Greturile matinale sunt un simptom des intalnit in primul trimestru de sarcina. Totusi, daca o femeie nu le manifesta deloc nu inseamna ca sarcina este pusa in pericol sau ca exista probleme! Mai mult chiar, exista voci care spun ca greturile matinale sunt sanatoase, sunt semn bun de sarcina, dar exista si teorii care sugereaza aparitia unor riscuri asociate acestora, precum avortul, nasterea prematura sau greutate mica la nastere a fatului.
Sunt greturile matinale semn bun de sarcina?
Este adevarat ca prezenta lor nu inseamna ca se intampla ceva rau in corp, mai mult, specialistii au ajuns la concluzia greturile matinale la gravide ajuta la protejarea fatului si la ducerea la termen a sarcinii, fara probleme.
Se pare ca greturile, respectiv varsaturile au un rol protector fata de fat, impiedicand patrunderea in organismul lui a unor substante cu potential periculos care i-ar putea periclita dezvoltarea.
Ei sustin ca greturile apar adesea ca urmare a unei reactii a mamei la vazul si mirosul anumitor alimente cu gust strident, care odata ingerate, ar putea fi provoca toxiinfectii alimentare. De exemplu la simtirea mirosului de alcool sau al fumului de tigara, corpul mamei reactioneaza prin greturi si varsaturi, impiedicand astfel patrunderea in organism si ajungerea lor la fat.
Fatul este vulnerabil la contaminarea cu substante toxice periculoase cam intre saptamanile 6-18, adica exact perioada in care mama manifesta adesea greturile matinale. De aceea expertii sustin ca greturile au rol protector al fatului.
Pot fi periculoase greturile matinale specifice sarcinii?
De-a lungul timpului au existat idei care au sugerat o legatura intre pierderea sarcinii si femeile care manifestau greturi matinale.
Asadar, unii cercetatori au sugerat ca greturile urmate de varsaturi abundente prezinta un usor risc de:
-
avort spontan;
-
nastere prematura;
-
conformatie corporala a nou-nascutului mai mica decat ar fi normal pentru varsta lui;
-
greutate mica la nastere a fatului.
Chiar daca greturile matinale sunt normale in timpul sarcinii, orice schimbare de durata si abundenta in manifestarea lor poate sugera probleme ale sarcinii. Daca varsaturile sunt prezente in cantitati mari, iar senzatia de greata dureaza prea mult, atunci gravida va fi lipsita de pofta de mancare. Acest efect conduce la aparitia deshidratarii si a punerii in pericol a sarcinii. Daca manifesti greturi si varsaturi care dureaza prea mult timp, apeleaza la medic.
De ce apar greturile matinale?
Oamenii de stiinta nu au reusit sa descopere o cauza clara a acestui simptom de sarcina. Ei nu au reusit nici sa gaseasca o explicatie logica a faptului ca unele femei manifesta greturi matinal si altele nu.
Aparitia frecventelor greturi matinale in sarcina a fost pusa pe seama schimbarilor hormonale bruste care au loc la inceputul perioadei de gestatie. Este posibil ca amplificarea spontana a nivelului de estrogen si de gonadotropina corionica umana sa fie cauza acestora.
S-a mai vehiculat o teorie care vine sa justifice intr-o oarecare masura aparitia acestora doar la unele femei insarcinate. Conform acesteia greturile matinale se mostenesc. Astfel, gravidele ale caror mame au suferit de greturi cand erau insarcinate cu ele au un risc de trei ori mai mare sa manifeste si ele acest simptom.