Co-sleepingul, intre mit si realitate

| | Actualizat: 2017-07-24 11:06:22

Datorita accesului facil la informatie si gradului crescut de educatie al viitorilor parintilor din ziua de azi, specialistii in domeniu raspund din ce in ce mai des intrebarilor de genul: "Este bine sa dorm in aceeasi camera sau pat cu bebelusul meu? Atunci cand va creste nu va refuza sa doarma singur, in camera lui, fiind obisnuit sa stea cu mami sau tati? Cum pot sa imi supraveghez mai bine puiul, dar sa ma si odihnesc in acelasi timp?"; si lista intrebarilor poate continua.

Orice pediatru iti va spune ca este alegerea ta in calitate de parinte, dar sunt specialisti care au alocat resurse importante in ceea ce priveste ideea de co-sleeping.

De exemplu, dr. James McKenna, profesor de antropologie la Universitatea Notre Dame si director al Laboratorului pentru studierea comportamentului mamei si copilului in timpul somnului, spune ca a dormi in aceeasi camera cu bebelusul poate reprezenta o alegere excelenta pentru majoritatea familiilor.

Astazi, prin prisma studiilor efectuate de specilisti in domeniu, vom discuta despre miturile legate de co-sleeping.

Iata 7 dintre miturile legate de co-sleeping:

Mitul #1: Co-sleepingul este periculos

Este ceva normal sa ne fie teama sa dormim cu bebelusul in acelasi pat. Academia Americana de Pediatrie si Comisia americana pentru siguranta produselor si protectia consumatorilor recomanda parintilor sa NU doarma in acelasi pat cu bebelusul (cel putin pana la varsta de 1 an) deoarece poate interveni riscul SIDS (moartea subita a sugarului).

Asadar, trebuie sa facem o diferenta clara intre ceea ce inseamna conceptul de bedsharing (impartitul patului) si cel de co-sleeping (a dormi in aceeasi camera dar nu neaparat in acelasi pat).

Dr. James McKenna recomanda co-sleeping-ul deoarece, in urma studiilor efectuate de el timp de 32 ani, a observat ca a sta/dormi langa bebelusul tau o noapte intreaga confera siguranta si sentimentul de protectie ambelor parti.

Iata ce spune McKenna:

• “Nou-nascutii si bebelusii transmit indicii si semnale la care parintii trebuie sa reactioneze sis a raspunda”

• “Dormind alaturi de bebelus, mama este capabila sa asigure acestuia stabilitate in ceea ce priveste respiratia sa.” Exista studii clinice care spun ca dioxidul de carbon expirat de mama, stimuleaza respiratia bebelusului. “Nu exista nicio validare stiintifica referitoare la faptul ca “a dormi impreuna (n.r. co-sleepingul) este ceva rau. Accidentele, desigur, se intampla si exista factori de risc in orice situatie.”

• Tot McKenna spune ca: “mai mult de 80% dintre mamele care alapteaza dorm in aceeasi incapere cu bebelusul, lucru care de altfel, la un moment dat, incepe sa-l faca si restul de 20%.”

Mitul #2: Copiii care dorm in aceeasi camera cu parintii sunt rasfatati

A dormi langa mama nu are legatura cu faptul de a fi rasfatat sau nu. Aici este vorba doar despre biologie. Copiii se linsitesc atunci cand sunt langa mama, fie ca dorm langa ea sau, pur si simplu, aceasta isi imbratiseaza bebelusul. Nou-nascutii sunt conceputi pentru a face acest lucru si este foarte important sa se intample astfel pentru o dezvoltare normala.

Mitul #3: Daca un bebelus doarme in aceeasi camera cu mama sa nu va invata niciodata sa fie independent

Studiile au scos in evidenta faptul ca un bebelus care doarme langa mama fata de unul care doarme separat creste lipsit de temeri, capatand in timp independenta si incredere in fortele proprii.

Inca de la o varsta frageda, oferim copiilor (indiferent de varsta acestora) tot suportul de care au nevoie pentru a deveni mai tarziu independenti. A dormi langa mama insemna a-i oferi acest suport de care va avea nevoie in drumul sau catre maturitate. Bebelusii raspund la sunetele, gesturile si reactiile mamei.

Mitul #4: Un copil trebuie sa doarma singur noaptea

De fapt, o camera linistita s-ar putea sa nu ii ofere un somn bun. McKenna spune ca “bebelusii au nevoie de distinctii senzoriale.”

Ce inseamna acest lucru? Ei au nevoie sa auda, sa asculte si sa reactioneze la toate sunetele sau miscarile parintilor. Pare primitiv dar este normal. A culca sau a lasa un bebelus singur intr-o incapere nu-l ajuta deloc sa invete, sa creasca si sa-si dezvolte toate aceste distinctii senzoriale. Cand un bebelus se naste, acesta isi construieste o relatie cu parintii sai. In aceasta faza este dependent de mama sau tata pentru a-l putea invata cum sa reactioneze.

Mitul #5: Parintii care dorm cu bebelusii sunt iresponsabili

Societatea si oamenii in general presupun ca este normal sa judece co-sleeping-ul si bedsharing-ul, uitand ca sunt 2 concepte diferite. Bineinteles ca parintii au dreptul sa sa decida ce este mai bine si mai sigur pentru ei, ce functioneaza mai bine in cazul lor sau care este cea mai buna practica la care pot adera. Dar daca este confortabil pentru tine ca parinte si consideri ca este mai sigur sa dormi cu bebe in aceeasi camera si te-ai asigurat ca ti-ai luat toate masurile de siguranta (de exemplu un patut special conceput a se atasa patului parintilor), atunci ai incredere in propriile instincte ca faci ceea ce trebuie.

Mitul #6 Co-sleepingul ucide romantismul in cuplu

Dr. James McKenna considera aceasta afirmatie extrem de ridicola si ca nu este normal sa crezi ca aparitia unui copil in viata unui cuplu distruge viata intima. Daca totusi aceste situatii apar frecvent, cu siguranta la baza acestora exista alte probleme care au contribuit la “distrugerea romantismul”.

In urma unor studii efectuate de acesta, McKenna a concluzionat ca parintii care dorm in aceeasi camera cu bebelusul, au devenit mai creativi in privinta vietii intime in cuplu, fapt care le-a sudat relatia.

Asadar, putem concluziona ca putem imbratisa co-sleepingul deoarece acesta ofera o multitudine de beneficii ambelor parti, parinte si copil.

Reluam, in mod concis, care sunt acestea:

• Ajuta bebelusul sa-si regleze programul de somn;
• Faciliteaza alaptarea la san si cresterea lactatiei;
• Mama poate dormi linistita, stiindu-si copilul aproape si se poate odihni, atunci cand doarme bebe
• Copilul se simte in siguranta;
• Intareste legatura copil-parinte, ajutandu-l sa creasca mai increzator si sa fie mai sociabil;
• Dormitul in aceeasi camera, dar nu in acelasi pat, reduce riscul aparitiei SIDS (moartea subita a sugarului);
• Dioxidul de carbon (CO2) eliminat de mama, stimuleaza respiratia bebelusului.

Pentru tot confortul si siguranta copiilor si parintilor in aceeasi masura, Chicco a creat un produs special: patutul atasabil Next2Me, cu un sistem facil de prindere de patul parintilor, putand fi utilizat si ca patut de sine statator.

De asemenea poate fi deplasat cu usurinta datorita modului compact de pliere si husei pentru transport. Sa nu uitam: "fericirea este o calatorie, care incepe in copilarie".

Citeste si despre