Pozitii de somn in sarcina

| | Actualizat: 2016-06-01 15:11:15

Sa gasesti o pozitie confortabila de somn in sarcina poate fi o provocare. Cu alte cuvinte, vei avea un somn mai nelinistit si mai fragmentat si putine sanse sa schimbi situatia. Din nefericire, pozitiile de somn preferate inainte de sarcina nu sunt o optiune viabila.

Motivele pentru acest disconfort din timpul somnului sunt numeroase. Ai la indemana insa si cateva solutii pentru un somn mai linistit si chiar cateva pozitii de somn care te vor ajuta sa dormi mai bine in sarcina.

De ce nu mai pot dormi in pozitiile obisnuite?

Atunci cand esti insarcinata, corpul tau trece prin o multime de schimbari. Aceste schimbari sunt si cauza din spatele problemelor de somn.

Printre motive se numara si:

  • Cresterea in volum a abdomenului;

  • Durerile de spate;

  • Arsurile gastrice;

  • Insomnia;

  • Problemele cu respiratia.

Care este cea mai buna pozitie de somn?

Cea mai buna pozitie de somn in sarcina este pe o parte a corpului. Cel mai bine este sa dormi pe partea stanga.

Dormitul pe partea stanga va creste volumul de sange si nutrienti care ajunge la placenta si implicit la bebelus. Tine-ti picioarele indoite de la genunchi si o perna intre picioare pentru un confort sporit. Exista in comert o multime de perne speciale pentru dormitul in sarcina si, din spusele mamicilor, chiar ajuta.

  • Daca te doare spatele, dormi pe partea stanga si pune-ti o perna si sub abdomen.

  • Daca ai arsuri gastrice, ridica-ti patea superioara a corpului cu perne.

  • Mai tarziu in sarcina vei avea probleme cu respiratia, asa ca incearca sa stai intinsa pe o parte si cu perne la spate.

Probabil ca aceste sugestii nu par foarte confortabile, mai ales daca esti obisnuita sa dormi pe spate sau pe burta, dar incearca-le si vezi daca functioneaza pentru tine. Tine minte si ca s-ar putea sa nu stai intr-o singura pozitie toata noaptea. Schimbarea pozitiei in timpul somnului este normala, asa ca nu-ti face probleme.

Ce pozitii de somn ar trebui sa evit?

  • Dormitul pe spate

Nu este recomandat, pentru ca poate provoca dureri de spate, probleme ale sistemului digestiv, hemoroizi, tensiune scazuta si o scadere a circulatiei sangelui de la inima la bebelus. Acest lucru se intampla deoarece abdomenul apasa pe intestine si pe vene importante (aorta si vena cava).

Probabil ca in timpul celui de-al treilea trimestru nu te vei intoarce cu fata in sus oricum, pentru ca este foarte incomod. Chiar daca se imtampla sa te rotesti pe spate si bebelusul iti preseaza vena cava inferioara, disconfortul te va trezi.

Ia in considerare si recomandarile medicului, s-ar putea sa iti sugereze sa pui o perna la spate pentru a nu te intoarce in pat.

  • Dormitul pe burta

Nu exista nicio problema cu dormitul pe burta atunci cand te afli in primele luni de sarcina, cand fatul este inca foarte bine protejat. Mai tarziu in sarcina insa, dormitul pe burta nu va mai fi deloc confortabil. Oricum te vei simti incomod cu mult inainte de momentul in care ai putea sa-i faci rau fatului stand pe burta, asa ca nu-ti face probleme.

Ce sa fac cand nu pot sa dorm?

Vor fi si nopti in care nu vei putea sa dormi, orice pozitie ai incerca. In loc sa te foiesti de pe o parte pe alta, mai bine te trezesti si faci ceva: citeste o carte, uita-te la televizor sau incearca orice altceva care sa te tina ocupata. La un moment dat te vei simti destul de obosita incat sa poti sa adormi fara probleme.

Daca poti, dormi in reprize scurte (intre 30-60 de minute) in timpul zilei, pentru a compensa insomnia din timpul noptii. Nu va mai dura mult si va trebui sa dormi in functie de programul bebelusului, asa ca n-ar fi rau sa te obisnuiesti sa dormi atunci cand prinzi ocazia!

Citeste si despre