Cum sa mananci pentru doi in timpul sarcinii

| | Actualizat: 2015-05-07 12:46:05

Cum sa mananci pentru doi in timpul sarcinii

Bebelusul din burtica ta iti va schimba stilul de viata din foarte multe puncte de vedere, iar alimentatia este unul dintre ele. Vei simti nevoia sa mananci mai mult decat inainte sau dimpotriva, sau vei avea pofte inexplicabile pentru alimente care nu iti placeau pana atunci.

Citeste mai departe pentru a afla de cate calorii ai nevoie in realitate! Care sunt nutrientii esentiali pentru tine si bebelusul tau si mult mai multe! 

Atunci cand esti insarcinata, cu siguranta ca vei dori sa ai grija ce mananci intrucat sarcina si alimentatia sunt foarte strans legate. Vei dori sa ai o alimentatie sanatoasa pentru bebelusul tau. 

"O alimentatie echilibrata a mamei in timpul sarcinii va  asigura mentinerea sanatatii acesteia, nevoile de crestere ale fatului, forta fizica si vitalitatea in travaliu si ulterior succesul lactatiei.", spune Dr. Roxana Pusca, Medic Specialist Pediatru.

Ce inseamna o alimentatie sanatoasa in timpul sarcinii?

In primul rand, nu incepe o dieta pentru slabire! Alimentatia din timpul sarcinii nu are nicio legatura cu pierderea in greutate! Sarcina nu este momentul potrivit pentru a incepe sa pierzi din greutate.

Consuma alimente sanatoase, pline de nutrienti si nu vei avea nicio problema in a pierde surplusul de greutate din timpul sarcinii dupa ce ai nascut. Daca ai o problema de greutate – fie ai o greutate sub cea normala fie peste cea normala – atunci vei avea nevoie sa urmezi un program nutritional special incepand din primul trimestru si pe intreaga durata a sarcinii. Consulta-te cu medicul tau. In plus, cand esti insarcinata nu este momentul sa te infometezi. 

Exista oameni care inca discuta despre ce greutate ar trebui sa aiba femeile in plus in timpul sarcinii?

Intre 8 si 16 kg este normal, insa nu conteaza prea mult, cu exceptia cazurilor in care aceste limite sunt mult depasite. Unii medici britanici recomanda stabilirea unui obiectiv special de greutate.

Desigur ca daca te ingrasi cu peste 20 de kg, iti va fi greu sa pierzi acest surplus dupa nastere. Astfel ca, daca nu ar trebui sa slabesti in timpul sarcinii, nu este bine nici sa folosesti aceasta perioada ca o scuza pentru a manca tot timpul! 

Alimente bune de consumat

"O dieta echilibrata presupune ca viitoarea mamica sa manance alimente sanatoase si variate in timpul unei zile, fara excese, cu accent pe fructe si legume, cereale integrale, oua, lactate, carne slaba- surse principale pentru minerale (mai ales calciu, fier) si vitamine (in special acid folic- cu rol important in prevenirea defectelor congenitale de tub neural).", recomanda Dr. Roxana Pusca, Medic Specialist Pediatru.

In ceea ce priveste alimentatia in timpul sarcinii, mai jos sunt patru categorii mari de alimente, cu exemple pentru o portie.

Calorii

Majoritatea femeilor insarcinate au nevoie de aproximativ 300 de calorii in plus pe zi. Acest lucru se traduce prin doua cani de lapte degresat, o portie de inghetata, un covrig cu branza cu smantana sau un sandvis cu ton. 

Pofte: Nimeni nu stie de ce femeile au pofte pentru anumite alimente in timpul sarcinii, insa se considera ca poftele nu sunt rezultatul unor deficiente. Nu trebuie sa evitati anumite alimente de care va e pofta daca le consumati moderat pentru a evita un surplus ridicat de greutate. Din pacate, anumite femei insarcinate au pofte pentru produse non-alimentare, precum amidon lichid pentru rufe sau pamant pe care vor sa le consume. Aceasta afectiune se numeste Pica. Daca simtiti pofte pentru produse non-alimentare, trebuie sa va consultati cu medicul specialist. 

Proteine

Femeile insarcinate au nevoie de aproximativ 60 de grame de proteine pe zi. O cana de lapte sau o uncie de carne rosie contine aproximativ 10 grame de proteine. Surse bune de proteine includ carne slaba, carne de pasare, peste, fasole uscata, linte, fructe cu coaja lemnoasa, oua si branza. Evitati branzeturile nepasteurizate si moi precum Brie. De asemenea, evitati ouale crude, carnea nepreparata sau in sange, intrucat acestea pot contine bacterii care ar putea afecta bebelusul. 

Calciu

Calciul este necesar in timpul sarcinii pentru formarea oaselor si a dintilor copilului. Aportul zilnic recomandat de calciu in timpul sarcinii este de 1.200 mg pe zi. Puteti obtine aportul de calciu necesar din legume verzi cu frunze, suc de portocale, lapte, iaurt si branza. Ar trebui sa consumati patru portii de alimente bogate in calciu pe zi. 

Fier

Aveti nevoie de 15 pana la 30 de mg pe zi. Pestele, carnea de pasare, painea integrala si cerealele, legumele verzi cu frunze, legume, fructe confiate, oua gatite si carnea rosie sunt toate surse bune de fier. Anumite femei iau suplimente de fier in trimestrele al doilea si al treilea, insa daca adoptati o dieta bogata in fier, nu veti avea nevoie de aceste suplimente. 

Suplimente de vitamine si minerale prenatale: Desi suplimentele de vitamine si minerale nu sunt necesare pentru femeile care o au alimentatie echilibrata, majoritatea specialistilor medicali pentru perioada prenatala considera ca acestea nu sunt daunatoare si prin urmare pot fi adaugate chiar in alimentatia pentru primul trimestru.

Cu toate acestea, nu trebuie sa consumati aceste suplimente in locul unei diete alimentare echilibrate, care are intotdeauna un impact asupra sarcinii si nutritiei. Consultati-va medicul specialist inainte de a include orice vitamine sau suplimente in dieta din timpul sarcinii.

Pastrati toate medicamentele cu vitamine si fier in recipiente cu blocare a accesului copiilor si sigilate daca exista copii mici in casa pentru a evita supradozele accidentale. 

In concluzie, bebelusul din burtica are nevoie doar de un aport usor mai mare de vitamine si nutrienti decat cel pe care il consumi in mod normal. Atunci cand esti insarcinata, creierul iti poate juca feste si uneori poti avea pofte ciudate pentru produse non-alimentare, insa, cu exceptia acestui lucru, daca mentii o dieta echilibrata, bebelusul va creste fericit si sanatos in burtica ta. 

Tu ce dieta alimentara ai avut in timpul sarcinii?

Citeste si despre