Solutii pentru problemele de somn din perioada sarcinii

| | Actualizat: 2016-06-01 15:17:58

Este cunoscut faptul ca proaspetii parinti au dificultati in a dormi o noapte intreaga fara intreruperi, insa problemele cu somnul apar in cazul femeilor chiar inainte sa vina pe lume bebelusul, in perioada sarcinii.

Sarcina reprezinta o provocare pentru intreg organismul viitoarei mamici si are o influenta decisiva asupra stilului ei de viata. Somnul este si el afectat de sarcina, inca din primul trimestru in cazul unor femei, iar in ultimele trei luni majoritatea gravidutelor se plang din cauza insomniilor.

De ce nu dormi bine atunci cand esti gravida

Starea pe care o experimentezi, mai ales la inceputul sarcinii, poate parea paradoxala. Te simti extrem de obosita, ai o nevoie vitala de o noapte buna de somn, insa atunci cand pui capul pe perna nu reusesti sa adormi. Principalul motiv pentru aceasta stare este nivelul crescut de hormoni care provoaca schimbari la nivelul intregului organism, inclusiv la nivel emotional.

In trimestrul al doilea vei reusi insa sa dormi mai bine, insa in ultimele luni de sarcina vei avea cele mai mari probleme cu somnul.

Alte motive din cauza carora nu poti sa ai parte de odihna este faptul ca resimti diverse dureri, fie abdominale, de spate, sau migrene, care te impiedica sa ai un somn linistit. Greata este si ea o piedica in calea odihnei, arsurile stomacale, dar si miscarile micutului din timpul noptii sunt si ele problematice pentru odihna ta.

In ultimul trimestru, cand ai si cateva kilograme in plus si burtica este din ce in ce mai mare, apar noi dificultati, inclusiv faptul ca ai nevoie foarte des la toaleta. O stare generala de disconfort la care se adauga si grijile pe care orice viitoare mamica si le face in legatura cu bebelusul ei, sunt responsabile pentru noptile nedormite din timpul sarcinii.

Chiar daca este dificil sa dormi bine, somnul este esential pentru sanatatea ta si a bebelusului, asa ca nu trebuie sa ignori aceste probleme. Multe femei insarcinate sufera din cauza insomniilor, insa exista cateva modalitati prin care poti sa ai parte de odihna in timpul sarcinii.

Cum sa dormi mai bine in timpul sarcinii

Fa miscare!

Majoritatea femeilor gravide intrerup abonamentul la sala sau evita sa mai faca exercitii odata ce au aflat ca vor deveni mamici. Speriate ca efortul depus i-ar putea face rau copilului, ele renunta complet la miscarea fizica si devin sedentare.

Acest lucru nu este deloc benefic nici pentru sanatatea mamei, nici pentru sanatatea copilului. Daca vrei sa ai parte de un somn bun, alearga in parc, fa cateva ture cu bicicleta sau fa aerobic chiar la tine in sufragerie timp de 30 de minute. Dupa aceste exercitii vei fi istovita si vei adormi imediat ce ai pus capul pe perna.

In plus, exercitiile fizice iti vor conferi o stare generala mai buna deoarece in timpul antrenamentelor se elibereaza serotonina, un neurostransmitator cunoscut si sub numele de "hormonul fericirii".

Fa o baie calduta

O zi incarcata, cu probleme la birou si cu vizite la medic ar trebui sa se incheie intr-o nota pozitiva, linistitoare, altfel vei merge la culcare incarcata de energii negative. Inainte de culcare umple cada cu apa calduta, adauga sare de baie si spumant si stai circa 10 minute in apa. Vei simti cum toate grijile se risipesc.

Atentie la temperatura apei! Ea nu trebuie sa fie fierbinte, ci calduta, la o temperatura de maximum 39 de grade Celsius. Nu abuza de aceasta metoda de ralaxare si nu fa astfel de bai prea des deoarece ar putea avea consecinte negative asupra sarcinii.

O bautura calduta

Bea o cana de lapte cald indulcit cu miere sau o cana de ceai din plante, insa nu ceai negru sau verde. Aceste bauturi calde te vor ajuta sa te relaxezi si sa ai parte de un somn bun. In magazinele cu produse naturiste vei gasi si ceaiuri de plante special concepute pentru a-ti conferi o stare de relaxare si somnolenta, asa cum sunt ceaiurile de lavanda sau valeriana.

Daca vrei sa adormi usor si sa ai parte de un somn odihnitor renunta la bauturile care contin cafeina sau mult zahar si evita-le in mod special dupa-amiaza si seara.

Folosete perne

In cel de-al treilea trimestru de sarcina pernele vor deveni cele mai bune prietene ale tale. Pune o perna sub cap, una sub burtica si una intre genunchi. Exista in magazinele care comercializeaza produse pentru viitoare mamici si perne de corp pentru femeile gravide care ofera suport in timpul somnului.

Pozitia de dormit

Cea mai buna pozitie de dormit in timpul sarcinii este pe partea stanga. Nu numai ca este cea mai comoda, insa favorizeaza si circulatia sangelui catre placenta si bebelus. In acelasi timp, un studiu realizat la Universitatea Auckland din Noua Zeelanda, a scos in evidenta faptul ca femeile care nu dorm pe partea stanga in ultimele saptamani ale sarcinii au sanse mai mari de a pierde bebelusul fata de femeile care dorm pe aceasta parte.

De altfel, vei observa ca dormitul in alte pozitii va fi oricum dificil. Nu vei putea dormi pe burta, iar daca dormi pe spate vei resimti dureri lombare si vei favoriza aparitia hemoroizilor.

Muzica relaxanta

Chiar daca nu esti o melomana innascuta, putina muzica nu-ti va dauna. Alege un CD cu muzica relaxanta sau cu zgomotele oceanului, ciripit de pasarele sau alte compilatii care sa iti induca o stare de liniste si relaxare. Muzica clasica este si ea o optiune perfecta pentru serile in care nu poti adormi.

Nu te suprasolicita

Perioada in care esti gravida este una dificila pentru orice femeie. Accepta acest fapt si cere ajutor atunci cand simti sa esti depasita de situatie. Este greu sa jonglezi cu sarcinile de serviciu, cu treburile gospodaresti si cu programarile la medic, mai ales daca ti-e greata si ai nenumarate dureri specifice sarcinii.

Deleaga sarcini, pune-te pe tine si pe copil pe primul loc si nu incerca sa le faci pe toate deoarece vei sfarsi prin a te simti obosita si frustrata, iar aceste lucruri cu siguranta iti vor afecta somnul.

Tu ai avut probleme cu somnul in sarcina? Ce solutii ai gasit pentru a avea parte de nopti odihnitoare? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre