7 simptome care nu trebuie sa te sperie in primul trimestru de sarcina

| | Actualizat: 2019-09-26 08:45:15

Esti in primul trimestru de sarcina, te simti obosita, ametita si ai o stare generala de rau. Sunt simptome naturale, dar la fel de bine poti sa nu ai niciunul dintre acestea.

Sunt practic numeroasele variabile care fac ca fiecare sarcina sa fie unica si irepetabila, chiar si pentru aceeasi femeie.

 

Iata cateva dintre manifestarile de care e posibil sa ai parte in primele 12 saptamani de sarcina, dar care nu trebuie sa te sperie:

Durere la nivelul abdomenului si balonare

Senzatia de “burta umflata” si o durere usoara in zona inferioara a abdomenului, insotita de dureri la nivelul ovarelor sunt comune atat perioadei premenstruale, cat si primului trimestru de sarcina. De aceea, multe femei confunda sarcina cu apropierea menstruatiei.

Nivelul ridicat de estrogen si progesteron creste aportul de sange catre zona pelvina, provocand o senzatie de greutate. In plus, scad motilitatea intestinala, provocand balonarea. Si nidarea embrionului poate provoca mici contractii ale musculaturii uterine.

Mici scurgeri sangerii

Este un alt fenomen destul de frecvent. Scurgerile trebuie considerate normale daca sunt rare, de culoare maronie si nu sunt insotite de durere. Acestea pot fi determinate in primele saptamani de schimbari hormonale sau chiar de un act sexual.

Pe de alta parte, daca scurgerile continua, devin mai abundente, de un rosu intens si sunt insotite de contractii, este necesara o ecografie.

Scurgeri stravezii

Scurgerile transparente, lichide sunt frecvente pe tot parcursul sarcinii, deoarece colul uterin produce mai mult mucus. Este un fapt hormonal absolut fiziologic. Pentru a ameliora disconfortul senzatiei de umed, trebuie sa schimbi lenjeria intima cat mai des si sa clatesti zona intima cu apa.

Tensiune la nivelul sanilor

Senzatia de tensiune in zona sanilor este unul dintre semnele tipice ale sarcinii aflata in primul trimestru. Nivelul ridicat de estrogen si progesteron creste fermitatea glandei mamare, care se pregateste pentru alaptare. Este o senzatie subiectiva, astfel ca sunt femei pe care nu le deranjeaza sau nu observa aceste schimbari.

Greata

Greata este o afectiune destul de frecventa in primul trimestru, in special din a 7-a saptamana de sarcina pana in jurul celei de-a 13-a sarcini. Este cauzata de cresterea nivelului de hormoni la inceputul sarcinii si anume beta hCG si progesteron, motiv pentru care, in majoritatea cazurilor, dispare la sfarsitul primului trimestru, cand productia acestor doi hormoni scade. Greata trebuie considerata un fenomen absolut normal, dar in acelasi timp este la fel de normal sa nu experimentezi aceasta senzatie.

Oboseala permanenta

Oboseala si somnolenta sunt alte doua simptome frecvente in primele saptamani de sarcina. Exista mai multe motive pentru acest se intampla acest lucru, printre care lipsa somnului, activitatea mai intensa a inimii si diminuarea nivelului de fier din organism.

Ameteli

Senzatia de lesin este una „clasica” in primele saptamani. Se poate intampla mai ales dimineata, din cauza scaderii tensiunii arteriale. Pentru a evita lesinul, insa, de indata ce te simti ametita, este mai bine sa te asezi si sa iti ridici picioarele mai sus decat capul pentru a lasa sangele sa curga catre creier.

Citeste si despre