Cand observi primele simptome de sarcina si incepi sa te gandesti ca ai putea fi insarcinata, primul lucru pe care il faci este sa cumperi un test de sarcina. Acesta poate confirma sau nu sarcina. Ai la dispozitie o oferta bogata de teste de sarcina, dar pe care sa-l alegi? Vezi mai jos cate tipuri de teste de sarcina exista si care sunt diferentele.
Testele de sarcina sunt concepute pentru a-ti spune daca in urina sau in sangele tau apare un hormon numit gonadotropina corionica umana (hCG). Acest hormon isi face simtita prezenta imediat dupa ce un ovul fertilizat se ataseaza de peretele uterului. Acest lucru se intampla de obicei - dar nu intotdeauna - la 7 zile de la concepere. Daca esti gravida, nivelurile de hCG continua sa creasca rapid, dublandu-se la fiecare 2 sau 3 zile.
Concentratia hormonului de sarcina continua sa creasca pana la 100 ml U/ml in prima zi a lipsei ciclului menstrual, atingand valori maxime de pana la 200.000 m U/ml dupa 10 - 12 saptamani. Prezenta hormonului hCG in urina la scurt timp de la concepere si cresterea sa rapida in concentratie il face sa fie un indicator ideal pentru detectarea si confirmarea timpurie a sarcinii.
Ce tipuri de teste de sarcina ai la dispozitie?
Testele de sarcina pot fi impartite in trei tipuri: teste de sange de laborator (foarte precise, pot detecta sarcina in proportie de 100% la o saptamana dupa fertilizare), teste de urina facute in laborator (detecteaza sarcina la aproximativ 10 zile dupa fertilizare) si teste de sarcina pentru acasa. Acestea din urma sunt cele mai populare.
Testele de urina
Testele de urina se pot face acasa sau in cabinetul medicului. Multe femei aleg mai intai un test de sarcina la domiciliu, pentru ca este privat si convenabil. Iti cumperi un test de la farmacie si il poti face oricand acasa, pentru a afla daca esti insarcinata. Testele de sarcina pentru acasa sunt ieftine si disponibile pe scara larga - asa ca, de obicei, sunt prima optiune, chiar daca nu sunt sigure 100%.
In cutia produsului gasesti intotdeauna instructiuni de utilizare. Urmeaza-le indeaproape pentru rezultatele cele mai exacte. Dupa testare, poti confirma rezultatul cu o vizita la medicul ginecolog, care poate efectua teste de sarcina mai sensibile.
Testele de sange
Testele de sange se fac la cabinetul medicului, dar sunt folosite mai rar decat testele de urina. Aceste teste pot detecta sarcina mai devreme decat un test de sarcina la domiciliu - la aproximativ 6-8 zile dupa ovulatie. Dar este nevoie de mai mult timp pentru a obtine rezultatele, decat in cazul unui test de sarcina la domiciliu.
Exista doua tipuri de teste de sange pentru sarcina. Testul calitativ hCG verifica pur si simplu prezenta hormonului hCG. Ofera un raspuns de tipul "da" sau "nu" la intrebarea: "Esti insarcinata?" Deseori medicii recomanda aceste teste pentru a confirma sarcina cat mai devreme.
Testul hCG cantitativ (beta hCG) masoara cantitatea exacta de hCG din sangele tau. Poate gasi chiar si niveluri foarte scazute de hCG. Deoarece aceste teste de sarcina pot masura concentratia de hCG, ele pot fi utile in urmarirea unor probleme in timpul sarcinii. De asemenea, pot fi utilizate (in combinatie cu alte teste) pentru a exclude o sarcina ectopica sau pentru a monitoriza o femeie dupa un avort spontan, atunci cand nivelurile de hCG scad rapid.
Cat de precise sunt testele de sarcina pentru acasa?
Asteptarea a cel putin o saptamana dupa data la care ar fi trebuit sa-ti vina mensturatia, iti poate oferi rezultatul cel mai precis. Rezultatul poate fi, de asemenea, mai precis daca faci testul de dimineata, cand urina este mai concentrata.
Testele de sarcina la domiciliu au o acuratete de aproximativ 99%.
Precizia unui test de sarcina la domiciliu depinde de:
- Atentia cu care urmezi instructiunile prezentate in prospect;
- Perioada ovulatiei si cat de repede are loc implantarea;
- La cat timp dupa fetilizare faci testul;
- Sensibilitatea testului de sarcina.
Cum faci un test de sarcina acasa?
Poti cumpara un test de sarcina pentru acasa de la orice farmacie, fara prescriptie medicala. Costul depinde de marca. Dar cele mai multe teste sunt relativ ieftine - intre 10 si 25 de lei.
Testele de sarcina pentru acasa sunt rapide si usor de utilizat. Ele sunt, de asemenea, foarte precise daca urmezi cu atentie instructiunile. Toate aceste teste functioneaza intr-un mod similar - detecteaza prezenta hormonului de sarcina hCG pe baza unei probe de urina. Difera doar modul in care sunt fabricate si aici vorbim de trei tipuri de teste de sarcina, disponibile in farmacii: tip stilou, tip banda si tip caseta.
Testul de sarcina tip stilou seamana cu un instrument de scris, pe care trebuie sa urinezi, ca apoi sa afli rezultatul testului.
Pentru testul de sarcina tip banda ai nevoie de un recipient curat in care sa colectezi urina, apoi introduci betisorul pana la linia indicata si il lasi acolo cat timp este indicat in prospect.
Testul de tip caseta este putin mai complicat. Inainte de procedura, urina trebuie colectata intr-un recipient curat si uscat, de unica folosinta. Apoi, cu ajutorul pipetei incluse in cutia testului, iei cateva picaturi si le aplici in spatiul special de colectare a lichidului.
Cu toate aceste tehnici, trebuie sa astepti cateva minute inainte de a vedea rezultatul. Doua liniute inseamna sarcina, una inseamna ca nu esti insarcinata. Cu toate acestea, este important sa retii ca testul de sarcina nu ofera 100% certitudine, asa ca dupa test trebuie sa confirmi sarcina printr-un examen medical.
Nu uita ca un test de sarcina este de unica folosinta, deci daca vrei sa repeti ââtestul, va trebui sa cumperi un alt produs.
Ce inseamna rezultatele testului de sarcina?
Este important sa stii ce inseamna un rezultat pozitiv sau negativ.
Daca obtii un rezultat pozitiv, esti gravida. Acest lucru este valabil indiferent cat de slaba este ce-a de-a doua linie. Daca rezultatul este pozitiv, iti recomandam sa te adresezi medicului ginecolog pentru a stabili urmatorii pasi.
In cazuri foarte rare, poate aparea un rezultat fals pozitiv. Aceasta inseamna ca nu esti insarcinata, dar testul spune ca esti. Poti avea parte de un rezultat fals pozitiv daca in urina ajunge sange sau proteine. De asemenea, anumite medicamente, cum ar fi tranchilizantele, anti-convulsivele, hipnoticele, pot provoca rezultate fals pozitive.
Daca obtii un rezultat negativ, probabil ca nu esti insarcinata. Cu toate acestea, s-ar putea sa fii insarcinata daca:
- Testul este expirat.
- Nu ai respectat instructiunile din prospect;
- Ai efectuat testul prea devreme de la data conceperii;
- Urina este prea diluata, deoarece ai consumat multe lichide chiar inainte de test;
- Iei anumite medicamente, cum ar fi diuretice sau antihistaminice.