Umiditatea in camera bebelusului

| | Actualizat: 2014-02-02 18:24:23

Multi parinti acorda o atentie sporita camerei nou-nascutului, insa neglijeaza de cele mai multe ori unul dintre cele mai importante aspecte: mediul propice de care are nevoie bebelusul. In acest caz este vorba despre umiditatea si temperatura ideale pe care trebuie sa i le oferi copilului tau, si nu atmosferei ambientale, precum mobilerul sau decoratiunile.

Bebelusul tau are nevoie in primul rand de conditii optime de umididate in camera sa, mai ales ca el si-a petrecut ultimele noua luni intr-un mediu lichid. Iata cateva lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre umiditatea corespunzatoare in camera bebelusului!

Parametrii de umididate perfecta si sursele de incalzire in camera bebelusului

Umiditatea ideala pe care trebuie sa o aiba aerul din camera bebelusului se incadreaza intre 60% si 65%. De asemenea, o mare atentie trebuie sa acorzi si surselor de caldura pe care le folosesti. Incalzirea cu gaze, calorifere sau alte surse de caldura electrice care usuca rapid aerul din incaperi pot duce la o scadere semnificativa a umiditatii, la sub 50% sau chiar 40%. Acest lucru ii poate afecta grav sanatatea copilului tau.

Cat de periculoasa poate fi umiditatea scazuta in camera bebelusului

Aerul uscat din camera poate duce la numeroase probleme de sanatate pentru bebelusul tau. Aproximativ 50% din bolile pe care le au copiii sunt infectii respiratorii, arata ultimele studii. Aerul uscat din camera bebelusului absoarbe toata umezeala mucoasei aparatului respirator, astfel ca aceasta nu mai este capabila sa creeze o bariera impotriva bacteriilor respirate din aer.

De asemenea, deoarece bebelusii dorm in general pe spate, congestia nazala devine mai acuta, deoarece respiratia se face pe gura, iar aerul uscat din camera ii va irita gatul si va putea duce chiar la bronsita, deoarece nu este filtrat de mucoasa nazala.

O solutie eficienta pentru congestia nazala o reprezinta folosirea aspiratorului nazal, doar dupa ce ai picurat in nasucul bebelusului ser fiziologic sau solutie salina. Dispozitivul Nosko contribuie la usurarea respiratiei micutului tau, eliberandu-i caile respiratorii. Se monteaza pe furtunul aspiratorului de uz casnic si isi regleaza singur puterea de aspiratie, astfel incat tot procesul se desfasoara in maxima siguranta pentru micutul tau.

Lipsa umezelii din camera poate impiedica, de asemenea, sistemul imunitar sa respinga germenii care cauzeaza infectii, favorizand dezvoltarea si raspandirea bacteriilor si virusurilor foarte rapid. Totodata, aerul uscat din camera poate crea un disconfort fizic bebelusului, care va deveni agitat si va avea stari de oboseala mai tot timpul.

Cum poti obtine umiditatea optima in camera bebelusului

Pentru a crea o umiditate optima in camera copilului trebuie sa folosesti in primul rand un umidificator. Acesta elimina vaporii de apa in camera, la un anumit interval de timp. Apa pulverizata in camera este mai intai dezinfectata si purificata, de aceea acest umidificator are si rolul de impiedica propagarea bacteriilor in aer.

Pe piata de profil poti gasi numeroase modele de umidificatoare, la preturi diverse. Acestea difera doar prin sistemul de functionare: evaporare, pulverizare, ionizare sau ultrasunete. In cazul in care chiar nu vrei sa investesti intr-un astfel de aparat, poti apela la metodele traditionale, precum vasele cu apa raspandite prin camera sau proasoapele ude atarnate in apropierea patului bebelusului.

Tu cum ai asigurat nivelul optim de umiditate in camera bebelusului tau? Spune-ne ce solutii ai gasit, in sectiunea de comentarii de mai jos!

 

Citeste si despre