Primele simptome de sarcina si alarmele false

| | Actualizat: 2016-07-27 14:43:28

Primele simptome ale sarcinii difera la fiecare gravida in parte si de la o sarcina la alta. Chiar daca intarzierea menstruatiei sau greturile matinale sunt considerate unele dintre cele mai sigure semne ca esti insarcinata, exista posibilitatea ca acestea sa fie cauzate si de alti factori! Poti face diferenta intre simptomele false si cele adevarate de sarcina? Uneori da, alteori nu! Iata care sunt principalele simptome care dau de gol o sarcina si cand este vorba, de fapt, de o alarma falsa!

 

Intelegerea principalelor semne ale sarcinii este esentiala pentru a putea face diferenta intre simptome apartinand altor afectiuni si cele care iti transmit de fapt ca astepti un bebe. Desi intarzierea sau absenta menstruatiei (amenoreea), durerile de cap, sensibilitatea sanilor sau greturile matinale sunt principalele simptome ale sarcinii timpurii, ele pot sta la baza oricarei alte afectiuni si te pot induce in eroare. Iata ce conditii trebuie sa indeplineasca aceste simptome pentru a te asigura ca este vorba de sarcina si ce alte boli mai pot indica ele!  

Intarzierea sau absenta menstruatiei (amenoreea)

Ai avut contact sexual neprotejat cu partenerul tau si acum iti intarzie menstruatia? Gandul ca ai putea fi insarcinata este justificat! Amenoreea reprezinta unul dintre primele si cele mai comune semne ale sarcinii.

Insa acest simptom poate avea si alte cauze sau poate aparea pe fondul prezentei altor boli in organism: depresie, anxietate, deficiente nutritionale, dezechilibre hormonale, stres, alaptare si sindrom al ovarelor polichistice. Menstruatia intarzie si daca se urmeaza o dieta foarte drastica si restrictiva sau daca apare o slabire brusca a unui numar mare de kilograme.

Greturi matinale

Greturile matinale sunt un alt semn comun de sarcina, care apare cel mai adesea in primul trimestru, in special intre saptamanile 2-8 dupa conceptie. Este unul dintre semnele care anunta sarcina, mai ales daca este asociat cu intarzierea menstruatiei sau sensibilitatea si marirea sanilor. Insa greturile pot aparea si pe fondul unei perioade stresante prin care treci, al oboselii sau al problemelor cu stomacul.

O intoxicatie alimentara sau consumul cu pofta din anumite alimente poate duce la aparitia acestei senzatii. In acest caz, este vorba de un semn fals de sarcina, dar care poate fi cu usurinta confirmat in urma unui test de sarcina. Specialistii sustin ca in cazul multor femei functioneaza foarte bine si autosugestia: numai gandul ca ai putea fi insarcinate le face sa resimta o multime dintre simptomele asociate acestei perioade.  

Sani durerosi, mariti si sensibili

Un alt simptom asociat sarcinii timpurii il constituie sensibilitatea sau marirea sanilor. Simptomul apare in primele doua saptamani de la conceptie, moment in care sanii devin sensibili la atingere, ba chiar durerosi si sunt mai umflati.

Nu uita insa ca sanii sensibili si umflati sunt si un simptom al sindromului premenstrual si ca pot anunta venirea menstruatiei. De asemenea, afectiunile hormonale aparute pe fondul administrarii anticonceptionalelor pot determina aparitia acestui simptom.

Oboseala

Ti se pare ca obosesti mai repede decat de obicei, chiar si la cel mai mic efort depus? Poti fi insarcinata, dar la fel de bine poti fi si stresata, deprimata, racita ori gripata. Instalarea oboselii nu este unul dintre cele mai sigure semne ale sarcinii timpurii. Stilul de viata suprasolicitant sau stresant poate sta la baza aparitiei acestui simptom.  

Urinari frecvente

Mictiunile scurte si dese pot prevesti o sarcina. Acestea apar in sarcina din cauza presiunii exercitate de largirea uterului asupra vezicii urinare. Desi simptomul este mai frecvent in sarcina inaintata, poate aparea si la inceputul ei, fiind luat in considerare ca unul dintre primele simptome ale acestei perioade.

Totusi, urinarile frecvente pot aparea si din alte cauze. Mictiunile dese reprezinta principalul simptom al infectiilor urinare (mai ales daca sunt insotite si de senzatie de arsura sau durere), dar sunt si o consecinta a consumului abuziv de lichide. Este un simptom frecvent intalnit si in diabet sau in metodele de slabit in care se folosesc laxative sau diuretice.  

Dureri de cap

Durerile de cap sunt frecvent intalnite la femei si pot avea o multime de cauze, independente de sarcina. Chiar daca se spune ca durerea localizata in spatele capului, cat mai la baza gatului, este un indicator al instalarii sarcinii, ea poate fi cauzata si de sindromul premenstrual, stres, oboseala, deficiente nutritive in organism si multe alte afectiuni medicale.  

Pofte si aversiuni alimentare

Poftele alimentare apar adesea in prima parte a sarcinii, fiind considerate un simptom al sarcinii timpurii. Poftele de sarcina se pot manifesta in toate cele noua luni, nu doar in primul trimestru. Unele femei gravide experimenteaza la inceputul sarcinii aversiunile alimentare. In loc sa li se faca pofta de anumite alimente, le resping din cauza faptului ca le provoaca greata. Astfel de simptome mai pot aparea si pe fondul altor afectiuni sau pot fi repercusiuni ale unui stil de viata dezorganizat: dieta defectuoasa, deficiente nutritive, stres, depresie, sindrom premenstrual sau alte boli.

Grijile legate de o posibila sarcina, in cazul prezentei unora sau tuturor acestor simptome, sunt justificate in masura in care ai avut recent un contact sexual neprotejat sau suspectezi ca o masura de protectie sexuala a dat gres. In orice caz, daca apare un singur simptom, nu te impacienta.

Insa daca observi aparitia unui cumul de simptome - menstruatia intarzie, te doare capul, sanii sunt sensibili si mariti, ai greturi si esti obosita - este cazul sa iei in calcul ideea unei posibile sarcini. Pentru a-ti confirma banuiala, cumpara un test de sarcina pentru acasa. Apoi, daca nu ai suficienta incredere in el, mergi la medic si fa-ti analizele pentru a fi sigura ca esti sau nu insarcinata.  

Care au fost primele simptome ale sarcinii care ti-au dat de banuit ca astepti un bebe? Ti s-au confirmat banuielile sau au fost alarme false? Impartaseste-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre