Simptomele care te avertizeaza ca se apropie momentul travaliului. La ce sa fii atenta

| | Actualizat: 2022-03-28 10:03:00

Incepand cu saptamana 38 de sarcina travaliul poate incepe in orice moment. Pentru o femeie gravida incepe cea mai mare perioada de asteptare, aceasta stiind ca bebelusul poate sosi in orice moment.

Viitoarele mame sunt adesea mai nervoase, anumite temeri sunt accentuate si fiecare semn al corpului este urmarit indeaproape pentru a vedea daca a sosit momentul nasterii.

Pentru ca aceasta perioada sa fie mai usoara si pentru a nu te mai panica la fiecare miscare a copilului, este important sa stii care sunt primele simptome ca travaliul este aproape.  

1. Expulzarea dopului de mucus

Spre sfarsitul sarcinii, colul uterin incepe sa se subtieze si sa se dilate, astfel incat mucusul care inchide deschiderea uterului se poate deplasa si poate cadea in afara vaginului.

Aceasta este o secretie groasa, clara, abundenta, gelatinoasa, pe care o vom vedea adesea inainte de a incepe dilatarea sau cand aceasta este deja timpurie.

Eliminarea dopului nu este dureroasa si este posibil sa treaca neobservata daca acesta curge treptat pe parcursul mai multor zile. Ocazional, mucusul poate fi insotit de dungi rosiatice sau maronii, dar acest lucru nu este un motiv de ingrijorare.

2. Cresterea contractiilor regulate

Cresterea contractiilor sunt un semn ca momentul inceperii travaliului este aproape. Aminteste-ti insa ca contractiile uterului reprezinta o crestere a presiunii peretelui abdominal, care atinge progresiv un varf, apoi scade si in cele din urma dispare.

Aceasta crestere a presiunii poate fi insotita de o senzatie de durere care este localizata in mod normal in partea inferioara a abdomenului si/sau in regiunea lombara si care dispare atunci cand uterul se relaxeaza.

Atata timp cat sunt neregulate, contractiile sunt un indiciu ca se apropie momentul travaliului, insa nu este inca timpul sa mergi la spital. Acestea mai sunt numite si contractii false si poate dura cateva zile pana la inceperea travaliului. Contractiile provocate de travaliu sunt mai dureroase si sunt regulate. In plus, contractiile travaliului produc o durere care incepe in spate si radiaza in lateral si in fata, pana cand ajunge in partea inferioara a abdomenului.

Acestea cresc in intensitate, aparand la intervale regulate, cu o frecventa de 3 pana la 5 contractii la fiecare 10 minute. De asemenea, acestea cresc in durata. Cand esti in travaliu, exista cel putin 2 sau 3 contractii intense care dureaza aproximativ 40-60 de secunde la fiecare 10 minute.

3. Pete usoare

Poate aparea o usoara sangerare vaginala, de culoare maro inchis sau rosie. Daca acest spotting este de cantitate mica, nu trebuie sa va faceti griji, deoarece poate aparea dupa un raport sexual, dupa un examen vaginal sau din cauza micilor modificari care apar la nivelul colului uterin in zilele sau saptamanile dinaintea nasterii.

In schimb, daca sangerarea este abundenta, daca exista o scurgere intensa, este grav si trebuie sa mergi imediat la medic.

4. Coborarea copilului

“Coborarea pantecelui" sau "coborarea copilului” ub cavitatea pelviana are loc, de obicei, intre doua si patru saptamani inainte de nastere si este mai vizibila la femeile care se afla la prima sarcina.

In acest moment bebelusul este intos cu capul in jos iar capul acestula se fizeaza in pelvis. Este posibil sa nu observi aceasta schimbare la o prima vedere, dar s-ar putea sa observi ca poti respira un pic mai bine, iar stomacul se va elibera si el putin, ceea ce poate imbunatati digestia.

Pe de alta parte, vei observa ca articulatiile pelviene sunt mai incarcate, pot exista dureri, crampe mai mari in zona inghinala si zona perineala.

5. Urinare mai frecventa

Ca urmare a coborarii bebelusului care apasa pe vezica, vei simti nevoie de a urina mult mai des.  

6. Lipsa de energie

Unele femei se confrunta cu o lipsa de energie si cu stare de somnolenta cand sarcina este pe ultima suta de metri. 

FOTO: freepik.com

Citeste si despre