Cum se foloseste aspiratorul nazal la bebelusi

| | Actualizat: 2014-02-04 15:17:01

Invata cum sa folosesti corect aspiratorul nazal pentru a extrage mucusul acumulat in exces in nasucul bebelusului!

La varsta de bebelus, copilul nu are dezvoltata abilitatea de a sufla nasul, de aceea, se bazeaza pe tine pentru indeplinirea misiunii dificile de a-i indeparta mucusul care se scurge din nas si-l incomodeaza. Dupa aplicarea masurilor sau remediilor de fluidizare a mucusului intarit, este important sa ai in preajma un instrument cu ajutorul caruia sa il aspiri, astfel incat copilul sa poata respira din nou in voie.

Aspiratorul nazal este cel mai la indemana, usor de folosit si sigur instrument care ajuta la extragerea secretiilor care se scurg din nasul bebelusului, in timpul racelii sau gripei.

Aspirator nazal simplu sau electric

Aspiratorul nazal a fost conceput special pentru a decongestiona caile nazale prin aspirarea sigura si eficienta a mucozitatilor. Dispozitivele de aspirat mucusul se gasesc pe piata in doua variante: simple si electrice.

Cele simple presupun pomparea manuala a unui dispozitiv de aspiratie dotat cu o para de cauciuc sau se bazeaza pe aspiratia pulmonara a unui parinte (in general tatal). Avantajul principal este pretul, dezavantajul este aspiratia inconstanta care scade eficienta dezobstructiei.

Aspiratoarele electrice sunt mai practice, intrucat functioneaza pe baterii si dispun de un buton pe care apesi pentru a aspira secretiile care blocheaza respiratia copilului, dar sunt mai costisitoare. Ca putere de aspiratie, sunt in general de putere redusa, deoarece functioneaza pe baterii sau acumulatori.

O varianta mai economica si in acelasi timp foarte practica si sigura pentru bebelusul tau o reprezinta dispozitivul Nosko. Acesta se monteaza la aspiratorul de uz casnic, iar constructia brevetata a dispozitivului controleaza puterea de aspirare, care nu depaseste 0.2 bar (putere de aspirare pulmonara a unui barbat adult) indiferent de puterea aspiratorului. Datorita designului special, puteti folosi Nosko inca de la nastere, fara nici o teama de efecte neplacute asupra bebelusului.

Sterilizarea aspiratorului inainte de fiecare folosire

Aspiratorul nazal necesita o igienizare atenta a portiunii care intra in nasul copilului, pentru prevenirea infectiilor. Trebuie spalat cu atentie inainte de utilizare si la nevoie sterilizat, in functie de indicatiile producatorului.

Cum facem aspirarea nazala

Cu antebratul stang sprijinim corpul, spatele bebelusului si, sustinand capul in palma, il ridicam in pozitia semi-sezut. Este important ca bebeluşul sa nu stea intins pe spate sau sa se impotriveasca dand capul pe spate pentru ca ingreuneaza indepartarea secretiei nazale. In astfel de cazuri secretia, din cauza propriei sale greutatii, se scurge in spate, in directia faringelui. In cazul unei pozitii corecte, secretia porneste in directia aspirarii, catre baza nasului, usurand astfel eliminarea rapida si eficienta a secretiei.

La nou-nascuti si la sugari nu exista o cantitate prea mare de secretie si nici nu este atat de vascoasa incat sa fie necesara crearea vidului perfect, in consecinta nu trebuie astupata cealalta nara. Acest lucru la aceasta varsta oricum nu ar fi posibil, deoarece in clipa in care o nara este astupata de catre aspiratorul nazal, iar cealalta nara este astupata din cauza lipirii narii de septul nazal, bebelusul deschide instantaneu gura. 

Folosirea propriu-zisa a aspiratorului

Conecteaza aspiratorul casnic la priza si monteaza aparatul pe furtunul aspiratorului.

In momentul in care bebe este asezat in pozitia corespunzatoare, iar varful tubului colector este igienizat, poti incepe procesul de aspirare. Porneste aspiratorul si introdu cu blandete varful din silicon intr-una dintre narile bebelusului. Desi varful dispozitivului este realizat in asa fel incat sa scada riscul lezarii mucoasei, este important sa introduci varful cu atentie si cat mai superficial, nu in profunzimea narii.

Dupa ce ai eliberat prima nara, treci la urmatoarea, iar, daca este nevoie, repeta procedura de mai multe ori, pana cand nasucul bebelusului ramane curat si copilul respira usor.

Aspiratorul nazal este o inventie inedita, care poate fi folosita la copii inca de la nastere si pana tarziu, in copilarie, cand invata sa-si sufle singur nasucul. Nu trebuie sa lipseasca din trusa bebelusului cu medicamente si dispozitive de ingrijire, intrucat bebelusii au tendinta de a se imbolnavi de raceala si gripa de mai multe ori pe an, ceea ce ii predispune la congestie nazala si implicit la necesitatea desfundarii nasucului.

Ai intampinat vreodata probleme in folosirea aspiratorului nazal? Spune-ne sugestiile si parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!


Citeste si despre