Pijamalele sau hainutele pentru somn ale copiilor sunt "tinutele" de noapte in care cei mici trebuie sa se simta confortabil si protejati de frig sau caldura excesiva. Intrucat hainutele cu care sunt imbracati in timp ce dorm isi pun amprenta asupra calitatii somnului si odihnei lor din timpul noptii, este important ca pijamalele sa fie alese corect, in functie de sezon si adaptate fiecarei varste in parte.
Daca un bebelus poate dormi comfortabil intr-un body simplu si fara maneci pe timpul verii, aceasta varianta nu mai este o optiune pentru un prichindel de cativa anisori. Modelele si tipurile de haine pentru dormit se schimba de la o varsta la alta.
In plus, pe timpul iernii, copilul mic trebuie imbracat ceva mai gros noaptea, intrucat are tendinta de a se dezveli mai usor. Exista riscul ca somnul sa ii fie perturbat si sa se trezeasca din cauza frigului sau disconfortului termic.
Fiecare varsta a copilului are propriile reguli in ceea ce priveste alegerea pijamalelor. Acestea variaza in functie de sezon, materiale, calitate si, nu in ultimul rand, design sau model.
Iata un ghid simplu si util care te ajuta sa descoperi cele mai potrivite hainute in care trebuie sa doarma copilul tau, in functie de varsta!
Cum imbraci nou-nascutul in timpul noptii?
Tine cont de temperatura din camera, de grosimea sacului in care il adormi si de infasat atunci cand alegi cu ce imbraci nou nascutul in timpul somnului. Infasarea nou-nascutului pe timpul noptii elimina o mare parte dintre straturile de haine cu care il imbraci la somn. Este recomandat ca nou-nascutul sa doarma intr-un body subtire fara maneci, daca este vara, sau intr-unul cu manecute, daca este iarna.
In perioadele cu temperaturi caniculare, poti renunta complet la body inainte de a infasa copilul sau chiar la infasatul propriu-zis, pentru a reduce riscul de supraincalzire. Iti poti da seama cu usurinta daca nou-nascutului ii este prea cald sau prea frig, urmarind cateva semne corporale.
In cazul in care are extremitatile reci (maini, talpi), este posibil sa ii fie frig sau racoare. Dar daca acestea sunt fierbinti si observi ca transpira, inseamna ca l-ai imbracat un pic cam gros. Copilul este imbracat corect in momentul in care are o temperatura constanta a corpului pe toata durata noptii - nu transpira, nu tremura si nu se trezeste din ora in ora.
Din 19 ianuarie, gaseste la Lidl set de 2 body-uri pentru fetite sau pentru baieti, potrivite pentru somnul linistit al puiului tau.
Cum imbraci bebelusul pe timpul noptii?
Daca ai un bebelus, este important sa acorzi o atentie deosebita modului in care il imbraci atunci cand il adormi. Acesta nu iti poate spune verbal ca ii este cald sau frig. Tu esti cea raspunzatoare de confortul lui din timpul noptii.
In primul rand, asigura-te ca nu il imbraci prea gros, indiferent ca este vara sau iarna. Este o greseala pe care o fac multi parinti de bebelusi. Creste riscul de hipertermie, sufocare si sindrom al mortii subite la sugari.
Potrivit specialistilor, tinuta de noapte a unui bebelus trebuie sa fie tot un body de sezon. Acesta trebuie adormit intr-un sac de dormit special creat pentru aceasta varsta.
Pana cand copilul isi dezvolta abilitatea de a da patura la o parte atunci cand ii acopera capul si nu mai poate respira, este indicat sa il culci intr-un sac de dormit creat din diverse materiale, mai subtiri sau mai groase, in functie de fiecare sezon in parte.
Tine cont de faptul ca bebe este imbracat in body si doarme in sac atunci cand reglezi temperatura din camera. Temperatura ambientala este importanta pentru o odihna corespunzatoare pe timpul noptii propice somnului si pentru evitarea riscului de supraincalzire. Se pare ca bebelusii dorm cel mai bine atunci cand temperatura din camera este de 20-21 de grade Celsius.
Cum imbraci copilul mic pe timpul noptii?
Copilul tau a trecut de perioada de bebelus, iar body-urile din timpul noptii incep sa fie inlocuite, treptat, de pijamale simpatice si amuzante, cu tot soiul de desene si imprimeuri haioase. Atunci cand cumperi pijamale copilului tau, nu pune pret doar pe modelul simpatic si culorile vesele ale acestora. Alege produse de calitate, din materiale naturale si cat mai "prietenoase" cu pielea copilului.
Adapteaza pijamalele la fiecare sezon in parte. Pentru sezoanele reci, opteaza pentru modele de pantaloni si bluzite cu maneca lunga, iar pentru cele calde, la cele cu manecuta si pantalonasi scurti. Si materialele difera in functie de temperaturile de afara.
In sezoanele caniculare, este important sa ii cumperi pijamale din materiale naturale, dar subtiri si racoroase, prin care pielea sa respire. In perioadele reci din an, pijamalele trebuie sa fie tot din fibre naturale, dar care retin caldura.
Nu uita ca, la varsta de 2 anisori, incep sa apara cosmarurile si terorile nocturne in dezvoltarea copilului. Acestea il predispun la transpiratii si frisoane. Este important sa tii cont de aceste mici inconveniente nocturne si sa-i alegi micutului pijamale cat mai lejere si din materiale care absorb rapid umezeala, pentru a evita iritatiile pielii.
Din 26 ianuarie, la Lidl gasesti pijamale pentru copii de la 1 la 6 ani, 3 modele pentru baieti, 3 modele pentru fete.
Cum imbraci prescolarul pe timpul noptii?
Imbracamintea din timpul noptii a prescolarului nu difera foarte mult de cea de la varste mai mici. Pijamalele raman piesele de baza in garderoba de noapte a copilului, iar alegerea unor modele cat mai confortabile si de calitate este prioritara in asigurarea unui somn linistit si odihnitor pe timpul noptii.
Copilul prescolar poate trece la invelirea cu patura, fara a mai exista riscul de sufocare. Poate manevra cu succes patura in timpul noptii. Astfel, daca ii este cald, se va dezveli singur, fara a-si perturba somnul, iar daca simte ca ii este frig, si-o va trage pana la gat, reusind sa-si adapteze singur confortul termic.
Tu cu ce fel de hainute iti imbraci copilul in timpul somnului? De ce criterii tii cel mai mult cont atunci cand alegi pijamalele copilului tau - material, pret, model? Spune-ne parerile, dar si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!