Hranirea la san: 7 trucuri de succes pentru mamicile care s-au intors la serviciu

| | Actualizat: 2017-03-31 16:23:49

Hranirea la san este un angajament, iar eforturile in acest sens merita cu prisosinta. Ea se bazeaza pe cerere si oferta, astfel incat, cu cat hranesti mai mult copilul la san sau pompezi laptele, cu atat mai mult lapte vei avea.

Daca utilizezi o pompa de san, iata cateva trucuri care te vor ajuta cu siguranta!

Relaxeaza-te!

Stresul poate impiedica abilitatea naturala a corpului tau de a declansa lactatia. Asa ca, incearca sa gasesti un loc linistit. Masajul sanilor sau utilizarea unor comprese calde chiar ajuta. Gandeste-te la puiul tau sau priveste o poza a acestuia sau asculta muzica relaxanta. Sunt trucuri testate, cu efecte minunate.

Utilizeaza pompa pentru san cat mai des!

Cu cat utilizezi pompa de san mai des, cu atat mai mult lapte vei avea. Daca lucrezi “full time” incearca sa pompezi pret de 15 minute la o distanta de cateva ore. Stiu ca pare putin desuet, dar nu este. Aici vorbim de o normalitate pe care trebuie sa incepem sa o acceptam treptat, cu totii, indiferent de cate piedici vom intampina. In alte tari, exista spatii special amenajate pentru mamicile care alapteaza, chiar in incinta companiei pentru care lucreaza.

Cand esti cu micutul tau, alapteaza la cerere!

Cu cat il vei alapta mai des atunci cand sunteti impreuna, cu atat cantitatea produsa de lapte va creste, astfel incat vei putea stoca rezerve importante pentru momentele in care esti la serviciu. Dar toate acestea depind, bineinteles si de programul tau. Incearca sa colectezi laptele matern fie seara, fie dimineata devreme sau in weekend. Daca ai un program previzibil, poti ruga persoana care are grija de bebe atunci cand tu esti plecata sa nu il hraneasca in ora dinaintea venirii tale acasa, astfel incat tu sa poti sa il alaptezi imediat ce ai ajuns.

Limiteaza sau evita formulele de lapte praf!

Formulele de lapte praf vor diminua cererea bebelusului de a fi alaptat, ceeea ce va duce la scaderea cantitatii de lapte matern produs. Pentru a mentine cantitatea de lapte matern, este important sa il pompezi de fiecare data cand bebe a fost hranit cu lapte praf sau lapte matern (oferit in alt mod, decat prin atasarea la san). Laptele colectat poate fi pastrat la frigider (72 ore) sau se poate congela (3 luni, fara a-si pierde proprietatile).

Hidrateaza-te!

Apa, sucurile naturale, laptele te poate ajuta sa ramai hidratata. Ar fi bine sa reduci (poate chiar sa elimini), sucurile acidulate, cafeaua sau bauturile care contin cofeina. Prea multa cofeina poate duce la o stare de iritabilitate sau poate interfera cu somnul bebelusului. Daca alegi sa bei ocazional alcool, evita sa alaptezi timp de doua ore dupa acest “mic rasfat”.

Nu fuma!

Fumatul poate reduce cantitatea de lapte matern, dar va schimba si gustul acestuia, va interfera cu somnul bebelusului si mai ales are efecte nocive asupra sanatatii bebelusului. Fumatul pasiv este foarte periculos pentru cel mic: creste riscul aparitiei SIDS (moartea subita a sugarului) sau copilul poate dezvolta o serie de boli respiratorii. Dar acestea sunt numai o parte dintre efectele secundare ale fumatului pasiv.

Ai grija de tine!

Adopta o dieta echilibrata si sanatoasa care sa includa fructe, legume si cereale integrale. Include in rutina ta zilnica activitatile fizice. Dormi cand doarme si bebe si nu-ti fie teama sa ceri ajutor atunci cand ai nevoie.

Atentie in privinta pilulelor contraceptive. Alaptarea in sine nu reprezinta un mijloc de contraceptie, asa cum se vehiculeaza. Utilizarea anticonceptionalelor (contin estrogen) poate interfera cu productia de lapte matern.

In rest, succes, draga mami!

Mai multe modele de pompe pentru san gasesti in gama de produse pentru alaptare Chicco!

Citeste si despre