Dormitul pe burta in sarcina, exista vreun risc?
Somnul in sarcina este un lux de care beneficiezi din ce in ce mai putin pe masura ce ajungi al termen. Pozitiile de dormit in timpul sarcinii sunt relativ putine si nu foarte confortabile. Totusi, atunci cand obisnuiesti sa dormi pe burtica defel, nu poti sa nu te intrebi cat de sigur este sa o faci si in sarcina.
Dormitul pe burtica in sarcina nu este complet interzis!
Specialistii sustin ca gravidutele care prefera sa doarma pe burtica o pot face in deplina siguranta si in sarcina.
Dormitul pe burta este sigur in prima parte a sarcinii. In aceasta perioada uterul este inca amplasat in spatele osului pubian, asa ca este complet protejat. Specialistii sustin ca intr-adevar dormitul pe burtica poate fi periculos cand sarcina avanseaza, insa vei renunta singura la acest obicei, inainte de a veni momentul de a pune fatul in pericol, pentru ca iti va fi pur si simplu inconfortabil sa dormi astfel.
Cand nu se poate dormi pe burta si de ce?
Pe masura ce burtica creste, pozitia pe burta in somn devine din ce in ce mai greoaie si incomoda.
Problema dormitului pe burta in sarcina apare atunci cand fluxul sangvin care aprovizioneaza fatul si placenta nu mai este optim. O principala grija este greutatea uterului (care se mareste pe zi ce trece) si preseaza venele mari de sange ce transporta sangele la inima si inapoi.
Pot aparea de asemenea probleme in respiratie si arsuri la stomac care pot face imposibila aceasta pozitie.
Care este cea mai buna pozitie de dormit in sarcina?
Dormitul intr-o parte este pozitia cea mai recomandata in sarcina (in special pe partea stanga). Aceasta pozitie ajuta la maximizarea fluxului sangvin care hraneste fatul. Daca dormi pe o parte ajuti si rinichii sa elimine mai usor toxinele din corp si apa in exces, ceea ce ajuta la reducera unor simptome de sarcina, cum ar fi umflarea mainilor, talpilor sau gleznelor.
Spre sfarsitul sarcinii este recomandat sa eviti dormitul pe spate. Aceasta pozitie pune toata greutatea uterului pe coloana vertebrala si pe zona lombara. Pot aparea dureri de spate puternice, scaderea presiunii arteriale si chiar hemoroizi.