Testele de sarcina din ziua de astazi, care detecteaza in urina prezenta unui hormon produs de corp doar in timpul sarcinii, sunt destul de precise, asa incat de cele mai multe ori, daca ai facut un test de sarcina si rezultatul este negativ atunci probabil ca nu esti insarcinata.
Iata insa si care sunt situatiile cand desi esti insarcinata, testul de sarcina iti poate arata ceea ce se numeste un fals negativ, adica rezultatul sa indice lipsa unei sarcini.
Atunci cand efectuezi testul prea devereme
Rezultatele testelor de sarcina sunt in general mult mai precise atunci cand astepti pana cand iti intarzie menstruatia ca sa afli daca esti insarcinata. Chiar si un test de sarcina care promite ca iti poate da rezultatul mai devreme iti poate indica un rezultat fals negativ atunci cand testezi inainte de data la care ar trebui sa ai menstruatie.
De exemplu, sa spunem ca ai un ciclu menstrual normal, de 28 de zile – ai mai multe sanse sa obtii un rezultat precis al testului de sarcina daca astepti pana cel putin in cea de a 29 a zi sa il efectuezi.
Ca sa fii si mai sigura de precizia si acuratetea testului, ar trebui sa astepti pana in cea de-a 36 a zi, asta daca ai atat de multa rabdare bineinteles, pentru ca in general la femeile adulte ciclul menstrual poate fi cuprins intre 21 si 35 de zile (in cazul adolescentelor, poate fi chiar si de 45 de zile).
Atunci cand ramai insarcinata, nivelul hormonului hCG (gonadotropina corionica umana) se poate dubla la fiecare doua sau trei zile in primele sapatamani gestationale, asa ca daca faci testul de sarcina prea devreme, nivelul acestui hormon ce indica sarcina ar putea fi prea scazut pentru a fi detectat de un test de sarcina pe care il cumperi de la farmacie.
Atunci cand nu efectuezi testul conform instructiunilor
Daca faci o greseala atunci cand efectuezi testul, cum ar fi sa nu folosesti o cantitate de urina suficienta sau sa nu astepti suficient pentru a afla rezultatul, este posibil sa obtii un rezultat incorect, insa de obicei, daca se afiseaza linia de control atunci si rezultatul testului ar trebui sa fie cel corect.
Atunci cand efectuezi testul dupa amiaza tarziu, sau seara
La inceputul sarcinii, consumul de lichide din timpul zilei atunci cand efectuezi testul seara ar putea influenta acuratetea rezultatului.
Atunci cand urina este diluata, este mai dificil pentru un test de sarcina disponibil in farmacii sa determine prezenta hormonului hCG, motiv pentru care majoritatea companiilor producatoare de teste de sarcina recomanda ca testarea sa se faca dimineata, la prima ora.
Acest lucru ar trebui insa sa fie un factor de luat in considerare doar in primele zile in care iti intarzie menstruatia, pentru ca dupa aceea, chiar si facut mai tarziu in cursul zilei, testul de sarcina iti va indica un rezultat pozitiv, daca esti insarcinata.
Daca repeti testul de sarcina dupa ce deja ai facut unul care a fost pozitiv si obtii un rezultat negativ la cea de a doua testare, este posibil sa fi suferit o pierdere de sarcina, mai ales daca ai avut crampe abdominale si hemoragii vaginale si daca observi ca nu mai ai simptome specifice sarcinii cum sunt oboseala, greata si sanii durerosi.
Exista insa si o posibilitate, mica este adevarat, ca oricare din situatiile de mai sus sa afecteze acuratetea rezultatului celui de-al doilea test de sarcina efectuat, atunci cand inca te afli in primele zile de sarcina. Daca nu esti sigura de rezultat, cel mai bine este sa iti consulti medicul.