Travaliul care precede nasterea bebelusului poate fi mai lung si obositor sau, dimpotriva, usor si scurt, in functie de mai multi factori, printre care si somnul. Afla cum influenteaza somnul durata travaliului sau efortul pe care-l depui in timpul nasterii bebelusului tau!
Spre sfarsitul sarcinii, in special cu putin timp inainte de declansarea nasterii, lipsa de somn favorizeaza cresterea duratei travaliului. Cu cat travaliul este mai lung, cu atat depui mai mult efort in a naste copilul, intervine oboseala, iar riscul complicatiilor creste. Daca apar complicatii sau travaliul se prelungeste prea mult timp, medicii ar putea impune cezariana.
Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul American de Obstetrica si Ginecologie si realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din California, San Francisco, gravidele care beneficiaza de un somn bun inainte de sfarsitul sarcinii au parte de un travaliu mai usor si mai scurt.
Daca esti privata de somn la momentul inceperii travaliului, atunci trebuie sa te pregatesti fizic si psihic pentru a face fata multor ore de dureri si contractii pana la momentul in care iti vei tine pentru prima oara in brate bebelusul.
Potrivit cercetatorilor, gravidele care dorm mai putin de 6 ore cu o seara inainte de momentul declansarii travaliului petrec, in medie, 29 de ore in travaliu, pe cand cele care dorm 7 sau mai multe au o durata a acestuia de aproximativ 18 ore.
Studiul subliniaza astfel cat este de important somnul in grabirea nasterii naturale si in gestionarea eficienta a efortului din timpul travaliului. Un somn bun, de calitate, spre sfarsitul sarcinii, scurteaza substantial durata travaliului si iti ofera energia necesara pentru a face fata mai usor efortului de a impinge si durerilor din timpul nasterii.
Lipsa de somn atrage o multime de consecinte asupra sanatatii, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Organismul este obosit, sleit de puteri, iar din punct de vedere emotional esti mai usor iritabila, agitata si nervoasa. Toate aceste efecte secundare afecteaza modul in care decurge nasterea. Faptul ca esti extenuata, din cauza lipsei de odihna, ingreuneaza impinsul, si deci, nasterea mai rapida a copilului.
Specialistii trag un semnal de alarma si insista asupra importantei odihnei inainte de nasterea bebelusului. Pe langa faptul ca incarca organismul cu energie si il pregateste pentru marele moment, il ajuta si sa treaca mai usor peste dureri si sa grabeasca procesul expulzarii copilului. Ei recomanda gravidelor care au probleme cu somnul sa gaseasca resursele necesare sau metodele alternative prin care sa se odihneasca cat mai mult.
Este important repausul la pat si apelarea la cat mai multe tehnici de relaxare. In acest fel, permiti organismului sa-si recapete puterile si sa fie pregatit pentru momentul in care se declanseaza nasterea.
Tu ai reusit sa dormi inainte de a intra in travaliu? Crezi ca are somnul vreun impact asupra modului in care decurge travaliul? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!