Simptome la a doua sarcina - ce difera fata de prima?

| | Actualizat: 2017-10-26 00:00:00

Orice mama cu doi sau mai multi copii poate spune ca o sarcina nu seamana cu alta. Fie ca prima a fost mai usoara, iar a doua mai grea, sau invers, cert este ca fiecare sarcina este unica.

Iata care sunt simptomele care pot diferi la a doua sarcina fata de prima:

1. Burtica se va vedea mai devreme

Daca la prima sarcina a durat putin mai mult pana cand burtica a inceput sa se vada, la a doua sarcina burtica va fi mai pronuntata din cauza faptului ca muschii abdominali sunt deja slabiti de la prima. Acest lucru inseamna ca trebuie sa fii pregatita mai din timp cu haine de gravida si chiar sa anunti sarcina putin mai devreme.

2.  Contractiile Braxton Hicks se simt mai devreme

La a doua sarcina poti sa simti si contractiile Braxton Hicks un pic mai devreme. Aceste contractii se mai numesc si contractii de pregatire deoarece te ajuta sa te obisnuiesti pentru cele ce vor aparea in timpul travaliului. Contractiile Braxton Hicks pot incepe inca din trimestrul al doilea si pot dura intre o jumatate de minut si doua minute. 

3. Simti mai devreme miscarile fatului

La a doua sarcina stii deja ce se intampla, astfel ca iti dai seama mai repede de schimbari. Prin urmare, vei observa mai devreme miscarile de inceput ale fatului. La prima sarcina probabil le-ai constientizat mai tarziu pentru ca ai crezut ca sunt doar gaze intestinale.

4. Travaliul poate fi mai scurt

De obicei, travaliul este mai scurt la a doua sarcina, iar nasterea mai usoara - in cazul in care nasti natural. De asemenea, ai mai multe sanse sa scapi fara copci.

5. Te vei simti mai obosita

La a doua sarcina probabil vei fi mai obosita si asta nu neaparat pentru ca asa se intampla a doua oara, ci pentru ca ai deja un copil de care trebuie sa ai grija, indiferent cat ajutor ai. La fel, momentele de rasfat vor fi mai putine.

6. Poti sa ai mai multe dureri

Daca ai avut anumite probleme medicale la prima sarcina, cum ar fi dureri de spate sau vene varicoase, atunci la a doua sarcina cel mai probabil acestea vor fi mai accentuate. Pentru a minimiza durerile de spate poti sa iti intaresti muschii abdominali prin exercitii fizice dupa prima sarcina si sa eviti sa ridici greutati (inclusiv primul copil). In ce priveste venele varicoase, poti avea grija sa iti tii cat mai des picioarele mai sus decat capul, sa faci de asemenea exercitii si sa porti ciorapi compresivi.

La fel, daca la prima sarcina ai avut parte de constipatie, hemoroizi, vergeturi sau incontinenta urinara, atunci exista riscul sa le ai si la a doua sarcina.  

De asemenea, copilul poate sa stea mai jos la a doua sarcina fata de prima (tot din pricina faptului ca muschii sunt deja mai elastici), ceea ce poate duce la dureri in plus la nivelul soldurilor.

Si, tot la capitolul dureri, este posibil ca, dupa ce nasti, contractiile de la nivelul uterului care il ajuta sa revina la forma initiala sa fie mult mai accentuate decat la prima sarcina deoarece uterul nu va mai fi la fel de tonifiat ca prima data. Iar durerile se vor accentua si mai mult dupa o a treia sarcina.

7. Riscul de complicatii poate fi mai mare

Daca ai avut complicatii la prima sarcina, cum ar fi preeclampsie, nastere prematura, hemoragie postnatala, atunci riscul sa ai aceste probleme si la a doua este mai mare.

Pe de alta parte, daca ai avut o sarcina fara probleme si nasterea s-a produs la termen, riscul de a aparea probleme la a doua sarcina este mai mic.

8. Ai putea avea scurgeri la nivelul sanilor

Chiar daca la prima sarcina nu ai experimentat acest lucru, la a doua sarcina pot aparea scurgeri din mameloane - este vorba despre formarea si aparitia colostrului, primul si cel mai pretios lapte pentru bebelusul tau. Nu este un semn rau, din contra, este unul bun, doar ca poate fi neplacut.

9. Revenirea la greutatea initiala poate dura mai mult

Daca la prima sarcina ti-ai revenit repede si fara prea mult efort, la a doua cel mai probabil va dura mai mult sa iti recapeti formele initiale si vei fi nevoita sa faci mai multa miscare pentru a-ti tonifia din nou muschii.

10. Bebelusul se poate manifesta diferit

Nu in ultimul rand, bebelusul isi poate arata particularitatile inca din burtica, ceea ce inseamna ca se poate comporta diferit fata de primul: poate fi mai agitat sau mai calm, poate lovi mai des ziua decat noaptea etc.

Citeste si despre