Cum sa alini colicii bebelusului

| | Actualizat: 2015-06-09 12:40:34

Cum sa alini colicii bebelusului

Daca micutul tau nu raspunde la niciuna din tehnicile tale de calmare, este posibil sa aiba colici. Dar nu te ingrijora! Iti oferim sfaturi care sa te ajute sa-ti calmezi bebelusul si poate sa ai parte de liniste in casa!

E normal ca bebelusii sub 3 luni sa aiba perioade de neliniste, in special intre 6 p.m. si miezul noptii. Daca tehnicile preferate, precum hranirea, schimbarea scutecelor, infasarea si leganarea, nu opresc plansul bebelusului, atunci micutul tau este posibil sa fie printre cei 20% dintre bebelusii care au colici. 

Cauzele colicilor la bebelusi

Daca bebelusul are colici, sau plange excesiv, vei incepe sa observi acest lucru intre a doua si a sasea saptamana de viata. Plansul bebelusului va creste in intensitate – in loc sa se opreasca – pe masura ce trece ziua si probabil va avea gaze si isi va intinde si strange picioarele.  

Medicii nu cunosc cu exactitate cauzele colicilor la bebelusi, dar iata cativa factori posibili: 

  • Sistem nervos imatur
  • Dificultati in auto-linistire
  • O problema medicala, cum ar fi hernia
  • Ceva din alimentatia ta l-a deranjat la stomac (daca alaptezi)

Tactici care pot alina colicii bebelusului

Poate cel mai suparator lucru la un bebelus cu colici este faptul ca nimic nu pare sa il linisteasca. Dar acest lucru nu inseamna ca nu poti incerca! Iata cateva tactici care pot alina colicii bebelusului.  

Leganarea

Leganarea sau asezarea bebelusului in leagan cu putin zgomot alb – cum ar fi un aspirator sau uscator de par – in fundal poate ajuta uneori, deoarece miscarea constanta poate fi linistitoare.  

Plimbarea in carucior

La fel ca leganarea, aceasta miscare este linistitoare si apropierea de tine poate de asemenea sa il ajute sa se simta mai bine.

Infasarea

Infasoara bebelusul intr-o patura larga, subtire. Il va ajuta sa se incalzeasca si sa se simta bine si in siguranta.

Suzeta

Nu ajuta intotdeauna, dar pentru unii bebelusi, suptul este linistitor.

Masajul pe spate

Asaza bebelusul pe burtica pe genunchii tai si maseaza-i usor spatele cu degetele, eliberand astfel presiunea din stomac.

Grija la alimentatia ta

Daca alaptezi, anumite alimente pe care le consumi ar putea sa-i creeze bebelusului un disconfort. Lactatele, cafeina, varza si ceapa sunt posibili vinovati, de aceea incearca sa ii eviti pe rand, o perioada de cateva zile, pentru a vedea care dintre aceste produse sunt adevaratii vinovati.

Nu-ti pierde speranta!

Poate nu crezi acum, dar colicii bebelusului nu tin pentru totdeauna. Pana la varsta de 4 luni, probabil colicii vor trece – si veti fi cu totii mai fericiti! 

Citeste si despre