chestionar care evalua nemultumirea corporala, teama de a lua in greutate, sentimentele de stima de sine scazuta din cauza aspectului fizic, dorinta de a pierde in greutate si evitarea situatiilor in care aspectul fizic poate atrage atentia celorlalti, inainte si dupa nastere. In plus, au fost luate in considerare variabile calitative, cum ar fi nivelul de educatie, ocuparea fortei de munca sau istoricul de sanatate mintala.

Imaginea de sine, ocupatia si nivelul de educatie, in stransa legatura cu depresia postpartum

Cercetatorii au descoperit ca femeile care au urmat o dieta de slabire pentru ca erau nemultumite de imaginea lor corporala si cele care nu au facut nicio activitate fizica ausuferit mai mult timp de depresie postnatala. Perceptia noastra despre noi insine este accentuata (in bine sau in rau) in timpul sarcinii si postpartum, in special din cauza cresterii in greutate si a urmelor pe care sarcina le lasa pe corp.

Datele arata, de asemenea, ca femeile care nu au alaptat la san au fost mai nemultumite de imaginea lor corporala. Potrivit specialistilor care au participat la studiu, acestia sustin ca acest lucru s-ar putea datora faptului ca alaptarea ajuta la refacerea siluetei prin eliminarea excesului de grasime acumulat in timpul sarcinii, dar si ca este satisfacatoare pentru mama datorita legaturii sporite cu nou-nascutul.

Femeile care au fost sprijinite de partenerii lor au avut niveluri mai scazute de depresie postpartum si mai putina nemultumire de sine. Rolul tatalui in ingrijirea copilului s-a dovedit a fi un sprijin fundamental pentru sanatatea mentala a mamei.

Rezultatele au aratat, de asemenea, diferente semnificative atunci cand vine vorba de ocupatie. Femeile somere sau care se ocupau de intrijirea la domiciliu, au prezentat un nivel mai mare de depresie portpartum, spre deosebire de cele care aveau o cariera satisfacatoare.

De asemenea, s-a observat ca in cazul femeilor cu un nivel de educatie mai scazut, nemultumirea de sine si depresia postpartum aparea in cazuri rare, spre deosebire cu femeile care avea un nivel de educatie ridicat.   

FOTO: freepik.com

Citeste si despre