Ce este fluorul si care sunt sursele de fluor la copii?

| | Actualizat: 2013-09-19 19:22:43

Ce este fluorul, care sunt sursele de fluor la copii si cum te poti asigura ca beneficiaza de o cantitate suficienta, insa nu excesiva.

Fluorul este prezent in mod natural in numeroase alimente si in unele tipuri de apa potabila, insa cantitatea de fluor variaza de la o regiune la alta. Majoritatea apei imbuteliate nu contine fluor. Apa fluorizata se asociaza cu o reducere de 20 - 40% a incidentei cariior.

Remineralizare

Fluorul combate cariile dentare prin doua mecanisme. In primul rand, este absorbit in si devine componenta a structurii dintilor aflati in crestere. In al doilea rand, actioneaza atunci cand intra in contact cu suprafata dintelui, in timpul periajului. Fluorul previne ca acizii produsi de bacteriile din placa dentara sa dizolve smaltul dentar, substanta dura care protejeaza dintele. Fluorul permite de asemenea, dintilor afectati de actiunea acizilor sa se auto-repare printr-un proces denumit remineralizare. Fluorul nu poate repara cariile dentare, insa poate intrerupe evolutia cariilor dentare si poate preveni aparitia unor noi carii.

Copiii cu varsta peste 2 ani necesita o pasta de dinti fluorizata pentru a le proteja dintii impotriva cariilor dentare. Cu toate acestea, excesul de fluor poate determina aparitia fluorozei, care poate determina exfolierea sau decolorarea dintilor. Pentru a evita aceasta, copiii cu varsta sub 6 ani trebuie sa foloseasca o cantitate de pasta de dinti de dimensiunea unui bob de mazare si sa fie supravegheati in timpul periajului pentru a minimiza ingestia. Copiii cu varsta sub 2 ani pot sa utiliza o pasta de dinti fara continut de fluor. Consulta medicul dentist pentru a alege o pasta de dinti potrivita nevoilor copilului tau.

Necesarul de fluor la copii

De obicei, copiii cu varsta sub 6 luni nu au nevoie de suplimente cu fluor. In cazul in care apa nu este fluorizata, medicul tau sau medicul dentist poate prescrie un supliment cu fluor dupa implinirea varstei de 6 luni. American Academy of Pediatricians (ADA; Academia Americana de Pediatrie) recomanda ca aceste suplimente cu fluor sa fie administrate zilnic copiilor cu varsta intre 6 luni si 16 ani. Doza administrata depinde de cantitatea de fluor existenta in mod natural in apa si de varsta micutului.

Expunerea excesiva la fluor

Conform ADA, sugarii necesita o cantitate mai mica de fluor decat copiii mai mari si adultii. Daca esti ingrijorata ca sugarul este expus unei cantitati excesive de fluor, discuta cu medicul tau sau cu medicul dentist. Exista o serie de optiuni sub forma de formule gata de administrare.

In cazuri rare, pot aparea efectele toxice ale fluorului in situatia in care copilul consuma o cantitate mare de fluor intr-o perioada scurta de timp. Mai frecvent, au fost raportate cazuri de supradozaj cu fluor la copiii cu varsta sub 6 ani.

Simptomele pot include greata, diaree, varsaturi, dureri abdominale, cresterea secretiei de saliva (hipersalivatie) sau senzatie amplificata de sete. Simptomele apar la 30 de minute dupa ingestie si pot persista pana la 24 de ore. Din fericire, de obicei, consecintele nu sunt severe. Daca insa suspectezi faptul ca micutul a ingerat o cantitate mare de produs fluorurat, trebuie sa suni la numarul de urgente.

De aceea este important sa nu pastrezi pastele de dinti, apele de gura sau alte produse cu continut de fluor la indemana copiilor, ci chiar intr-un dulap inchis cu cheie. Trebuie sa supraveghezi mereu copiii de varsta mica in timpul periajului pentru a preveni ingestia pastei de dinti sau a altor produse cu continut de fluor.

Citeste si despre