Buricul are tendinta sa sufere modificari in sarcina, la fel ca multe alte schimbari fizice care apar in aceasta perioada in corpul tau. S-ar putea sa experimentezi exteriorizarea pronuntata a inelului ombilical, aplatizarea lui odata cu cresterea burticii sau chiar dureri si iritatii sau macarimi locale. Fa diferenta intre modificarile specifice sarcinii si pericolul herniei ombilicale!
Cum se modifica buricul in sarcina?
Buricul este un organ abdominal prin care fatul este legat de corpul mamei in timpul sarcinii. Acesta este taiat la nastere si rezulta ulterior intr-un orificu ombilical numit popular buric. Cea mai profunda parte a buricului este legata de fascia peretelui abdominal. Forma buricului este data de grasimea de deasupra si de piele.
Pe masura ce avansezi in sarcina pielea din zona abdominala incepe sa se extinda si burtica sa creasca. Distensia abdominala specifica acestei perioade determina modificari si in ceea ce priveste forma buricului. La unele gravide schimbarile sunt nesemnificative, iar la altele sunt evidente si uneori deranjante.
Cum arata buricul in sarcina?
Forma buricului poate suferi schimbari majore la unele gravidute. In cele mai multe cazuri, mamicile experimenteaza o exteriorizare pronuntata a buricului. Uneori este atat de proeminent incat se asemeana cu un balon mic. Acesta sufera modificari si in diametru, fiind ceva mai mare, marginile sau peretii care erau odata grosi devin in sarcina mai subtiri si mai sensibili la atingere.
La alte gravide, buricul care inainte de sarcina era scos in afara burticii se aplatizeaza, ca urmare a expandarii abdomenului si intinderii pielii.
Ce alte simptome mai pot aparea in zona ombilicala?
Alte simptome locale pe care le-ai mai putea resimti in sarcina sunt:
- dureri;
- mancarimi;
- sensibilitate la atingere;
- iritatii locale usoare.
De obicei aceste simptome nu sunt periculoase. Ele sunt cauzate de modificarile pe care zona abdominala le traverseaza in cele 9 luni de sarcina, in special in ultimul trimestru.
Durerile pot aparea din cauza intinderii pielii de pe abdomen sau pot avea o cauza musculara. In cazul in care durerile sunt asociate unei rupturi musculare si penetrarii buricului prin muschi exista riscul herniei ombilicale. De aceea, este bine sa raportezi intotdeauna durerile din zona inelului ombilical medicului care se ocupa de sarcina ta.
Ce trebuie sa faci?
In general nu trebuie sa faci nimic cu privire la modificarile care apar in zona buricului in timpul sarcinii. Medicii sustin ca acestea dispar dupa nastere, cand buricul revine la forma odinioara
Daca resimti o sensibilitate locala, iritatii si mancarimi poti aplica o lotiune de corp hidratanta pentru a reduce aceste simptome. Daca pielea este uscata, simptomele se inrautatesc. Daca si dupa aplicarea cremei, iritatiile si sensibilitatea sau durerea iti creeaza disconfort poti aplica unguente sau creme medicale speciale pentru ameliorarea simptomelor. Cere avizul si chiar recomandarile medicului in privinta acestor produse.
Unele gravide se simt complexate de iesirea pronuntata a buricului in exterior. Daca se intampla acest lucru, poti aplica un plasture care sa-l tina cat mai plat sau il poti acoperi cu hainute largi. Nu este nimic rusinos in aspectul buricului din timpul sarcinii.
Riscul de hernie ombilicala
Orice durere pronuntata sau deranjanta care apare la nivelul inelului ombilical trebuie raportata medicului in sarcina. Exista situatii in care buricul iese atat de mult in afara incat poate fi vorba de o hernie ombilicala.
Hernia ombilicala este un defect al peretelui abdominal care se caracterizeaza prin penetrarea unei bucati a inelului ombilical printr-o zona slabita a muschilor abdominali. Practic, acesta rupe muschii deja slabiti si se exterioreaza aparand sub forma unei umflaturi asemanatoare unui balon mic.
In cele mai multe cazuri hernia ombilicala este congenitala. Acest lucru inseamna ca defectul exista inca de la nastere, dar se manifesta abia in sarcina. Greutatea acumulata pe perioada sarcinii este cea care favorizeaza declansarea hernia.
Hernia ombilicala nu se trateaza in general in timpul sarcinii, decat in situatii grave in care devine incarcerata sau cauzeaza alte complicatii. Medicii prefera sa astepte pana dupa nastere inainte de a incerca o corectie chirurgicala.
Foto: stages-of-pregnancy-development.com